Blog „A SEO-s nem hal meg, csak elveszti a helyezését!” – Türk István portré
türk istván portré
Írta:

„A SEO-s nem hal meg, csak elveszti a helyezését!” – Türk István portré

Ezt a cikket több évvel ezelőtt kezdtem el írni, aztán valahogy soha nem fejeztem be. Ha viszont ezeket a sorokat olvasod, akkor a cikk végére értem és ki mertem rakni. Ez egy szokatlan, és maga nemében egyedi cikk a blogon. De szerintem megéri elolvasni annak is, aki csak távolról figyeli a keresőoptimalizálás világát. Mert ugyan SEO-ról is szól, de annál sokkal többről.

Sok olyan cikk van a blogon, amin régóta dolgozom, de nem raktam még ki. Most épp 36 vázlat van, amin „dolgozom” valamilyen formában. Ha ezt olvasod, akkor már csak 35.

Ez az egyik oka, hogy ez a cikk olyan sokára készült el. Túl sok az ötlet, de kevés az idő. A másik ok pedig a cikk témája.

A többség valószínűleg nem is tudja ki az a Türk István. Vagy ha azt mondom, hogy Moszi? Vagy mosquito? Vagy @atomvillanas? Néhányan biztosan bólogatnak, hogy „Oh, igen! Hát persze.” Mások meg csak pislognak, hogy „Nope, fogalmam sincs. Még csak nem is hallottam róla.”

Ha pedig azt, mondom hogy éveking én se tudtam ki volt Moszi, akkor nem hazudok. Ugyanis a SEO pályámat azután kezdtem, hogy Moszi elhunyt 2012 őszén. És hogy ki volt Moszi? Hát akiről például még az Index is megemlékezett:

https://index.hu/tech/2012/09/07/elhunyt_turk_istvan/

A kezdet

De kezdjük az elején és próbáljuk sorba venni a dolgokat.

A cikket három indíttatsából kezdtem el anno írni:

 1. Nagyon sok olyan tartalom, sztori van a magyar internet hőskorából, ami egyszerűen nem maradt fent. Eltűnt, vagy csak elfelejtették. Ennek az egyik oka, hogy olyan platformokra kerültek fel, amik ma már nem léteznek (mikro blog platformok (Postreous pl), marginalizálódott közösségi oldalak (iwiw), megszűnt blogok stb). És ezek mögött sokszor elképesztően érdekes emberek és írások voltak. De gyakran ezeket már nem is lehet sehonnan előtúrni. Vagy csak indokolatlan sok munkával, ahova a többség már nem fog leásni.
 2. Még akiknek saját blogjuk is volt és a hazai online tér meghatározó alakjai, bloggerei voltak a 2000-es évek elején, azokat is elfelejtik elég hamar. Amikor 2020-ban a Digital Cube Conf előadásomon elsütöttem egy „Plastik Józsi” poént, valahogy nem röhögött senki. Ezért megkérdeztem, hogy ki ismeri Schaffer Józsefet? Vagy Plastik Józsit? Vagy Angeldayt? És a 100 fős tömegből 2 ember keze emelkedett csak a magasba. Pedig nálam Plastik Józsi volt az egyik meghatározó alak annak idején, a magyar „internet hajnalán”.
 3. Írni akartam egy alapos cikket SEO témában, de végre nem arról, hogy ki-mit-hol rontott el, vagy egy sokadik esettanulmányt, hanem valami egészen másat. Amit itthon még nem nagyon írt senki. Aminek van üzenete, van mögötte kutatómunka. Meg amit egyébként csak úgy jó olvasni. Mert érdekes és újat mond. És akkor ugrott be, hogy évekkel ezelőtt rábukkantam a seoblog.hu-ra, de azt láttam, hogy már rég nem frissül. A cikkek között viszont sok érdekes volt, még úgy is, hogy 5-7 év távlatból olvastam vissza őket. Aztán egyszer csak a blog összeomlott (teljesen szétesett a design, nem töltött be kb semmi) és szinte minden tartalom eltűnt. Írtam néhány ismerősnek a domain kontaktok, tárhelyszolgáltató és IP cím adatok alapján, hogy tudnak-e valamit mi lett az oldallal. Ez jött vissza hozzám 2016. őszén egy baráton keresztül:

Ezen a ponton jutottam el oda, hogy utájajárok a történetnek, hogy ki volt Moszi, mit kell róla tudni, mi az ami, fent maradt és mi az, ami nem. Ennek pedig már 5 éve. Atyaég.

A kutatáshoz sok forrást használtam. Szerintem az összes elérhető (és az „alap interneten” már talán el sem érhető) digitális forrást összegyűjtöttem. Emellett pedig sok személyes és a (Covid miatt) online interjút is csináltam. A két legtartalmasabb beszélgetést Sallai Danival és Varga Péterrel (Longhand) folytattam. Az ő visszaemlékezéseikből nagyon sokat merítettem. Danival Mosziról beszélgettünk főleg, ezért az ő visszaemlékezését beraktam ebbe a cikkbe direkt módon is. Longhand gondolatait pedig egy másik cikkben fogom majd megosztani. Longhanddel főleg a hazai SEO múltjáról beszélgettünk, a kihívásokról, miért hagyták ott sokan a pályát a 2010-es évek elején, milyen volt az ő pályája, kik volt a régi SEO motorosok, mint például Miyazaki Jun. Őt ma már képviselőként ismerik sokan, de például az egyik legrégebbi ügyfelemet én pont tőle „örököltem”. De vissza a Moszi sztorihoz.

Ki volt Moszi?

Magáról ezt írta a saját blogján:

A nevem Türk István aka mosquito, és én vagyok ennek a blognak a szerzője. Korábban a Wireless technológiák érdekeltek, írtam is éveken keresztül egy blogot (www.budapestwireless.hu), de úgy döntöttem, hogy más vizekre evezek. Így jutottam el a keresőoptimalizálás és keresőmarketing világába, és ennek következtében született meg ez a blog.

Szeretem a Linuxot, az elektronikus zenét, ha tehetem fotózok, és utazok! Nem szeretem ha valaki azt mondja, hogy az első helyre jutatt a keresőkben 1 hét alatt 🙂

Néhány mondatban, hogy ki volt Moszi.

 • A hazai SEO szakma egyik legismertebb alakja volt a 2000-es évek elején
 • A seoblog.hu szerzője, hazai konferenciák rendszeres előadója
 • Hungarian Wireless Community elnöke is volt
 • 12 évesen egy zánkai táborozás után derült ki, hogy súlyos cukorbeteg (Diabetes mellitus)
 • Saját bevallása szerint a betegségét fiatal korában nem vette kellően komolyan, emiatt a látása is nagyon megromlott az egyik szemére
 • Nagyon szerette a Közel-Keletet, többször járt a régióban
 • Tibeti és történelem szakra felvételizett, de oda nem vették fel
 • Végül műszaki informatikával kezdett foglalkozni
 • A Telnet Magyarország Kft-nél kezdett rendszergazdaként 1999-ben
 • Majd a Kirowskihoz került, ahol szintén rendszergazda volt
 • A Kirowskinál 11 évet töltött, a SEO terület úttörője volt
 • Innen a Sanomában folytatta volna a pályáját, de ott már nem tudott elkezdeni dolgozni
 • 2012-ben, 36 évesen hunyt el súlyos cukorbetegséghez kötődő rosszullét után

A száraz, bullet pointos tények mögött viszont ott vannak az emberi történetek és szálak is. Amikor megismertem Moszi történetét, akkor nagyon sokat gondoltam egy volt általános iskolai osztálytársamra, Juhász Petire, aki szintén súlyos cukorbeteg volt és egy osztálykiránduláson lett rosszul túrázás közben. Nem jutott időben segítséghez és nem is tudták megmenteni az életét. Azóta (is) tudom, hogy ez a betegség nem játék. És arra is emlékszem, hogy valahányszor felhozzuk ezt a történetet azokkal, akik megélték, mindenkiből előhoz valamilyen érzést és emléket. Ezért is kérdeztem körbe, hogy ki ismerte Moszit. És így jutottam el Sallai Danihoz, akit évek óta ismerek. Voltunk együtt konferencián külföldön, ő is előadott a Digital Cube-on 2019-ben és több cikket is olvashattatok már tőle a blogon:

Danival a Covid lezárások alatt beszélgettünk telefonon, amint épp ebédért sétált. Ő mesélt sokat Mosziról és a gondolatait egy monológgá ollóztam össze.

Sallai Dani visszaemlékezése

„A Kirowskiban dolgoztam, ahol a „Search csapat” igazából egybe tartozott. Én voltam a PPC-s, Moszi meg SEO-zott. Moszi IT-s volt eredendően a Kironál, és onnan „ütötte ki magának”, hogy legyen külön SEO terület is a cégen belül. Korábban IT sysadmin volt és ebből a székből ült át a SEO pozícióba. Mindig is evangelista volt. Amikor bejött a WiFi Magyarországra, akkor a Hungarian Wireless Community keretében például éttermekbe járt, hogy felsetupolják a WiFit annak, aki kérte. Akkor a WiFit evangelizálta. Utána meg a SEO-t. A probléma akkoriban az volt, hogy kevés SEO projekt volt a Kiroban, pedig járt ügyfelekhez is mondogatni, hogy ez miért jó, miért kell foglalkozni vele. Anno jellemzően csak nagy ügyfelek voltak az ügynökségnél és nem értették miért kéne SEO-val egyáltalán foglalkozni. A médiaköltésben a PPC is csak kerekítési hiba volt a 2000-es évek elején, a SEO meg főleg. Ezért lassan is haladt előre a cégen belül a keresőoptimalizálás, pedig Moszi mindent megtett érte. Ő volt az egyszemélyes SEO department anno az ügynökségnél. Előtte a „SEOs” úgy rémlik Fülöp Imi volt a Kirowskiban, akit sokan ma Phil Amery néven ismerhetnek. Moszi anno egyébként sok előadást tartott, kb minden konfon ott volt és a blogját a seoblog.hu-t is nagyon lelkesen írta. Innen ismerték szerintem a legtöbben. Az egyik érdekes sztori az volt, amikor a szörcs.hu-s sztoriról rántotta le a leplet, hogy az igazából nem is egy új magyar kereső, hanem csak Google és Yahoo indexből dolgozott. Erről külön cikksorozat is van a blogján és elég nagy visszhangott is váltott ki szakmai körökben a dolog. A végén kiderült, hogy szakmailag Moszinak volt igaza. A szakmaisága mellett a személyes szál viszont egy örök, szörnyű emlék maradt. Életem legrosszabb napja volt, amikor elhunyt. Új kihívások után nézett és a Kirowskitól a Sanomához ment volna át, ahol az egész portfolió SEO-ját csinálta volna. Fel is vették, és az utolsó napját ünnepeltük a cégnél egy záróbulin. 150 ember ment el és várta őt. Még olyanok is ott voltak a búcsúbuliján, akik buliba se nagyon jártak, annyira szerette mindenki őt. Aztán csak vártunk, vártunk. De nem jött. Aztán érkezett a hír, hogy rosszul lett, és kórházba is került. Aztán még aznap meg is halt. A lakásához mentek sokan megemlékezni, az ügynökség gyakorlatilag napokig nem is dolgozott, annyira maga alatt volt mindenki. A temetését a cégből a barátok segítettek intézni, Kisvárdára még céges busz is ment a temetésre. Egyetlen gyerek volt, a szülőknek sokat segített a cégtől mindenki. Még a lakását is segítettünk eladni és minden év szeptemberben többen meglátogatják a mai napig a szüleit.”

Az internet emlékei

Mosziról 2012. szeptemberében több blog és portál is megemlékezett. Ide gyűjtöttem egy csokorba azokat, amiket találtam.

Webisztán

https://webisztan.blog.hu/2012/09/06/turk_moszi_istvan_1976

Varga Péter (Longhand írása)

https://longhand.hu/keresooptimalizalas_/turk-istvan-moszi.php

Misa (Bobály Mihály)

https://web.archive.org/web/20121022133945/https://jabjab.posterous.com/bye-moszi

Egyéb írások

Profilok.tw interjú

Ez az interjú a profilok.tw oldalon jelent meg, ahol Vonzó Vera készített interjút meghatározó hazai online és digitális szereplőkkel. A blog sajnos már nem elérhető, de a WayBack Machine segítségével sok régi vagy régi-új arcot találhatsz, akikről érdekes dolgokat tudhatsz meg úgy 10-12 év távlatból.

Itt bukkantam rá a Moszival készült interjúra is, ami 2010. májusában készült. https://web.archive.org/web/20180823012835/https://profilok.tw/2010/05/atomvillanas-turk-istvan/

Update: 2021. 08. 25. 15:40-kor az itt megjelent interjúrészlet az eredeti szerző kérésére törlésre került a cikkből.

Mémek és zárszó

Mivel személyesen nem ismertem Moszit, csak a blogját olvastam, azt is csak „utólag” mint megtudtam, ezért inkább azoknak a szemén keresztül ismerjétek meg őt, akik jóban voltak vele, és akikkel együtt dolgozott. Ezért is készült a cikk. Meg persze, hogy lássátok azt a képet, amit ő maga alakított ki a világ felé a saját blogján.

Ma már evidens például, hogy sokan vicces képekkel, mémekkel kommunikálnak. Moszi blogján már 2008-tól kezdve volt több vicces kép is, amik mind a SEO témakörhöz kapcsolódtak. Ezeket itt tudjátok megnézni.

http://www.seoblog.hu/seo-comics/

Az egyik kedvencem, ami a cikk címét is ihlette.

Az öreg SEO-s nem hal meg. Csak elveszti a helyezését…

Neked is van egy jó történeted Mosziról? Akkor küldd el nekem emailben és kiegészítem vele a cikket. Vagy szimplán csak oszd meg kommentben!


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!