Blog Alkalmazás keresőoptimalizálás (App Store SEO)
App Store Optimalizálás (ASO)
Írta:

Alkalmazás keresőoptimalizálás (App Store SEO)

Az ASO (App Store Optimization) nem más, mint az app store SEO-ja, vagyis az alkalmazások keresőoptimalizálása. Az ASO tehát a mobil alkalmazások számára kifejlesztett optimalizációs folyamat, amely segítségével az app store keresési eredményei közötti helyezések javítását érhetjük el. Az ASO tehát nem más, mint növelni az adott kulcsszavakra (keyword) és keresésekre (query) az adott applikáció helyezését.

Miért is? Elsősorban azért, mert a felhasználók 63%-ban az app store keresőjének használatával találnak rá egy appra (Forrester, 2013). (Az ábra alapján jól látható, hogy a felhasználók nem csak egy forrásból találnak rá az appokra, hanem egyszerre több csatornát is használnak. Ezért lesz a százalékok összege több mint 100%.)

ASO App Store Optimalizalas Forrester

Ez tehát azt is jelenti, hogy a keresőoptimalizálás nem csak a weboldalak esetében fontos, hanem az app store-ok esetében is. Minél előrébb tudunk kerülni egy-egy kifejezésre, annál nagyobb az esélye, hogy az applikációnkat valaki le fogja tölteni.

Mindegyik App Store-nak megvannak a saját optimalizálási jellemzői, de a működésük lényege megegyezik. Az iOS app store egy sokkal zártabb rendszer, így az eredményeket főként on-page, azaz oldalon belüli optimalizálással tudjuk befolyásolni, míg a Google Play keresések esetén a Google keresési index is befolyásoló tényező. Ez jelentős különbség. A Google Play esetében tehát jelentősebb szereppel bír az off-page optimalizálás. De mi is ez pontosan?

Az alkalmazások keresőoptimalizálásnak alapvetően két nagy kategóriája van.

  1. On-page optimalizálás: magának az appnak az oldalára koncentrálunk. Itt kvázi metadata-ra fókuszálunk, vagyis az app nevét, leírását, kulcsszavait, logóját optimalizáljuk. Ez nagy mértékben hasonlít a klasszikus SEO-hoz (title, description, url, alt tags, stb)
  2. Off-page optimalizálás: itt elsősorban nem metadata alapján optimalizálunk, hanem az app értékelésén, letöltésein és inbound linkjei alapján próbálunk jobb eredményeket elérni.

Mivel a Google Play egy nyitottabb rendszer, ott az off-page optimalizálás sokkal fontosabb szerepet játszik, mint az iOS esetében, de természetesen ott sem elhanyagolható ez a rész. Sőt. A nagyon népszerű kulcsszavak és appok esetében, ahol óriási a verseny, az on-page optimalizálás már nem képes jelentős eredményt hozni, így ilyenkor az off-page-re (is) kell koncentrálni. A legcélszerűbb az, hogyha a kettő kombinációjára koncentrálunk. De hogy is néz ki pontosan az on-page és off-page ASO?

ASO App Store Optimalizalas elemei

A témában a legjobb anyag a Moritz Daan & Gabe Kwakyi által írt 370 oldalas ASO ebook.

Az alkalmazás keresőoptimalizálás fő elemei

1. On-page (tartalmi) optimalizálás

Ezek az úgynevezett on-metadata, azaz metadata alapú optimalizálási megoldások.

App név (App Title)

Az app neve az egyik, hanem a legfontosabb tényező az optimalizálás során. Gyakorlatilag ugyanolyan szerepe van, mint a SEO-ban a <title> tag-nek. Az app nevében érdemes egyszerre szerepeltetni a brandet és a kiválasztott kulcsszót is. (pl: iParadaox – Alarm Control System)

App leírás (App Description)

Az app leírás abban segít, hogy röviden, tömören és gyorsan el tudja egy felhasználó dönteni, hogy az adott app hasznos-e neki. Pontosan emiatt érdemes vezetni a potenciális usereket, hogy jó döntést tudjanak hozni. Épp ezért, a leírásokat érdemes két részre osztani. Pont ahogy a blogposztoknál és weboldalaknál is igaz (vagy épp akár az újságoknál). Above the fold (ATF) és below the fold (BTF) részekre. Az ATF az az 1-2 mondat, ami azonnal látszik, amikor egy app leírást megnézünk, míg a BTF részbe tartozó mondatok csak a továbbolvasás (More vagy Read More) esetében. Ezért érdemes az első két mondatba beletenni az appal kapcsolatos legfontosabb elemeket. Gyakorlatilag az app 1-2 mondatos pitchét. Minden egyéb, a feature-ök, újítások a BTF részbe kerüljenek. Az app leírás (ATF és BTF) ne legyen jelentősen hosszabb, mint 10-14 mondat. Legyen tagolva, tördelve. Tartalmazza a kulcsszavakat, azok kombinációit, lehetőleg minél korábban a szövegben.

A napokban belebotlottam egy hazai startup, a CryptTalk mobilappjába. Ők például szépen oldották meg az app leírást, az első két sorból kiderül, hogy pontosan mit is tud az app. Találni bőven rossz példát is. Nemrég a TV2 Rising Star applikációját elemeztem, és az alábbi látvány fogadott. Ez egy kifejezetten rosszul sikerült app leírás.

Jó Rossz ATF

App kulcsszavak (Keywords)

A kulcsszavak megadására korábban 100 byte, ma már 100 karakter áll rendelkezésre. (Ez főként a nyelvi lokalizáció miatt volt fontos, amikor bizonyos írásjelek akár 3-4 byte-ot is elfoglaltak, de mára ez is kiküszöbölésre került.) A kulcsszavakat érdemes okosan és tudatosan kiválasztani. Általános szabály, hogyha valaki 3-4 óránál kevesebb időt tölt el keyword research-el, akkor az vagy elképesztően profi és pontosan tudja mit csinál vagy teljesen amatőr és fogalma sincs. A kulcsszóválasztásnál érdemes az alábbi 3 szempontot figyelembe venni:

  • keresés mennyisége (search volume),
  • relevancia (relevancy) és a
  • kulcsszóra vonatkozó verseny (difficulty).

Én erre a Sensor Tower-t szoktam használni, de bármilyen ehhez hasonló megoldás is tökéletes tud lenni.

Ha kulcsszavak relevanciáját a rájuk vonatkozó versenyt akarjuk megnézni, akkor így néz ki egy ilyen lista.

ASO Traffic Relevancy Difficulty

Ha egy adott app kulszavait akarjuk megvizsgálni, akkor ez egy minta rá.

ASO App Store Optimalizalas Clash of Clans

A kulcsszavakat vesszővel elválasztva, egybeírva kell beírni. Ne hagyjunk szóközöket, mert azzal csökkentjük a lehetséges kulcsszavak számát. Nem kell őket kombinálni, ezt a rendszer megteszi helyettünk. (pl: app for tourists és travel app for tourists helyett csak ezt írjuk be: app,for,tourist,travel,tourists) Fontos tudni még, hogy azokat a kulcsszavakat, amik az app nevében már szerepelnek, nem kell még egyszer megjeleníteni a kulcsszavak között.

App Ikon (App Icon)

Az app ikon gyakorlatilag az első elem, amivel egy felhasználó találkozik, amikor rákeres egy appra. Hamarabb megnézi, minthogy elolvasná az app nevét. Ezért fontos, hogy az app ikonja megnyerő legyen és egyben árulja el, hogy az app miről is szól. Egy szép és beszédes ikon sokat tud segíteni abban, hogy meggyőzze a felhasználókat.

Screenshot

Az appról készült screenshotok hasonló szerepet töltenek be, mint az app ikonja és a description. Egyrészről komoly a vizuális meggyőző erejük, másrészről pedig segítenek megérteni, hogy app hogy is működik. Alap esetben 5 képet lehet feltölteni, ezt érdemes ki is használni. Azt tudni kell, hogy a különböző telefonokhoz (pl: iPhone 4, 5, 6, 6+) eltérő felbontások tartoznak. Ezekhez külön-külön kell feltölteni a screenshotokat. Ma már több olyan szoftver létezik, ahol ilyeneket tudunk tervezni, de használhatjuk nyugodtan a Photoshop-ot is. Az iOS App store-hoz tartozó felbontásokhoz (3.5-inch, 4-inch, 4.7-inch, 5.5-inch) Perényi Andrissal mi ezeket a PSD templateket szoktuk használni a saját projektjeinkben:

A hozzájuk tartozó Photoshop ATN fájlokkal 1 gombnyomásra menthető az összes screenshot. Órákat lehet spórolni ezekkel, érdemes őket használni.

App Type (App típus) & Category

Az app típusa és kategóriája a többi appal való összehasonlításban lehet fontos. Vannak olyan kategóriák, ahol elképesztően nagy a verseny, és vannak olyanok, ahol sokkal alacsonyabb. Ezeket is érdemes szem előtt tartani mikor egy appot fejlesztünk.

Ahogy azt korábban is írtam, a kompetitív appok és kategóriák piacán az on-page optimalizálás sokszor már eredményez jelentős eredménytöbbletet. Ezért (is) kell külön hangsúlyt helyezni az off-page optimalizálásra.

2. Off-page optimalizálás

Ezek az úgynevezett off-metadata, azaz nem metadata alapú optimalizálási megoldások.

App értékelés (App Ratings & Reviews)

az appok értékelése ugyanúgy beleszámít a ranking factor-ok közé, mint az on-page elemek. Jó tudni, hogy a különböző release-ek (verziók) értékelése összeadódik, adott letöltésnél elsőként csak az adott release értékelését látjuk. Illetve az is fontos, hogy melyik nemzetiségű app store-ból töltjük le az appot, mert akkor az értékelésünk is ott jelenik meg. A jó rating természetesen pozitívan befolyásolja az app helyezését, míg a rossz rontani fogja azt. Ugyanez igaz a Review-kra is.

App letöltés (Downloads)

az app letöltésszáma is fontos tényező. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb az esélye, hogy előkelő helyen szereplünk a listán. A Google Play esetében a letöltésszám (pontosabban annak nagyságrendje) elérhető adat, míg az iOS esetében nem.

Linképítés (Linkbuilding)

ugyanúgy, ahogy a webes SEO esetében, az ASO-nál is fontos a linképítés, vagyis, hogy hány inbound, bejövő hivatkozása van az adott app App Store-ban megtalálható oldalának. Minél több hiteles forrás mutat az appunkra, annál előrébb fogunk szerepelni.

A verseny tisztasága

Ahogy a klasszikus SEO-ban is, az off-page ASO-nál is van egy nagyon fontos tudnivaló. Az optimalizálásnak alapvetően 2 nagy fajtája van:

  • White hat tactic
  • Black hat tactic

White hat megoldások

A white hat tactic lényege, hogy mindent az előírásoknak és szabályoknak megfelelően teszünk. Vagyis a userek letöltik az appot, értékelik azt, a linképítés pedig jellemzően organikus módon történik.

Black hat megoldások

A black hat tactic ezzel szemben jellemzően a nem tiszta eszközök használatáról szól. Néhány appot akkor tudod tovább használni, hogyha jó értékelést kapsz, folyamatosan felugrik az appon belül, hogy írj reviewt. Ezeket az App Store-ok büntetik, de nem minden ilyen kihágásra derül azonnal fény.

A white és black hat tactic között van egy vékony határvonal, amit grey hat-nek is szoktak hívni. Ez azokat a megoldásokat jelentik, amik még elfogadhatóak, de tudható, hogy nem teljesen tiszta megoldások.

Azt érdemes tudni, hogy sok nagyon népszerű és top app esetében a letöltésszámok egy review-k egy (vagy jelentős) része nem organikus módon alakult ki, hanem a letöltések és review-k sokszor fizetettek. Több ilyen szolgáltatás is létezik, főként Indiában. (Ugyanezt erősítette meg egyébként Neil Patel is a Pioneers Fesztiválon Bécsben 2014 októberében. Nyilvánosan. :D) A linképítésre is igaz ugyanez, nem egyszer vásárolt linkekről van szó. Az optimalizációt végző emberek sokszor addig a pontig mennek el, ami még belefér az adott szabályok közé, néha persze túl is lépik azt. Ez történik egyébként a SEO esetében is. Amint a Google rájön ezekre a trükkökre egy új update keretében megváltoztatják a feltételeket. Ugyanez a harc jelenik meg az ASO esetében is. De itt is igaz, hogy az optimalizációt végző szakemberek mindig 1-2 lépéssel a rendszer előtt járnak, részben ezzel is elősegítve a folyamatos fejlődést.

App Marketing

Ahogy a legelső grafikonon láthattuk, az ASO a legfontosabb szereplő az appok megtalálásának folyamatában. Ennek ellenére a többi területet (blog, weboldal, közösségi média, előtelepítés, stb) sem szabad figyelem nélkül hagyni. Ezek jelentős része nem az ASO, hanem az App Marketing területe alá tartozik. Sok olyan megoldás létezik, amellyel növelhető egy app letöltésének a száma. Néhány példa:

  • be kell kerülni a Staff Recommended appok közé
  • lehet játszani az app árával, ezzel pedig be lehet kerülni a TOP növekedő appok közé
  • Smart App Bannereket is lehet használni

Ha szeretnél több olvasni az App Marketing és a Growth Hacking kapcsolatáról, akkor olvasd ezt a cikket:

Összefoglalás

A mobilalkalmazások és az app store store-ok optimalizálása egy viszonylag új, néhány éves szakma. Ebből következően folyamatosan alakul és fejlődik, amit csak erősít a grey és black hat taktikák folyamatos jelenléte.

Ahogy a mobiltechnológiák fejlődnek, úgy az app store-ok is jelentős bővülés előtt állnak. Ennek köszönhetően az ASO is komoly jövő előtt áll. Aki érdeklődik a téma iránt, annak érdemes még most is belevágni. Meglátásom szerint, ha valaki nagyon jó SEO szakember, akkor egy kis affinitással viszonylag gyorsan meg lehet tanulni az ASO sajátosságait is. Nincs ugyanis jelentős különbség a két rendszer elvi működése között. Csak míg az egyik esetben weboldalakat és tartalmakat optimalizálunk, addig itt appokkal tesszük ugyanazt.


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!