Blog Hol a legjobb a WiFi, ha dolgozni szeretnél?
Írta:

Hol a legjobb a WiFi, ha dolgozni szeretnél?

A nemzetközi projektekre fókuszáló online marketinges munkámból fakadóan meglepően sokszor kerülök olyan helyzetbe, hogy nem ugyanabban az irodában kell dolgoznom. Gyakran utazok, az országon belül és azon kívül is. Időszakonként hetente több találkozóra, megbeszélésre is szoktam menni. Néha mások irodájába, kávézókba, éttermekbe. Ilyenkor néha 30-45 perc munka is sokat segíthet egy adott helyen egy találkozó előtt vagy után. A fizikai irodától független munka sok előnnyel jár. Akad azonban hátránya is. Ezek közül az egyik legbosszantóbb, amikor nem csak gyenge, hanem egyenesen használhatatlan az internet.

Amikor például 2015 őszén Balin jártam, akkor megtapasztaltam, hogy milyen a gyenge és instabil internetkapcsolat. Nem kívánom senkinek. 🙂

Egy ideje viszont már foglakoztatott, hogyha utaznom kell, vagy megbeszélésre megyek, akkor hova is szervezzem a találkozókat?

Hogy kellően utánajárjak a dolognak, 1,5 évvel ezelőtt elkezdtem adatot gyűjteni, a napokban pedig eljutottam oda, hogy ezeket vizualizáljam is. Ebben a cikkben az egész folyamatot megmutatom, lépésről lépésre. Részben azért is, hogy látható legyen a végeredmény, illetve ami legalább annyira fontos: az online marketinges eszközöket egészen érdekes célra is fel lehet használni. Nem is gondolnánk, hogy egy kis kreativitással egy-két eszközből milyen zseniális eredményeket és összefüggéseket lehet kihozni.

Adatgyűjtés: az internet sebességének mérése

Nagyjából 1,5 évvel kezdtem el gyűjteni az adatokat. Ehhez mindössze annyit tettem, hogy letöltöttem a Speedtest ingyenes iOS appját. Aztán ahova mentem, és úgy tűnt, hogy onnan értelmesen lehetne dolgozni (jó a környezet, jók a fényviszonyok, kényelmes a szék, stb) ott megmértem a helyi WiFi értékeit. Az app indítása után csak a “Begin Test” gombra kell nyomni és pár másodperc után meg is kapjuk a főbb adatokat.

WiFi-sebesseg-teszt-inditas

 

Az otthoni hálózaton például ezeket az értékeket mértem a minap. Nem kiugróan magas érték, de referenciának számomra mindenképp jó. Az otthoni internet stabil és a sávszélesség pont elég arra, hogy dolgozzak rajta, nagyobb fájlokat töltsek fel és le, amiket ügyfeleknek tovább tudok küldeni. Tudok például rajta úgy Skypeolni, hogy közben szinkronizál a Dropbox és fut 1-2 internetet használó algoritmus.

WiFi-sebesseg-teszt-eredmeny

Az app emellett menti az összes korábbi mérést is:

WiFi-sebesseg-teszt-eredmenyek

Ha a táblázatnézetből átváltunk az egyes értékekre, akkor az alábbi adatokat látjuk:

 • Letöltési sebesség
 • Feltöltési sebesség
 • “Válaszadás ideje” (Latency / ping)
 • Mérés időpontja
 • Szerver helye
 • Pontos földrajzi koordináták
 • IP cím
 • Hálózat neve

Innen válik izgalmassá a történet. Ugyanis ha összegyűjtünk megfelelő mennyiségű adatot, akkor ezeket vizualizálhatjuk is. Akár egy könnyen átlátható táblázatba, akár egy térképen is. Ehhez előtte azonban exportálni kell az adatokat.

Exportálás és adatrendezés

Ebben a fázisban az appba gyűjtött adatokat kellett exportálni.

WiFi-sebesseg-teszt-export

Ez .csv formátumban történik és egy emailben tudjuk elküldeni magunknak. Majd ezt az adatállományt érdemes egy kicsit tisztítani, hogy csak azok az adatok legyenek benne, amikre tényleg szükségünk van.

A végső adatbázisba ezek az adatok kerültek:

 • szélességi fok
 • hosszúsági fok
 • letöltési sebesség (Mbps)
 • feltöltési sebesség (Mbps)
 • Place (WiFi hálózat neve)
 • Latency (ms)
 • City (város)

wifi

Az adatbázis itt érhető el.

Adatvizualizáció

Sokan megelégednének ezzel a táblázatos formával, én azonban szerettem volna egy lépéssel továbbmenni és egy térképen ábrázolni ezeket az értékeket.

Mindezt úgy, hogy a térképen ne csak a helyek jelenjenek meg, hanem különböző szűrőket is tudjak használni. Ha például tudom, hogy Budapest belvárosába kell találkozót szerveznem és egy 200-300 megás videót kell feltöltenem egy ügyfélnek, akkor az adott helyen alacsony legyen a latency és jó legyen a feltöltési sebesség. Mondjuk legalább 10 Mbps-os.

Erre a célra kifejezetten jól használható a Google egy kvázi big data alapú eszköze, a Google Fusion Tables. Elképesztően jó és hasznos ábrákat és grafikonokat lehet vele gyártani akár percek alatt, nagyon nagy adathalmazokból is.

Elég sokat teszteltem az eszközt az utóbbi időben több projekt során is, úgyhogy tudtam, hogy erre a feladatra is tökéletes lesz.

Nem kell mást csinálni, hogy mint a saját Google Drive fiókunkban engedélyezni a Google Fusion Tablest a “Connect More apps” résznél és onnantól kezdve nem csak Dokumentumokat vagy Táblázatokat tudunk létrehozni, hanem akrá Fusion Table-öket is.

google-fusion-tables

Itt csak követni kell az utasításokat és feltölteni az adatbázist a rendszerbe. Ha megfelelően nevezzük el az oszlopokat, akkor a rendszer automatikusan fel is ismeri az adatokat.

import-table

Néhány pillanat várakozás után meg is történik a vizualizáció és felkerülnek egy térképre az adatok a szélességi és hosszúsági adatok alapján. Itt a térkép nézeten láthatjuk az összes adatpontot, ami szerepel az adatbázisban. Látható több londoni, szlovák és magyar adatot is mértem az elmúlt hónapokban Európában.

wifi-map-europe

Ha tovább szűrünk, akkor kapjuk a lenti ábrát. Itt már csak a budapesti helyeket láthatjuk és két szűrő van beállítva:

 • letöltési sebesség: minimum 15 Mbps
 • feltöltési sebesség: minimum 10 Mbps

wifi-map

Ha pedig rávisszük a kurzort egy piros pontra, akkor kiírja az adott hely összes adatát (név, hely, sebesség).

Az általam készített interaktív térképet itt éritek el.

Ezzel a lépéssel pedig kész is vagyunk az adatvizualizációval. Lehetne persze finomítani, de ez már elegendő arra, hogyha egy meetinget akarunk szervezni, akkor megfelelő helyet tudjunk választani.

Ugyanez persze eljátszható fordított irányba is. Ki tudjuk így szűrni azokat a helyeket is, ahol konkrétan használhatatlan az internet. Meglepő, de jó pár ilyen hely van Budapesten. Ezeket a helyeket nyilván érdemes kerülni.

Érdekes projekt lenne egyébként azt is megcsinálni, hogyha valaki közösségileg elkezdené összegyűjteni ezeket az adatokat. Aztán egy mindenki számára elérhető weboldalon fent lennének azok a helyek, közösségi irodák, kávézók, ahol az internet a legjobb és legmegbízhatóbb.

Ha Pesten vagyok, dolgoznom kell, és szeretnék megbízható WiFi-t, akkor alábbi helyeket szoktam választani:

Az alábbi helyek is viszonylag megbízhatóak, de inkább közepesek:

Ahol viszont szinte használhatatlanul rossz az internet:

 • Cserpes Tejivó (Corvin negyed)
 • CEU (Guest wifi)
 • a legtöbb McDondald’s és Burger King
 • bevásárlóközpontok (pl. Mammut, Aréna Pláza)

Ha pedig azon gondolkodsz, hogy nevezd el a hálózatodat, akkor itt találsz egy listát kreatív és találó wifi nevekről.

Összefoglalás

Érdemes látni és tudni, hogy a különböző online marketing eszközöket sokféleképp fel lehet használni. Ha készségszintre fejlesztjük ezek használatát, akkor olyan kreatív felhasználási módokat is találunk, amikből akár üzleti értéket is teremthetünk. A Google Fusion Tables többi adatvizualizációs megoldását is érdemes kipróbálni és tesztelni. Vannak köztük elképesztően érdekesek és hasznosak is.


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!