online reputációmenedzsment és reputáció-management

Online reputációmenedzsment

A Google felmérése szerint az emberek több mint fele, 56%-a keres rá rendszeresen saját vagy cége nevére. Mára nem csak az üzleti kapcsolatok kialakítása során, hanem akár a munkakeresés során is előfordul, hogy több online felületen is ellenőrzik egy személy vagy cég digitális lábnyomát.

Ennek köszönhető, hogy egyre nagyobb az igény az online reputáció menedzsmentre, ahol magánszemélyek, közéleti személyiségek, vagy akár cégek is ellenőrizni és kontrollálni szeretnék a saját digitális lábnyomukat. Bár ez egy viszonylag fiatal iparág még, de egyre több cég és szakértő foglalkozik ezzel a területtel.

Mi is az online reputációmenedzsment?

A reputáció-menedzsment PR-ből (Public Relations) nőtt ki az internet és a social média térnyerésével a 2000-es években. A folyamat célja, hogy márkák, személyes márkák (personal brandek) digitális lábnyomait, hírnevét pozitív irányba befolyásolja.

A PR (Public Relations) nem más mint a közönséggel, vásárlókkal, érdeklődőkkel való kölcsönös előnyökön alapuló kommunikáció és a mögötte álló kapcsolatok tudatos szervezése.

A reputációmenedzsment célja ehhez képest az, hogy megismertesse és pozitívan befolyásolja az adott szervezetről alkotott képet.

A reputációmanagement célja

A reputációmenedzsment főként preventív tevékenység vagyis elsősorban pozitív információk gyártásáról, valamint ezeknek a megfelelő csatornákon történő terjesztéséről szól. A legtöbb esetben az online PR és a keresőoptimalizálás (SEO) jelentik a két legfontosabb disztribúciós csatornát. Az online PR esetében olyan cikkek jelennek meg a cégről, személyről amelyek pozitív képben tüntetik fel az adott szereplőt. Itt a megjelenések főleg nagyobb online- és hírportálokon történik, akár szakmai vonalon, akár országos sajtóorgánumokban. Egy-egy ilyen megjelenés több százezer, vagy akár millió forintba is kerülhet, és bár a rövid távú hatásuk jellemzően pozitív, a hosszú távú erejüket jellemzően nehéz mérni. Onnantól kezdve, hogy az adott cikk életciklusa lejár, viszonylag kevesen fogják olvasni, megtalálni.

Ilyenkor szokott előtérbe kerülni a keresőoptimalizálás, ahol arra törekszünk, hogy az adott névre, cégnévre történő keresés során jórészt pozitív vagy neutrális találatok szerepeljenek a Google találatai között.

Ha jól optimalizáljuk a tartalmakat (legyen az a saját weboldalunkon, akár egy másik online portálon), akkor stabilan és hosszú távon tudunk pozitív képet kialakítani magunkról.

Hiszen, aki ránk keres a Google-ben, azok folyamatosan az általunk előtérbe helyezett cikkekkel fognak találkozni. Ezzel pedig pozitívan befolyásolható a kialkult kép egy adott cégről, személyről, eseményről.

Egy adott szervezet vagy személy jó hírnevének, reputációjának a növelésére 3 módszer létezik.

A jó hírnév kialakításának formái

1) Improve / Fejlesztés (brand building – márkaépítés)

Ebben az esetben egy márka építésére, a fő kommunikációs elemek és a hosszú távú márkakép kialakítására koncentrálunk.

Szolgáltatások:

  • Kinevezés, előléptetés
  • Újonnan megjelent szereplő személyes márkájának felépítése
  • Customer support, ügyfélproblémák kezelése

2) Repair / Helyreállítás (neutralizálás-semlegesítés)

Ebben az esetben egy sérült, valamilyen formában károsult hírnév helyreállítására törekszünk és megpróbáljuk helyrehozni vagy semlegesíteni a negatív hatást.

Szolgáltatási formák:

  • Válságmenedzsment
  • Botrányok kezelése
  • Pozitív találatok generálása
  • Kellemetlen történetek neutralizálása

Itt fontos tudni, hogy vannak olyan márkák, amelyek akkora sérülést szenvednek, hogy azok helyrehozására már nincs reális lehetőség. Vagy csak indokolatlanul hosszú idő alatt lehetne elérni azt, amit még egy jó szakember sem vállal el.

3) Protect / Védelem és felügyelet

Ez esetben egy márka, személyes vagy céges brand digitális lábnyomának védelme és felügyelete a cél. Itt tehát egy korábban felépített és kialakított kép megőrzése a cél. Ez a védelem irányulhat a közelgő negatív hatások megelőzésére, vagy akár a versenytársak, ellenzék potenciális támadásának kiszűrésése is.

Szolgáltatások:

  • Felépített pozitív / semleges találatokból álló találati lista védelme
  • Újonnan megjelenő negatív tartalmak kezelése
  • Brand monitorozása (brand monitoring)

online reputációmenedzsment és a jó brand image

Online PR + SEO találkozása

A reputációmanagement nem pusztán online PR tevékenység. Érdemes közösségi oldalról és keresés (azaz search) alapú csatornák oldaláról is segíteni a tevékenységet.

Az online PR egyszeri kampányaihoz képest ugyanis például a keresőoptimaliázálás hosszú távon lehet képes arra, hogy pozitív képet fessen egy adott személyről, márkáról. A SEO egy nagyon jó csatorna arra, hogy az adott név vagy téma iránt érdeklődő emberek számára a saját narratívánkat, nézőpontunkat közvetítsük. Hosszú távon ezzel pedig komoly értéket és márkaértéket teremthetünk a cégünknek, amely így sokkal ellenállóbb lesz a negatív hatásokkal és esetleges támadásokkal szemben is.

Kapcsolat

A szolgáltatás részleteivel kapcsolatban bátran keresd fel Magyarország vezető reputációmenedzsment ügynökségét.