Blog A blogolás alapjai: kinek és milyen platformon blogoljak?
A blogolás alapjai
Írta:

A blogolás alapjai: kinek és milyen platformon blogoljak?

Manapság akárkiből lehet blogger, ráadásul különösebb technikai tudás nélkül! Ahogy az online publikálás egyre könnyebbé válik, úgy a blogok készítése is egyre népszerűbb lesz. A Moz adatai alapján az USA-ban minden tizedik amerikai blogol és a cégek 35%-a oszt meg bejegyzéseket, legalább havonta egyszer. Ebben a cikkben röviden összefoglalom milyen szempontok szerint érdemes elindulni, illetve azt, hogy a különböző platformok használata milyen előnyökkel és hátrányokkal jár. 

A blog tartalma 

Mielőtt belekezdenél a blogolásba, érdemes néhány fontos kérdést tisztázni.

 • Milyen témában akarsz írni?
 • Ki a célcsoport?
 • Milyen típusú tartalmat fogsz gyártani és milyen gyakran?

Bizonyos piacokon megéri rendszeresen, rövid cikkeket megosztani. Más helyeken érdemes ritkábban írni, viszont akkor mélyebb és hosszabb posztokat. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ezt a lépést kihagyják, és egyből beleugranak egy platformba, CMS-be, és csak utólag jönnek rá, hogy nem a legjobb döntést hozták. Először tehát a témakört, a tartalmat és a rendszerességet érdemes körüljárni.

A témakör és tartalom

A blogod típusa és a témakör függvényében az olvasók számára is érdekes tartalom létrehozása az egyik legnagyobb kihívás. A siker kulcsa részben a kreativitásban rejlik és abban, hogy mennyire tudsz a felhasználóid perspektívájába helyezkedni.

 • Milyen témákról szeretnének olvasni?
 • Milyen tájékoztatás segítene nekik, hogy a termékeid a leghatékonyabb módon tudják használni?
 • Mi lenne szórakoztató számukra?

A fenti kérdések megválaszolásához egy jó módszer a versenytársaid kulcsszavainak elemzése, mely segít felderíteni azokat a témákat, amelyek legjobban érdekelhetik a célközönséged. Ehhez elemzésére rengeteg eszköz rendelkezésedre áll. Ilyen például az Alexa, SimilarWeb, SEMrush, vagy a Serpstat, de a Google Analytics statisztikája is segít a legjobb szavak felderítésében. Azonban, kisebb akadályba ütközik a pontos kulcsszó volumenek felderítése a Google Analytics-ben, de az AdWords felhasználók továbbra is meg tudják találni a pontos keresési mennyiségeket egy egyszerű trükkel.

SEMrush képzés

Ismerd meg Te is az egyik legnépszerűbb SEO eszközt!

A SEMrush tanfolyamban összeszedtük azokat a funkciókat, amit mi is a legtöbbet használunk a napi munkánk során. Megismerhetsz benne a kulcsszókutatáshoz, versenytárselemzéshez, vagy akár linképítéshez hasznos folyamatokat. Ezekhez pedig részletes leírást és magyar nyelvű oktató videókat is készítettünk.

Képzés megtekintése

Ezen felül, érdemes a versenytársak közösségi média tartalmát, GY.I.K. szekcióit, ügyfélszolgálati megkereséseit, illetve minden más létező visszajelzési csatornáját megvizsgálni, annak érdekében, hogy felfedezd, milyen információ érdekli a közönséged. Hasznosnak bizonyulhat a kapcsolódó híreket és eseményeket is szemmel tartani, mivel rengeteg lehetőséget nyújthat számodra, hogy megragadd a látogatók figyelmét egy témába vágó poszttal. Ebben segíthet például a Buzzsumo, mely a piac social vonalon legnépszerűbb témaköreit mutatja meg (total social shares alapon).

Itt látható péládul a Buzzsumo első 3 találata a közösségileg legnépszerűbb posztokkal „blogolás” témában:

Buzzsumo találat

Tartalom naptár

Sok blogot látni, ami nagyon ritkán frissül, vagy akár 2-3 évig nem nyúl hozzá senki. Illetve akadnak olyanok is, amiket rendszertelenül frissítenek csak. Ez semmiféleképp nem jó olvasói szemszöggel, ezért már korai fázisban arra kell törekedni, hogy legyen valamiféle content calendar-unk és publikálási naplónk.

Az ötleteid és bejegyzéseid számon tartásához elengedhetetlen naptárt vezetni,  melyhez rengeteg hasznos eszköz nyújt segítséget. Ilyen például a Coschedule. WordPress pluginjának és közösségi média integrációjának segítségével azonnal közzé tudod tenni posztjaid, illetve akár a csapatoddal összehangolva is tudsz tervezni. Azonban, a WordPress saját “Editorial Calendar” pluginnel is rendelkezik. Tartalmi inspirációk keresésére pedig hasznos platform a Promo Republic is, amely nagyszerű naptárral rendelkezik az év minden napjának eseményeivel, azonban a platform elsősorban közösségi média közzétételre lett létrehozva.

Promo Republic naptár

A Promo Republic naptára teli tartalmi inspirációkkal

Ha megvan, hogy kinek és milyen gyakran akadunk írni, akkor át lehet térni arra a kérdésre, hogy pontosan hol akarunk blogolni.

CMS, vagy blogolási platform?

A CMS-ek (Content Management System), másnéven tartalommenedzsment-rendszerek  olyan szoftvercsomagok, melyek azzal a céllal lettek létrehozva, hogy egy adott weboldalon megjelenített tartalmak, frissítések, vagy adminisztrációs feladatok akár technikai hozzáértés szüksége nélkül is elvégezhetőek legyenek.

Miután a tartalmakat egy egyszerű kezelői felületen keresztül felvisszük a rendszerbe, azok már automatikusan jelennek meg a weboldalon (blogon), az előre kiválasztott dizájnhoz igazodva. Ezeket a rendszereket szakember vagy weboldal-fejlesztő nélkül is igénybe lehet venni, mert pár kattintással is össze tudsz rakni egy blogot a CMS-en keresztül. Ezzel pedig időt és pénzt tudsz spórolni.
Azonban, ez általában csak egy “framework”-ot takar és az oldal infrastruktúrája (pl. a domain, a tárhely, vagy szerverszolgáltatás) nem tartozik a csomagba. Ilyen CMS például a WordPress.org, a Joomla, vagy a Drupal.

A blogolási platformok gyakorlatilag blog formátumú weboldalak készítésére kifejlesztett CMS-ek. Rengeteg ilyen szolgáltatás nyújt számodra egy részleges, vagy teljes infrastruktúrát a blogodhoz.

Például, a Ghost csak részleges infrastruktúrát nyújt, így külön kell megvásárolnod és telepítened a Ghost Pro csomagot, mely már tartalmazza a WebHost szolgáltatást is. Ennek elvégzése bonyolultabb és némi hozzáértést, vagy tanulási folyamatot igényel.
Míg, például a WordPress.com a teljes csomagot nyújtja, tehát tartalommenedzsmenten felül többek közt tárhelyet, domaint (pontosabban .wordpress.com aldomaint) és szerverszolgáltatást is biztosít számodra. Itt, a regisztrációt követően, azonnal közzéteheted tartalmaid.

Ezeket a tulajdonságokat kiemelkedően fontos figyelembe venni, annak függvényében, hogy mennyire értesz a blogok (weboldalak) elkészítésének technikai oldalához. Kezdőként mindenképp a legegyszerűbb blogolási platformokat válaszd (Medium, Tumblr), míg haladóként már érdemes kifinomultabb és testre szabható szolgáltatásokat is kipróbálnod (WordPress.com, Typepad). Ha már a HTML-ben, CSS-ben, vagy akár a PHP-ban is jártas vagy érdemes a CMS-eket is kipróbálnod. (WordPress.org, Joomla, Drupal)

Ingyenes platform, vagy fizetett?

Ha még nincs gyakorlatod, érdemes olyan ingyenes platformon kezdeni, amely nem igényli a kódolási nyelvek ismeretét, míg haladóként valószínűleg több szabadságot szeretnél az oldalad elkészítéséhez, így inkább a fizetett opciókat választod.

Az ingyenes platformok előnyei és hátrányai

Az ingyenes platformokat elsődlegesen személyes használatra, hobbi szintjén érdemes választani. Erre alkalmas oldal például a WordPress.com, a blog.hu vagy a Medium, ahol percek alatt létre tudod hozni a saját internetes naplód, mindössze pár kattintással. Cserében ebben az esetben sokkal korlátozottabb opcióid lesznek a blogod testreszabására.

Általában ezeken a platformokon az oldal aldomain-jaként fog szerepelni a blogod, tehát, például azenblogom.wordpress.com formában. Ez igencsak amatőrnek tűnhet vásárlóid, vagy feliratkozóid szemében. Már akár havi 1000 Ft-tól szert tehetsz saját domain névre, így érdemes megfontolni még olyan esetben is, ha ambícióid nem olyan nagyok a blogoddal kapcsolatban.

Ha ingyenes opciót választasz, sokban fogsz függeni a platformtól, mivel akármikor úgy dönthetnek, hogy pénzt kérnek a szolgáltatásért, vagy akár meg is szüntethetik azt, amely a blogod végét és munkád elvesztését jelentheti. Mielőtt belekezdenél, érdemes odafigyelni a felhasználási feltételekre is, mivel előfordulhat, hogy bizonyos típusú tartalmak megjelenítését nem támogatja az oldal, így automatikusan eltávolíthatják azt. Például, nehezebb lesz nyereséget generálni, mivel gyakran előfordul, hogy a hirdetések nem engedélyezettek.

A fizetett platformok előnyei és hátrányai

Egy saját készítésű blog felépítéséhez komolyabb programozási tudás, idő és némi pénz szükséges, mivel az oldalad egész infrastruktúrájának kialakítása a te feladatod. Olyan esetben érdemes ezt a módszert választani, ha a projektet komolyabban gondolod, például a cégednek szeretnél vállalati blogot létrehozni. Ebben az esetben fizetned kell domain névért és tárhelyért, illetve szerver szolgáltatásokért. Ezeken kívül szükséged lesz egy CMS-re, vagyis tartalomkezelő rendszerre is. Ilyen eszközt nyújt számodra például a már említett WordPress.org, a Joomla, vagy a Drupal.

Ennek értéke sokszor csak eszmei, mivel egy saját weboldal felhúzása hitelesebbnek tűnik a közönséged szemében. További előny, hogy saját weboldalad tartalmát kizárólag jogszabályok korlátozzák, illetve csak tőled függ annak élettartama, így minden szempontból saját sikered kovácsa leszel.

Domain és Aldomain

Alapvetően az internetre csatlakozó összes számítógépnek saját azonosítója, úgy nevezett IP (Internet Protocol) címe van. Ilyen sok számra nem lenne könnyű feladat emlékezni minden alkalommal, amikor egy weboldalt keresel! Ehelyett használunk egy könnyebben megjegyezhető formátumot, a domain nevet. Például, így néz ki egy IP cím: 192.178.2.70 és így egy domain név: thepitch.hu

Amennyiben vásárolsz egy domain nevet, az elsődleges, teljes értékű domainként fog szerepelni, avagy megegyezik majd a weboldalad címével. A domainen keresztül érheted el a különböző oldalakat, melyeket létrehozol, így szükséged lesz egy tárhely és szerver szolgáltatás megvásárlására is. Itt kell tárolnod minden adatot, melyet meg szeretnél jeleníteni a weboldaladon: például a blogod kezdőoldalát, oldal kategóriáit, bejegyzéseit. Ebben az esetben a blogod domain neve például www.azenblogom.com lesz. Ezt a domain nevet azonban meg kell vásárolnod és regisztrálnod, melyet rengeteg oldalon megtehetsz: a fent említett név például a Namecheap.com-on évi $10.69-ba kerül, míg a GoDaddy.com-on $10.99-es éves díjat kell fizetni érte. Érdemes tehát körbe nézni a legjobb ajánlatért! 

Domain nevek

azenblogom.wordpress.com egy aldomain-je a wordpress.com-nak, míg a wordpress.com a .com legfelsőbb szintű tartomány (TLD = Top Level Domain) aldomain-je

Amennyiben nem vásárolt domained van, ingyenesen is tudsz regisztrálni, ha például a WordPress.com-on hozol létre egy blogot, vagyis ingyenes weboldalt. A legtöbb platform esetében a blogod a www.azenblogom.wordpress.com aldomainen fog szerepelni az ingyenes verzió használatakor. Ettől függetlenül amennyiben saját domaint vásárolsz, azt is tudod majd a WordPress-en, illetve más blogolási platformokon is használni az aldomain helyett, csupán a beállításokban kell megválatoztatnod azt.

Page és Domain Authority

A Page és Domain Authority kifejezéseket és az algoritmust a Moz hozta létre és azt jelölik, hogy egy adott oldal (Page Authority), vagy domain (Domain Authority) mennyire fog potenciálisan jó helyezést elérni a Google-ben, egy 1-től 100-ig tartó skálán, ahol a 100 a legjobb helyezést jelöli. A pontos számokat a MozBar elnevezésű ingyenes eszközzel tudod ellenőrizni, mely Google Chrome bővítmény formájában érhető el. A Moz Open Site Explorer eszköze ugyanezt a szolgáltatást nyújtja. 

Míg a PA (Page Authority) egyetlen oldal megbízhatóságát méri, a DA (Domain Authority) az egész domaint, vagy aldomaint megvizsgálja. Például, a WordPress kezdőoldala 95-ös PA és 96-os DA értékekkel rendelkezik, így a George Orwell naplóinak részleteit megosztó “Orwell Diaries”, mely az orwelldiaries.wordpress.com aldomainen fut, csupán 62-es PA-val, míg ugyanúgy 96-os DA-val rendelkezik.

Wordpress DA és PA

WordPress DA-ja és PA-ja

Orwell diaries DA és PA

Az Orwell Diaries PA-ja és DA-ja

Miért is fontos szempont ez, amikor blogot indítasz?

Amennyiben egy már magas DA-val rendelkező oldalon teszel közzé bejegyzéseket, jobb eséllyel fogsz helyezést elérni a Google-ben a már kialakított, jó DA érték révén. Míg ha saját weboldalt építész, 0 PA-ról és DA-ról indulsz, és rengeteg munkával tudsz csak magasabb értékeket elérni és versenyképessé tenni oldalad.

Lehetőséged van már magas DA-val rendelkező domain megvásárlására is, melyet valaki korábban megvásárolt, de már nem használja azt aktívan, így eladásra bocsájtja. lyen célból hozta létre például a WordPress saját BlogPiac-át. Ez egy jól működő stratégia, azonban bizonyos esetekben rendkívül magas költségekkel járhat (több ezer dollárokról van szó jellemzően). 

Például a Forbes szerint a 360.com 17 millió dollárért kelt el 2015-ben, míg a Facebook 8,5 millió dollárért szerezte meg 2010-ben fb.com-ot, a facebook.com vétel árának 42-szereséért.

Azonban nem kizárólag ezektől a technikai szempontoktől függ egy blog sikere. Magától értetődő módon a legfontosabb a “személyiség”, melyet a blog képvisel, vagy a termék, amelyet bemutat. A fent említett ismérvek szem előtt tartása elengedhetetlen egy hivatásos blog felépítéséhez, de magában nem fogják sikerre vinni azt, erős marketing és egy jól felépített márka nélkül.

Milyen szempontokra figyelj, amikor platformot választasz?

Alapvető tulajdonságok

 • Ár
  Mennyibe kerül, hogy igénybe vehesd a platformot és szolgáltatásait? Általában az árat havi szinten határozzák meg és abban az esetben, ha éves előfizetést választasz, jobb ajánlatra tehetsz szert.
 • Web Host szolgáltatás
  A Web Hosting olyan cégek szolgáltatása, akik azzal foglalkoznak, hogy lehetővé tegyék felhasználóik számára weboldalak megosztását az interneten. Ők tárolják a weboldalad online. A weboldalakat bizonyos szolgáltatók speciális számitógépeken tároljak, vagyis “host-olják”, melyeket szervereknek hívunk. Erre a beépített szolgáltatásra akkor van szükséged, ha azt szeretnéd, hogy a blogod a platform saját szerverén fusson, illetve annak tárhelyét is használhassa, mint például a WordPress.com esetében. Amennyiben saját weboldalt építesz, szabadon választhatsz Web Host-ot, amelyért fizetned kell.
 • A domain testreszabhatósága
  Általában aldomainként szerepel a legtöbb ingyenes platformon létrehozott blog, de sok esetben ezt testreszabhatod és megváltoztathatod egy általad választott (vásárolt) domain névre. A legtöbb platformon van erre lehetőséged, azonban előfordulhat, hogy extra költségekkel jár.
 • Mobilbarát platformok
  A “mobile friendly” platform azt jelenti, hogy a választott dizájn számítógépről és mobil eszközről böngészve is felhasználóbarát módon jelenik meg. Amennyiben a blogod egy mobilbarát platformon készíted el, több látogatóhoz juttathatod el azt, minőségi formában.
 • Pluginek és dizájnok száma
  A plugin egy olyan szoftver, amely beépíthető egy weboldalba bizonyos feladatok elvégzésére. Ezáltal a felhasználók könnyedén, akár pár kattintással bővíthetik weboldaluk funkcióit mindenféle kódolási tudás nélkül. Minél több plugin és dizájn érhető el a platformon, annál több lehetőséged adódik testre szabni a blogod. Ebből a szempontból vannak olyan platformok, ahol sok plugin érhető el, és olyanok ahol ezeknek a száma igencsak korlátozott.
 • Használat egyszerűsége
  Milyen egyszerű használni a platformot?
 • Tartalom promóció és SEO érték
  Mennyire segíti elő a platform, hogy a bejegyzés jól látható legyen, és előkelő helyen szerepeljen a Google keresési találatai közt?

Funkciók

 • Testreszabható widget-ek
  A widget főként egy grafikus elem, mely a felhasználói felület valamely funkciójának ellátást teszi lehetővé, ezáltal elérhetővé téve valamilyen webes szolgáltatást vagy tartalmat. Ilyenek például a közösségi média widgetek egy-egy bejegyzés felett, mellyel meg tudod osztani az általunk olvasott bejegyzést a saját profilodon.
 • HTML szerkesztő
  Ebben az esetben csupán a forráskódot látod és azt szerkeszted, beillesztve példádul a szövegszerkesztési parancssorokat.  A végeredményt a weboldal közzétételekor fogod látni.
 • WYSIWYG szerkesztő
  A “What You See Is What You Get” szerkesztő lehetővé teszi, hogy pontosan olyan formában lásd a szerkesztett szöveget, ahogyan az később meg fog jelenni blogodon. Tehát, WYISYG-el például úgy szerkeszted a szöveget, mint a Word-ben, így a vasataggal kiemelt részeket már szerkesztés közben is vastag betűsnek látod. Ellenben ha nincs ilyen szerkesztő, manuálisan kell beírnod a szerkesztési parancsokat. Például, ha vastagbetűs szöveget szeretnél írni HTML-ben, így fog kinézni a kód: <b>Az Én Blogom</b>
 • SEO Plugin
  Olyan pluginekről beszélünk itt, melyek lehetővé teszik a weboldal SEO-ját. Például, a pluginnek köszönhetően a technikai SEO szempontok automatikusan teljesülnek, mindenféle külön beállítások szükséglete nélkül, vagy a plugin segít, hogy minőségibb tartalmat hozz létre, például a karakter számok ellenőrzésével. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a Yoast SEO plugin WordPress-re.
 • Spam blokkoló
  Egy olyan plugin, mely blokkolja a spam aktivitást az oldalon, például az automatizált kommentálást.
 • Analitika
  Számos analitika plugin áll rendelkezésre a blogod teljesítményének elemzésére és ezek sok szolgáltató platofmrján alapvető funkcióként érhetőek el.

Blog szolgálatatók és értékelésük 

BLOG.HU logo

A Blog.hu a legnépszerűbb magyar blogolási platform, ahol, ha minőségi tartalmat teszel közzé itt létrehozott blogodon, felkerülhetsz az Index2 re, vagy akár magára az Index főoldalára is! Itt akár napi 30-40 ezer olvasóra szert tehetsz egyetlen poszttal, ami más platformokon akár egy év munkáját jelentheti.
Ezen az igen fontos szemponton kívül érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a Blog.hu rendkívül könnyen használható, igaz felhasználói felülete kissé le van maradva angol nyelvű társaitól, már ami a dizájnt illeti. További hátrányként tapasztaltam, hogy a blog.hu aldomainje-ként tudod létrehozni csak blogod, így a névválasztási lehetőségeid nagyon limitáltak. Másrészről viszont, a kezelői felület jól integrált, mivel a posztjaid rendszerezését, kommentjeid, illetve az analitikat is át tudod látni egy „Összefoglaló” oldalon belül. Továbbá, választhatsz, hogy szeretnél-e hirdetéseket a blogodon, vagy inkább elkerülnéd őket. Mások blogjait is nyomon tudod követni, ezzel csatlakozva a hírfolyamhoz, amely a Medium-hoz hasonlóan egy saját Blog.hu közösséget alakított ki, mely elősegíti posztjaid népszerűsítését már a platformon belül is.
Ha elakadsz a blogod készítésése közben a segitseg.blog.hu és a szevasztok.blog.hu rengeteg  hasznos információval es segitseggel szolgál, többek közt különböző pluginek beépítésének útmotatójával is. Olyan kezdők számára tökéletes, akik egy magyar felületet, vagy hazai közönséget tekintenek elsődleges szempontnak.

Alapvető tulajdonságok

Ár Ingyenes
Web Host szolgáltatásBiztosított
Testreszabható domainNem
Mobil barát Igen
Pluginek száma
Limitált
Témák, dizájnok számaLimitált
Használat egyszerűsége80%
Tartalom promóció, SEO érték70%

Funkciók

Testreszabható widgetekHTML szerkesztőSEO pluginSpam blokkolóWYSIWYG szerkesztőAnalitikaBeépített kommentek

Medium Logo

Gyakran vitatott kérdés, hogy a Medium a blogolási platformok, vagy a tartalom megosztó oldalak kategóriájába sorolandó, mivel saját, belső közönséggel rendelkezik, amely már-már a közösségi média oldalakéra emlékeztet. Azonban, ez nagyszerű lehetőséget nyújt olyan kezdők számára, akik elsődleges célja, hogy tartalmuk minél szélesebb olvasói közönséghez eljusson. A felület használata teljesen ingyenes és a lehető legegyszerűbb: csupán gépeld be a szöveged, pár kattintással adj hozzá képeket, YouTube, vagy Vimeo videókat esetleg Twitter vagy Instagram tartalmakat és már készen is állsz a bejegyzésed megosztására. Saját publikációkat hozhatsz létre, olvasóid követhetnek, ajánlhatják tartalmaid és megoszthatják kedvenceiket. Követőid kommentelés helyett kiemelhetik a szöveged bizonyos részeit és üzeneteket hagyhatnak az oldal margóján, mely saját profiljukon is megjelenik. A Medium nagyszerű lehetőséget kínál olyanok számára, akik még csak ismerkednek az online tartalom megosztás világával, de már szeretnének saját blogba kezdeni.

Alapvető tulajdonságok

Ár Ingyenes
Web Host szolgáltatásBiztosított
Testreszabható domainNem
Mobil barát Igen, a választott témától függően
Pluginek száma
0
Témák, dizájnok száma0
Használat egyszerűsége100%
Tartalom promóció, SEO érték70%

Funkciók

Testreszabható widgetekHTML szerkesztőSEO pluginSpam blokkolóWYSIWYG szerkesztőAnalitikaBeépített kommentek

Tumblr Logo

A mobilon is kitűnően működő Tumblr főként a fiatalok körében lett népszerű, mivel elsősorban nem az írott tartalmak, hanem képek és GIF-ek megosztását támogatja. A platformot nagyon egyszerű használni, valamint rengeteg megosztási és re-blogolási lehetőséget nyújt, mivel kimondottan nagy hangsúlyt fektettek a bloggerek közösségének felépítésére. Ennek azonban vannak hátrányai is, például nem állnak rendelkezésre pluginek, így a blog testreszabhatósága a dizájnok megváltoztatására korlátozódik. Tehát a Tumblr elsősorban kezdők, vagy hobbi szinten blogolók számára alkalmas.

Alapvető tulajdonságok

ÁrIngyenes
Web Host szolgáltatásBiztosított
Testreszabható domainIgen
Mobil barátIgen
Pluginek száma0
Témák, dizájnok száma100 - 200 téma
Használat egyszerűsége100%
Tartalom promóció, SEO érték100%

Funkciók

Testreszabható widgetekHTML szerkesztőSEO pluginSpam blokkolóWYSIWYG szerkesztőAnalitikaBeépített kommentek

Weebly Logo

A Weebly egy “drag & drop” platform, melyen pár kattintással összerakható egy blog. Ennek előnye, hogy akárki könnyen tudja alakítani oldala kinézetét, akkor is, ha nem ért a kódoláshoz. Főként olyanok számára lett kitalálva, akik pár óra alatt szeretnének összedobni egy blogot, portfóliót, vagy akár egy kisvállalkozás weboldalát. A domain testreszabható és a regisztrációnál kiválaszthatod, hogy a Weebly aldomainjeként szeretnél szerepelni (például www.azenblogom.weebly.com), vagy inkább saját, vásárolt domain nevet használnál.

Egyszerű felhasználói felülete mellett nagyszerű e-commerce eszközökkel is rendelkezik, így tökéletes olyan felhasználók számára, akik nyereséget is szeretnének szerezni egy blog üzemeltetésével, vagy egy kisebb, könnyen kezelhető webshopot szeretnének üzemeltetni.

Egyetlen hátránya a korlátozott számban rendelkezésre álló témák és dizájnok száma.

Alapvető tulajdonságok

Ár Ingyenes, vagy prémium csomag, melynek havi előfizetése $5-$40 közt mozog
Web Host szolgáltatásBiztosított
Testreszabható domainIgen, prémium csomagban
Mobil barát Igen
Pluginek száma
Limitált
Témák, dizájnok számaTöbb, mint 100
Használat egyszerűsége95%
Tartalom promóció, SEO érték90%

Funkciók

Testreszabható widgetekHTML szerkesztőSEO pluginSpam blokkolóWYSIWYG szerkesztőAnalitikaBeépített kommentek

Blogger Logo
A Blogger az egyik legkézenfekvőbb megoldás kezdők számára, mivel a platform lehetővé teszi, hogy bejegyzések készítéséhez csupán begépeld a szöveget, hozzáadd a fotókat és máris megoszthasd azt. Mivel a platform alapvetően Google termék, így egyszerűen összekapcsolható és használható a már meglévő Google felhasználói fiókoddal. Azonban, ha a blog növekszik, könnyen előfordulhat, hogy kinövi a Blogger által kínált opciókat, mivel nincs lehetőség bővítésre. Természetesen, a Google Adwords és Analytics már beépített funkcióként szerepel a csomagban. A Google AdSense hirdetések is engedélyezettek, így abban az esetben, ha ezt a platformot választod, akár nyereséget is tudsz vele termelni. Hátránya, hogy nem alkalmazhatóak statikus oldalak, így például a “Rólunk”, vagy “Elérhetőségek”, csupán bejegyzések formájában hozhatók létre, amelyeket jóval nehezebb visszakeresni a látogatóknak.

Alapvető tulajdonságok

Ár Ingyenes
Web Host szolgáltatásBiztosított
Testreszabható domainIgen
Mobil barát Igen
Pluginek száma
0
Témák, dizájnok számaTöbb, mint 500
Használat egyszerűsége85%
Tartalom promóció, SEO érték70%

Funkciók

Testreszabható widgetekHTML szerkesztőSEO pluginSpam blokkolóWYSIWYG szerkesztőAnalitikaBeépített kommentek

Squarespace Logo

A Squarespace a testreszabhatóság nevében lett létrehozva, így azok is könnyen alakíthatják weboldaluk kinézetét, akik nem rendelkeznek kódolási tudással. Ezt a “drag & drop” opció és a gyönyörű témák teszik lehetővé, azonban az utóbbiak száma korlátozott. Ezzel egyetemben a platform lehetőséget ad a blog bővítésére, amely nagyszerű lehetőség kisebb cégek számára, akik igaz kicsiben kezdenék, de szeretnék megtartani a lehetőséget potenciális növekedésre.

Másfelől, azonban, az elérhető pluginek nem kimagaslóak, így némi kódolási tudásra van szükség, ha ilyen elemeket szeretnél beépíteni a blogodba.

Alapvető tulajdonságok

Ár $12 havi előfizetés
Web Host szolgáltatásBiztosított
Testreszabható domainIgen, prémium csomagban
Mobil barát Igen
Pluginek száma
Limitált
Témák, dizájnok számaTöbb, mint 300
Használat egyszerűsége90%
Tartalom promóció, SEO érték80%

Funkciók

Testreszabható widgetekHTML szerkesztőSEO pluginSpam blokkolóWYSIWYG szerkesztőAnalitikaBeépített kommentek

Wix Logo

Ez a “drag & drop” platform leginkább weboldalak felépítésére lett létrehozva, de a Wix által kínált funkciók egy blog létrehozására is alkalmasak. Legnagyobb előnye, hogy a létrehozott weboldalak hordozható készülékeken is tökéletesen jelennek meg, például okos telefonon, vagy tableten. Ezen felül, a Wix a nap 24 órájában nyújt felhasználói számára ügyfélszolgálatot, illetve rengeteg tájékoztatást a felület használatával kapcsolatban. A platform további különlegessége, hogy a rendszer mesterséges intelligenciával rendelkezik, és választásait értelmezve ajánl a felhasználó ízléséhez legjobban passzoló dizájnokat. A Wix a legalkalmasabb kezdők számára használatának könnyedsége miatt, azonban a haladók a felkínált lehetőségeket túlságosan korlátozottnak találhatják. Beépített hirdetési felület integrációjának köszönhetően lehetőséged adódik nyereségre is szert tenni egy sikeres blog felépítésével.

Alapvető tulajdonságok

Ár Ingyenes, vagy prémium csomag, melynek havi előfizetése $18
Web Host szolgáltatásBiztosított
Testreszabható domainIgen, prémium csomagban
Mobil barát Igen
Pluginek száma
Több, mint 20
Témák, dizájnok számaTöbb, mint 100
Használat egyszerűsége90%
Tartalom promóció, SEO érték90%

Funkciók

Testreszabható widgetekHTML szerkesztőSEO pluginSpam blokkolóWYSIWYG szerkesztőAnalitikaBeépített kommentek

Type Pad Logo

A TypePad mind kezdők, mind haladók számára kényelmes platformnak bizonyulhat egyszerű felhasználói felületének és számos pluginjének köszönhetően. Annyiban különbözik a többi platformtól, hogy ingyenesen csak a 14 napos próbaidőszak alatt használható és azután kizárólag előfizetéssel érhető el a szolgáltatás. Azonban a TypePad az egyik legnépszerűbb hivatásos blogolási platform, gyakran vállalati blogok készítésére használják. Ennek egyik nyomós indoka az lehet, hogy a szolgáltatás rendkívül megbízható, így viszonylag effektív védelmet nyújt például a hackerek-kel szemben. Ilyen blog például az Amazon Web Services, vagy a Coca Cola Journey. Előfizetői számára kiemelkedően jó ügyfélszolgálatot hoztak létre, beleértve a nap 24 órájában elérhető chatszolgáltatást.

Alapvető tulajdonságok

Ár 14 napos ingyenes próba időszak, a prémium felhasználói csomagok havi $8.95-nél kezdődnek
Web Host szolgáltatásBiztosított
Testreszabható domainIgen, prémium csomagban
Mobil barát Igen
Pluginek száma
Limitált
Témák, dizájnok számaTöbb, mint 100
Használat egyszerűsége95%
Tartalom promóció, SEO érték90%

Funkciók

Testreszabható widgetekHTML szerkesztőSEO pluginSpam blokkolóWYSIWYG szerkesztőAnalitikaBeépített kommentek

Ghost Logo

A Ghost egy Kickstarter kampányként indult és egy non-profit szervezet munkája. Egy nyílt forráskódú platform, mely gyönyörű, elegáns és letisztult dizájnokat nyújt felhasználói számára. Míg kezdőknek egyszerű kezelhetősége miatt lehet jó választás, addig a haladók nagyszerű UX és UI miatt preferálhatják más platformokkal szemben. Például, miközben egy bejegyzést szerkesztesz élő előnézetben látod azt, így könnyen felfedezhető és javítható minden hiba, még a közzététel előtt. A Ghost nagy előnye például a WordPress-hez képest, hogy elkészítésekor a legnagyobb fókuszt a blog felépítésére és integrálására, valamint a tartalom kezelésének egyszerűségére helyezték, ezzel több időt és energiát hagyva a tartalom megalkotására. Továbbá nagy hangsúlyt helyeztek a csapatban való tartalomszerkesztés menedzselésére is, így például, optimalizálták a felhasználói szerepköröket és gyakorlatilag egy belső “newsroom”-ot hoztak létre. Igaz, hasonló funkciók elérhetőek a WordPressben is, de csak pluginként.

Alapvető tulajdonságok

Ár 14 napos ingyenes próba időszak,, a prémium előfizetések $19-nál kezdődnek
Web Host szolgáltatásBiztosított, de nem ingyenes
Testreszabható domainIgen, prémium csomagban
Mobil barát Igen, bár kissé le van maradva más platformoktól
Pluginek száma
Limitáltan, de elérhetőek
Témák, dizájnok számaTöbb, mint 100
Használat egyszerűsége70%
Tartalom promóció, SEO érték70%

Funkciók

Testreszabható widgetekHTML szerkesztőSEO pluginSpam blokkolóWYSIWYG szerkesztőAnalitikaBeépített kommentek

Wordpress.com Logo

A WordPress az egyik legnépszerűbb platform a világon, annak köszönhetően, hogy egészen a kezdőktől a haladókon át, egészen a professzionális felhasználásig mindenre alkalmas. Statisztikák szerint a platform az internet weboldalainak körülbelül 26 %-át működteti ezzel a piac több, mint felét uralva. Havonta megközelítőleg 33 millió új blogbejegyzést hoznak létre a felhasználók csak ezen a platformon. Ezen felül nagyon könnyű belekezdeni, felépíteni és fenntartani egy blogot a WordPress rendszerén keresztül.

Ingyenes és könnyen használható, teljes infrastruktúrát kínál a blogodnak, rengeteg téma közül lehet választani, valamint rendkívül SEO barát a felhasználói felület. Ráadásul a közösségi média integráció és olyan népszerű funkciók, mint a kérdőívek, vagy komment szekciók beépítése pluginek telepítése nélkül is elérhető. Érdekesség, hogy a WordPress többek között olyan bővítményeket és plugineket is kínál, amelyek segítenek akadálymentesíteni az oldalad, így gyengénlátók részére is elérhetővé teszik azt.

Hátránya hogy korlátozott, mivel csak nagyon alapvető pluginek és témák használhatóak rajta, így aki maximálisan testreszabható blogra vágyik, jobb, ha saját weboldalt épít fel. Azonban erre a problémára megoldást kínál a WordPress.org CMS verzió.

Az alapvető különbség a WordPress.org és a .com verzió közt, hogy míg a .com verzió Web Hosting szervizt is nyújt számodra (tehát domaint, tárhelyet, szervert, stb.), addig a .org verzió használata során egy tartalomkezelő szoftvert töltesz le a számítógépedre és a hosting a te feladatod.

A WordPress mindkét verziója (. com és .org) rendkívül sok és minőségi tartalommal rendelkezik, melyet abból a célból hoztak létre, hogy megtanítsák felhasználóikat a platform használatára. Számos oktató videó érhető el és a felhasználói közösség tagjai is aktívan hozzájárulnak a gyakori kérdések és aggodalmak megválaszolásához.

Alapvető tulajdonságok

Ár Ingyenes, de a több lehetőséget nyújtó opciók ára havi $3-$25 a választott csomagtól függően
Web Host szolgáltatásBiztosított
Testreszabható domainIgen
Mobil barát Igen, a választott témától függően
Pluginek száma
Több, mint 5000
Témák, dizájnok számaTöbb, mint 300
Használat egyszerűsége90%
Tartalom promóció, SEO érték80%

Funkciók

Testreszabható widgetekHTML szerkesztőSEO pluginSpam blokkolóWYSIWYG szerkesztőAnalitikaBeépített kommentek

Wordpress.org Logo

A WordPress.org verziójával sokkal több lehetőséged van testre szabni oldalad, de abban az esetben, ha ezt a platformot választod, szükséged lesz saját web host-ra, rutinszerű mentések elvégzésére, illetve saját magadnak kell karban tartanod a blogot.

A WordPress egy ajánlott hosting szolgáltató listát is közzétett, melyek akár ingyenes domain nevet is biztosítanak. Az árak akár havi $4-tól kezdődnek. Ezen felül rengeteg ingyenes és fizetett  online tanfolyam áll a felhasználók rendelkezésére, mely megtanít a felület használatára.

Az WordPress.org kínálja a legtöbb szabadságot dizájn terén a felsorolt platformok közül, mivel engedélyezi hogy a saját, személyre szabott pluginjeid illetve témáid alkalmazd, ráadásul több ezer opció közül választhatsz. Igaz, leginkább a haladók számára hasznos, mivel kezdő bloggereknek időigényes lehet a tanulási folyamat.

Jelenleg ez a legnépszerűbb CMS, körülbelül 36  millió felhasználóval.

Alapvető tulajdonságok

Ár Ingyenes, de a saját tárhely költségei változhatnak a választott szolgáltatótól függően
Web Host szolgáltatásBiztosított (ajánlott Web Host szolgáltatókon keresztül)
Testreszabható domainIgen
Mobil barát Igen
Pluginek száma
Több, mint 47000
Témák, dizájnok számaTöbb, mint 500
Használat egyszerűsége95%
Tartalom promóció, SEO érték100%

Funkciók

Testreszabható widgetekHTML szerkesztőSEO pluginSpam blokkolóWYSIWYG szerkesztőAnalitikaBeépített kommentek

nem beépített

Joomla Logo

A Joomla a világ második legnépszerűbb tartalom kezelő rendszere. Igaz, kissé nehezebb megtanulni és telepítési ideje is hosszabb, mint a WordPress-nek, mégis az egyik legjobb platformnak bizonyul a piacon. Nem véletlenül esett rá olyan cégek választása, mint az Ikea, a Linux, vagy a Harvard. Amatőrök számára azonban igen költséges lehet az első próba hónap után felszámolt havi $20-$100 ár. Mivel a domain és a Web Hosting sem biztosított, a fenntartás teljes költsége tovább növekedhet a választott szolgáltató árainak függvényében. Kezdők számára már csak azért sem ez a megfelelő platform, mivel nagyobb technikai szakértelmet kíván meg a felhasználójától, mint a fent említett szolgáltatások.

Hátránya, hogy a média kezelő igen limitált, például a képek egyszerű feltöltése után nincs lehetőség azok szerkesztésére, kivágására, vagy rendezésére. Azonban a platform készítői ezt a hiányosságot rengeteg hasznos funkcióval ellensúlyozzák, mint például az olvasók által használt keresési kulcsszavak követése, vagy a banner menedzselése a kattintások naplózásával.

Alapvető tulajdonságok

Ár Ingyenes, de a saját tárhely költségei változhatnak a választott szolgáltatótól függően
Web Host szolgáltatásNem biztosított
Testreszabható domainIgen
Mobil barát Igen, a választott témától függően
Pluginek száma
Több, mint 3000
Témák, dizájnok számaTöbb, mint 100
Használat egyszerűsége60%
Tartalom promóció, SEO érték70%

Funkciók

Testreszabható widgetekHTML szerkesztőSEO pluginSpam blokkolóWYSIWYG szerkesztőAnalitikaBeépített kommentek

nem beépített

Drupal Logo

A Drupal szintén egy CMS Web Host szolgáltatás nélkül, mely költésgessebbé teszi használatát, mint a Jommla esetében is. Inkább olyanoknak ajánlják, akik egy ingyenes platformról szeretnének egy fejlettebb, komplexebb verzióra váltani.

Tapasztaltabb bloggerek számára azonban rengeteg előnnyel jár, például ez a leggyakrabban frissített CMS a cikkben felsorolt 3 közül, ráadásul használata minden új verzióval egyre könnyebbé válik. Ezen kívül ez a CMS képes a legfejlettebb oldalak elkészítésére, a legtöbb funkcióval, rendkívüli terhelhetőségének köszönhetően. Így tökéletes hatalmas forgalmú, sokoldalú blogok fejlesztésére, ahol például a közösség építése több felhasználóval, vagy egy nagyobb online bolt beépítése a cél. A platform használatának megtanulása elkötelezettséget kíván, de ha nem szeretnél erre időt szánni, sokkal nehezebb lesz rá fejlesztőt találni, mint a WordPress-re vagy a Joomla-ra.

Alapvető tulajdonságok

Ár Ingyenes, de a saját tárhely költségei változhatnak a választott szolgáltatótól függően
Web Host szolgáltatásNem biztosított
Testreszabható domainIgen
Mobil barát Igen, a választott témától függően
Pluginek száma
Több, mint 30000
Témák, dizájnok számaTöbb, mint 5000
Használat egyszerűsége50%
Tartalom promóció, SEO érték70%

Funkciók

Testreszabható widgetekHTML szerkesztőSEO pluginSpam blokkolóWYSIWYG szerkesztőAnalitikaBeépített kommentek

nem beépített

Választás és döntés

A fenti leírás alapján jól látható, hogy számos szempontot érdemes figyelembe venni, amikor egy blogolási platform vagy CMS mellett letesszük a voksunkat.

A CMS-el rendelkező blogok esetében a WordPress a leginkább elterjedt megoldás világszerte. Ennek köszönhetően erre a platformra is található a legtöbb tananyag, képzés és fejlesztő is. Így amikor elakadunk, vagy csak szeretnénk szintet lépni és ehhez külső segítséget akarunk igénybe venni, akkor van hova nyúlni.

A legtöbb újonnan induló megoldásnak ez egyben az egyik legnagyobb hátránya. Sokszor van, hogy egy új CMS sokkal szebb, felhasználóbarátabb, de a testreszabhatósága és a fejlesztési nehézségek miatt mégis kevesebben választják ezeket.

Peti Fruzsina
Peti Fruzsina

Online Marketer


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!