Blog A legjobb WordPress pluginok
A legjobb wordpress pluginok
írta:

A legjobb WordPress pluginok

Ha megkérdezel különböző WordPress weboldal tulajdonosokat, vagy WordPress fejlesztőket, akkor mindenkinek vannak kedvenc vagy már jól bevállt kiegészítői és pluginjai. Ráadásul néha pontosan ugyan arra a célra teljes különbözőkre esküsznek sokan. Elég ha csak a SEO pluginokat nézzük, akkor is legalább 4-5 alternatíva közül tudunk választani. Persze ez igaz más területekre is.

Ha valaki viszont kezdő a témában, akkor nehéz eldönteni, hogy mégis melyik WordPress plugin a legjobb? Melyiket érdemes felrakni? Melyiket érdemes kerülni? Melyik az, amelyik 3-4 éve még menő volt, de azóta van jobb alternatíva rá?

Ez a cikk pont ezekre a kérdésekre segít választ adni.

Minden egyes kategóriánál kizárólag egy WordPress plugint sorolok majd fel, méghozzá azt, ami szerintem az adott kategóriában a legjobb a piacon. És azt is leírom, hogy miért gondolom így.

FONTOS!

Az elmúlt évek során 100+ WordPress weboldalt készítettem vagy dolgoztam rajta, s a legszembeötlőbb hasonlóság mind közül, hogy sokan abban a tévhitben élnek, ha letöltesz egy plugint akkor az egyből tökéletesen fog működni. Ez a legritkább esetben, de inkább soha nincs így. Ha a template nincs felkészítve rá, például nem támogatja a widget-eket, akkor egy widget-ekre építő plugin egyáltalán nem fog működni. Érdemes egy plugin telepítése előtt körültekintőnek lennünk, még mielőtt belevágunk készítsünk egy biztonsági mentést a weboldalról és csak ezután telepítsük és próbáljuk meg beállítani a választott plugint. Így ha elrontottunk valamit sincs gond, egyszerűen visszaállítjuk az oldalt a biztonsági mentésből és megpróbálhatjuk újra. Ha pedig bizonytalan vagy érdemes előtte megkérdezni egy WordPress szakértőt.

A legjobb WordPress SEO plugin

Legjobb SEO plugin WordPress oldalak számára

Minden weboldal esetében amit én készítettem vagy csak dolgoztam rajta szinte mindig az első lépés volt a WordPress SEO by Yoast plugin telepítése és bekapcsolása. Már-már elválaszthatatlanok a WordPress-el egymástól és nem véletlen tartják minden idők egyik legjobb WordPress pluginjének. Teljes mértékben kiérdemelte.

Kötelező pluginnek tartom ha egy oldal keresőoptimalizálásán dolgozol és a lehető legtöbb organikus keresési forgalmat szeretnéd elérni. A plugin mögött álló csapat a világszínvonalú szakemberekből áll, s ha a hitelességük bárki megkérdőjelezné elég csak rápillantani a SEO blogjukra – rendkívül értékes tartalmakat lehet találni a technikai SEO területéről.

https://yoast.com/seo-blog/

A legjobb backup plugin

A legjobb backup plugin WordPress oldalakhoz

Kinek nem volt még adatvesztése? Na ugye.

Mindenki hallott már adatvesztéssel kapcsolatos rémtörténeteket és mindig ugyan az a reakciónk: velünk ez úgysem történhet meg. A jobbik esetben még el is határozzuk, hogy mostantól mindenről rendszeresen készítünk biztonsági mentést. Amikor viszont bekövetkezik a legrosszabb vadul hívjuk a tárhelyszolgáltató ügyfélszolgálatát és reménykedünk a segítőkészségükben/legjobbakban.

A biztonsági mentésekre szükséges rosszként tekintettem míg ki nem próbáltam a VaultPress-t. Teljesen automatikus, megbízható és rendkívül könnyű egy korábbi mentést visszaállítani. Igazság szerint nincs is másra szükségünk.

https://vaultpress.com/

A legjobb chacing plugin

A legjobb caching plugin Worpdress oldalakhoz

Minden WordPress oldalnak szüksége van a tartalom gyorsítótárazására. (caching) Enélkül ugyanis az oldal lassabban tölt be, végső soron pedig látogatókat veszítesz. A WP Rocket plugin relatív új a caching pluginek között, azonban annál gyorsabban terjed.

A WP Rocket előtt a legjobb megoldás a tartalom gyorsítótárazására a W3 Total Cache plugin volt. Ha valaha is próbáltad már ezt a plugin, tudod hogy mennyire fájdalmas volt beállítása – ráadásul ha valamit nem megfelelően kötöttél be még az oldal is lassabbá vált. Nos, ezen változtatott óriásit a WP Rocket, a legtöbb esetben ugyanis elég a plugin-t telepíteni és aktiválni, az oldalad máris gyorsabbá válik.

http://wp-rocket.me/

Legjobb anti-spam plugin

Legjobb anti-spam plugin WordPress oldalakhoz

A kommentelési lehetőség legnagyobb veszélyforrása a spam. Függetlenül attól, hogy csak most indítottad útjára az oldalad vagy már évek óta működik egy dologban biztos lehetsz: a spam botok előbb vagy utóbb, de megtalálnak. Rengeteg plugin érhető el a témában, viszont ha a WordPress beépített kommentelési lehetőségét használjuk az Akismet-nél jobbat nem találsz.

Ha pedig kommentelési lehetőség bevezetésén gondolkozol, érdemes megnézni a Disqus által kínált lehetőséget.

https://akismet.com/

Legjobb Ecommerce plugin

Legjobb Ecommerce Pluging WordPress oldalhoz

Bár annak idején a WordPress nem kínált túl sok lehetőséget az eCommerce területén, az elmúlt években azonban rengeteget fejlődött a WooCommerce-nek hála. Száz szónak is egy a vége, az elérhető legjobb webshop plugin a WooCommerce.

https://wordpress.org/plugins/woocommerce/

Legjobb kereső / keresés plugin

Legjobb kereső plugin WordPress oldalakhoz

A SearchWP plugin egyszerűen lecseréli a WordPress alapértelmezett keresőjét és sokkal pontosabb oldalon belüli kereséseket tesz lehetővé. Sőt, beállíthatod azt is, hogy az oldal mely egyedi tartalmai (post type, taxonomies) között keressen. Ha még nincs licenced a pluginhoz, itt az ideje beszerezni egyet!

https://www.wpsitecare.com/loves/searchwp/

Legjobb eseménynaptár plugin

Legjobb esemény naptár plugin WordPress oldalhoz

Amikor egy-egy ügyfél esetében felmerül az eseménynaptár funkció szükségessége mindig elmorzsolok egy könnycseppet – a legtöbb eseménynaptár plugin túl van bonyolítva, az elérhető funkciók kb. 10%-ra van csak igazán szükség, viszont pont emiatt nehéz beépíteni és még nehezebb testreszabni. Az Event Organiser egy egészen egyszerűen konfigurálható plugin, s ha az alap funkcionalitása kevés lenne elérhető a Pro verzió is, ami plusz lehetőségeket kínál nekünk, mint például a fizetős események, kuponkódok vagy adatexportálás.

A legfontosabb szempont számomra, hogy a többi ismert eseménynaptár pluginhez képest az Event Organiser könnyen bővíthető köszönhetően az átgondoltan felépített és relatív könnyen megérthető struktúrájának. Komoly fejlesztői tudás nélkül is testre tudjuk szabni és egy WordPress oldal esetében ez nem egy elhanyagolható szempont. Ha eseménynaptár pluginra van szükséged, ne keress tovább!

https://wordpress.org/plugins/event-organiser/

Legjobb membership plugin

Legjobb membership plugin WordPress oldalakhoz

Nem egyszerű a kérdés, ugyanis a membership pluginek esetében olyan különböző igények fordulhatnak elő, hogy nehéz egy legjobbat választani. Nálam a győztes mégis egyértelműen a Restrict Content Pro: egyszerűen használható és remek a kódminősége.

A kódminőségről a WordPress pluginek és a templatek esetében meglehetősen ritkán esik szó, miközben szerintem az egyik legfontosabb szempontról van szó: Ha nekünk vagy egy külsős fejlesztőnek bele kell nyúlnia a kódba, hogy a plugin/template jobban illeszkedjen az igényeinkhez egyáltalán nem mindegy hogy mennyi idő megy el a kód megismerésére. Bár sok esetben nagyon vonzó egy “párdolláros” template vagy plugin és hajlamosak vagyunk elhinni, hogy ez lesz a tökéletes, a nap végén drágábban is kijöhetünk mint ha egy profit bíztunk volna meg.

Ha pedig az alap funkcionalitásnál többre van szükségünk, érdemes körbenézni a tucatnyi, kifejezetten a RCP-hoz fejlesztett add-on között.

https://pippinsplugins.com/products/restrict-content-pro/

Legjobb testimonial plugin

Legjobb testimonial plugin WordPress oldalhoz

Miért a legjobb testimonial plugin a Good Reviews for WordPress? 100 szónak is 1 a vége: Remek kódminőség, ezáltal könnyen beépíthető és testreszabható és pontosan azt tudja amit egy testimonial plugin-től vársz. Nincs értelme tovább keresgélned.

https://wordpress.org/plugins/good-reviews-wp/

Legjobb redirect plugin

Legjobb redirect manager plugin WordPress oldalhoz

Bármilyen oldalad is van, lehet ez akár egy blog vagy egy céges weboldal, előbb vagy utóbb biztosan be kell állítanod majd néhány átirányítást. A Safe Redirect Manager plugin segítségével többé nem kell kódba nyúlnod, egy sima bejegyzés könnyedségével bármikor létrehozhatsz 301-es és 302-es átirányításokat.

https://wordpress.org/plugins/safe-redirect-manager/

Legjobb Google Maps plugin

Legjobb Google Maps plugin WordPress oldalhoz

A Google Maps ma már szinte minden modern weboldalon megtalálható, azonban komoly fejtörés lehet egy WordPress oldalba beépíteni. Sokan próbálkoztak igazán jó Google Maps plugint építeni, azonban szerintem a Google Maps Builder by WordImpress az egyértelmű győztes.

A plugin minden részletében egyszerű, felhasználóbarát és rendkívül egyszerű konfigurálni, miközben a Google Maps minden lehetőségét kiaknázhatjuk benne, legyen szó a térkép méretéről, stílusáról vagy akár saját jelölőkről. Egy weboldalon belül bármennyi térképet létrehozhatsz és az elhelyezéshez csak egy apró shortcode-ot kell elhelyezned ott, ahova a térképet szánod.

https://wordpress.org/plugins/google-maps-builder/

Legjobb Local Business plugin

Legjobb Local Business plugin WordPress oldalhoz (Google Places)

Korábban már írtunk a helyi keresőoptimalizálás alapjairól (http://thepitch.hu/local-seo-a-helyi-keresooptimalizalas-alapjai/), a Google Places Reviews plugin pedig egy zseniális megoldás ami segíti valódi visszajelzéseket szerezni és így jobban teljesíthetsz a local keresések esetében.

Könnyen telepíthető és egy egyszerű shortcode-dal beszúrható bármelyik oldalba vagy bejegyzésbe. A meglévő review-kat pedig a beépített widget segítségével tudod kitenni a weblapodra.

https://wordpress.org/plugins/google-places-reviews/

Legjobb kép plugin

Legjobb kép plugin WordPress oldalhoz

A név kötelez. Néha előfordul, hogy csak egy képet szeretnénk beszúrni a sidebar-ba, esetleg egy pár szót, talán még egy linket is. Ekkor jön nagyon jól a Simple Image Widget, ami pontosan ezt tudja. Faék egyszerűségű funkció és minimalista kezelőfelület, kell ennél több?

https://wordpress.org/plugins/simple-image-widget/

Legjobb reszponzív kép plugin

Legjobb reszponzív kép plugin WordPress oldalakhoz

A modern weboldala egyik legújabb találmánya a reszponzív képek. Miről is van szó pontosan? A cél, hogy a különböző méretű eszközök esetében mindig a lehető legkisebb képet töltse le a felhasználó.

A RICG Responsive Images plugin teljesen automatikusan mindig a megfelelő felbontású képet tölti be az oldalon, így nem generálunk fölösleges adatforgalmat a felhasználóknak és nem utolsó sorban a weboldal is gyorsabban tölt be.

Itt még érdemes megemlíteni a Force Regenerate Thumbnails plugint. A WordPress egyik jól ismert gyengesége a médiafájlok kezelése. Ha új képméretet állítunk be, akkor az addig feltöltött képeket nekünk kell “újragenerálnunk”, különben a látogatók nem a megfelelő méretű képet fogják látni a weboldalon – teljesen függetlenül a beállítástól. A Force Regenerate Thumbnails plugin egy teljesen egyszerű plugin, viszont annál hasznosabb: egy kattintásra újrageneráltathatjuk az összes feltöltött kép méretét, s így már a megfelelő méretű képek fognak megjelenni az oldalon.

https://wordpress.org/plugins/ricg-responsive-images/

Legjobb képgaléria plugin

Legjobb képgaléria plugin WordPress weboldalhoz

Ha képgaléria plugin akkor sokaknak a NextGen Gallery jut először eszükbe. Ez nem véletlen, még mindig rendkívül népszerű és az egyik legjobb jelenleg elérhető plugin a piacon. Szerencsére azonban az elmúlt években is történtek fejlesztések és elkészült egy még könnyebben használható plugin, a Foo Gallery.

A Foo Gallery a WordPress beépített médiafeltöltőjét használja és maga az élmény is nagyon hasonlít egy sima WordPress galléria készítéséhez. Továbbá elérhető még egy pár add-on is, beleértve egy importert a NextGen Gallery-hez ami sokkal egyszerűbbé teszi az átállást.

Ha nehézségekbe ütközöl a képek kezelésében, töltsd le a Foo Gallery-t és tegyél egy próbát.

https://wordpress.org/plugins/foogallery/

Legjobb közösségi média plugin

Legjobb közösségi média plugin WordPress (social media)

A Jetpack plugin bár néha azt érzem hogy túúúúl sok, mégis ez a legjobb közösségi média plugin, ugyanis ezek a funkciók azok amikre egy WordPress felhasználónak minden nap szüksége van.

A Jetpack egyik legjobb funkciója pedig a social sharing modul. Egyszerű, nem tölt be egy csomó fölösleges JavaScript kódot és nem lassítja le a weboldalt sem. Az összes népszerű közösségi média felületen mérhető a megosztásszám, ha pedig nem félsz a technológiai dolgoktól sem, könnyen kibővítheted a lehetőségeid olyan funkciókkal mint pl. a bejegyzések sorbarendezése a megosztásszám alapján.

Ha pedig már a Jetpackről beszélünk, akkor nem szabad megfeledkeznünk a Jetpack-en keresztül elérhető rengeteg hasznos funkcióról sem.

https://wordpress.org/plugins/jetpack/

Legjobb ajánlott blogposzt plugin

Legjobb ajánlott blogposzt plugin WordPress oldalhoz (related post)

A Related Posts for WordPress egyértelműen a legjobb plugin amit ajánlott vagy hasonló bejegyzésekhez tudsz használni. A többi hasonló pluginnel ellentétben bonyolult, minden oldalletöltéskor lefutó adatbázislekérdezések helyett saját adatbázist épít fel, s így villámgyorsan képes megjeleníteni a hasonló, ajánlott bejegyzéseket.

A rendszer pedig egészen elképszető, észreveszi a hasonlóságokat a tartalomban függetlenül attól, hogy a bejegyzések melyik kategóriában vannak vagy milyen címkéket adtál meg. Ezen kívül lehetőséged van módosítani a “kapcsolatokat”, így könnyebben tudod majd egy cikk irányába terelni a belső linkekőbel fakadó SEO erőt.

https://www.wpsitecare.com/loves/related-posts/


Hozzászolások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!