Blog Mi az a Core Web Vitals report és mire jó?
Core Web Vitals report
Írta:

Mi az a Core Web Vitals report és mire jó?

Az elmúlt napokban jött ki a hír, hogy a Google elérhetővé tette a Core Web Vitals reportot a Search Console-on belül.

A magyar fordítása nem sikerült tökéletesre, most épp „Alapvető webes vitals-mutatók” néven fut, úgyhogy maradjunk a Core Web Vitals-nél.

Core Web Vitals jelentése

A Core Web Vitals mutatók valós használati adatok alapján mutatják be a weboldalak teljesítményét.

Vagyis a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Chrome segítségével a Google nézi, hogy egy oldal mennyire gyorsan tölt be a felhasználóknál. Aztán ebből generál egy reportot, ahol meg tudod valós használati adatok alapján nézni, hogy mennyire gyors az oldalad.

A menüpont a Search Console-on belül az Enhancements részben található meg „Core Web Vitals” néven.

A jelentés pedig így néz ki vizuálisan. Fent a mobilos, lent a desktop verzió látható.

Technikai háttér

A jelentés a három mutatón alapul:

  • LCP (largest contentful paint), azaz legnagyobb vizuális tartalomválasz
  • FID (first input delay), azaz első interakciótól számított válaszkésés
  • CLS (Cumulative Layout Shift), azaz elrendezés összmozgása

Ezek értékeire az alábbi határértékeket határozták meg.

Jól látható, hogy 2,5 mp-nél kisebb LCP, FID esetében 100ms-nál kisebb érték és CLS-nél 0,1 alatti érték mondható jónak.

Ha az oldal esetében az LCP 4mp-nél nagyobb, a FID 300ms-nél nagyobb és a CLS 0,25-nél magasabb az oldal rosszul teljesít.

Ezek a reportok egyébként korábban már fejlesztői eszközökben (pl. PageSpeed Insights, Chrome UX Report) már elérhetőek voltak. De most bekerültek a Search Consoleba is.

Lighthouse Scoring Calculator

Az LCP, CLS és hasonló mutatók ismerősek lehetnek a PageSpeed Insights vagy akár a Lighthouse Reportokból is. Ha szeretnéd jobban megérteni ezek az értékek hogy jönnek ki és milyen a súlyozásuk, akkor ajánlom ezt a calculatort.

https://googlechrome.github.io/lighthouse/scorecalc/

A csúszkák használatával ki lehet „keverni”, hogy a 0-100 közötti értékek hogyan jönnek ki.

Web Vitals előnye

  • valós adatokon alapszik és több URL-t is vizsgál
  • a legtöbb speedtest esetében sokan csak a főoldalt nézik meg, ráadásul néha gyors internet és desktop kliens használatával (holott a felhasználók általában lehet lassabb neten és mobilon nézegetik
  • különösebb beállítás nélkül működik, automatikusan
  • elérhető historikusan is a Search Console felületén

Web Vitals hátránya

Egy weboldal esetében simán előfordulhat, hogy minden, de konkrétan minden mutató piros vagy sárga. Vagyis, hogy az oldalt lassúnak gondolja a Google. De legalább „fejlesztésre szorulónak”.

Itt egy konkrét oldal mobilos Core Web Vitals grafikonja.

Nincs egyetlen zöld tartalom (URL) sem. 205-öt gyengének gondol. 50-et meg sárgával jelöl, hogy javítani kéne rajta.

Ehhez képest ugyanennek az oldalnak az organikus forgalma kizárólag mobilos kereséseknél eléri a 100.000-ret az elmúlt fél évben.

A Core Web Vitals egy fontos lépés abba az irányba, hogy a Google gyorsítsa a weboldalakat. Ez az ő érdeke két oldalról is:

  • Ha gyorsabb egy weboldal, akkor az hamarabb töltődik be a felhasználónál. A Google pedig inkább ilyen, gyorsabb oldalakra akar olvasókat terelni a keresésekből.
  • Ha egy oldal gyorsabban tölt be, akkor a Google robotjai kevesebb időt és erőforrást égetnek el ezek feltérképezésére. Vagyis komoly anyagi érdeke fűződik ahhoz, hogy „gyorsuljon a web”.

Ezt azért érdemes tudni és látni, mert ennek mentén már kicsit jobban érthető a Core Web Vitals mögötti koncepció.

Az irány jó és fontos. Az oldalak betöltési sebességét érdemes általánosan javítani. Ez segít a konverziók esetében is. De csak azért, mert egy oldalnál minden URL-re piros vagy sárga grafikon jelenik, és mondjuk egyetlen zöld sem, az még nem jelenti azt, hogy az oldal ne tudna jól szerepelni Google keresések során. Ezt jól bizonyítja a fenti példa.

A tanács tehát az, hogy érdemes ránézni a Core Web Vitals mutatókra. De csak azért mert nincs zöld épp közöttük, az nem jelenti egyből azt, hogy valami „óriási probléma” lenne az oldallal.


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!