Blog WordPress: veled vagy nélküled?
wordpress weboldal
Írta:

WordPress: veled vagy nélküled?

Amikor egy téma vagy eszköz népszerű, akkor gyakran jelennek meg olyan elemzések, amelyek a problémákat, sérülékenységeket feszegetik. Így van ez a WordPress esetében is. Hiába a legnépszerűbb és legtöbbet használt CMS, mégis sokan támadják. Ezek között vannak valós és nehezen alátámasztható érvek is.

A cikk szerzője: Gyuricza László (WordPress fejlesztő, webshop tulajdonos)

Már régóta foglalkozom ilyen típusú weboldalakkal és gyakran futok bele olyan érvekbe, cikkekbe amelyek az ellenérveket sorolják. Azt tapasztaltam viszont, hogy újra és újra ugyanazokkal az indokokat találom mindenhol. Ezek egy része kellően megalapozott bizonyos feltételek mellett, egy részük viszont inkább csak félremagyarázás vagy pusztán félrevezető érveken alapul. Természetesen nem vagyok pártatlan, szeretem a WordPress-t, ennek ellenére tudom objektíven kezelni az előnyeit és hátrányait egyaránt. 

Kezdjük néhány WordPress-el kapcsolatos ténnyel a cikkünket:

 • A WordPress közel 8 éve a legnépszerűbb CMS a világon
 • A TOP 100 weboldal között is tekintélyes a részaránya: 14,7%-nyi márka fut alatta.
 • Néhány oldal a nagy márkák közül: New York Observer, New York Post, TED, Thought Catalog, Williams, USA Today, CNN, Fortune.com, TIME.com, National Post, Spotify, TechCrunch, CBS Local, NBC és még sok más brand.

Tény: sokan használják ezt a keretrendszert. Akkor mégis miért van kitéve folyamatos támadásnak?

Miért halljuk ugyanazokat az ellenérveket évről évre? Mivel vívta ki ilyen nagy mértékben sokak ellenszenvét?

A fent említett tényeken és a vitathatatlan népszerűségen túl van egy viszonylag triviális oka is. Kicsit olyan, mint egy utcán felejtett bicikli. Bárki elviheti egy körre. Ha ismered a működését és odafigyelsz rá, pénzt és időt áldozol rá (itt most nem hetes vagy hónapos idő intervallumról beszélünk, hanem évekről) akkor lehet belőle egy villámgyors versenybicikli is. Abban az esetben pedig, ha nem ismered, felszínesen kezeled, kiegészíted ráció nélkül mindenféle oda nem illő vagy felesleges alkatrésszel, akkor használhatatlan roncs lesz belőle. 

Lássuk a WordPress ellen felhozott tipikus, óva intő megnyilvánulásokat:

Biztonság

A WordPress nem kifejezetten biztonságos

Egyik oldal sem kifejezetten biztonságos és egyik rendszer sem feltörhetetlen. Általában itt szokott előtérbe kerülni a nyílt forráskódú rendszer című történet, mintha ez egy szóval le tudná írni, miért is nem biztonságos a WordPress. Mindenki hozzáférhet a kódhoz, ezáltal sebezhetővé és könnyen feltörhetővé válik. Elég sok ellenpéldát fel tudnék hozni, de tulajdonképpen csak egyre van szükségem. Android:) Szintén egy nyílt forráskódú rendszer, amelyet ennek ellenére előszeretettel használnak. (Jómagam is, hosszú évek óta vírusmentesen) Természetesen, ha nincs megfelelően kezelve a WordPress mind web, mind pedig szerver oldalról, akkor igenis lehet könnyen feltörhető. Megint vissza kanyarodhatunk oda, hogy hozzáértő kezek nyúlnak az oldalhoz ,vagy nem. 

Azonban azt fontos hozzátenni, hogy a WordPress folyamatosan frissül és javítja a hibáit, míg egy egyedi kódos oldalon ez akkor történik meg, ha belenyúl egy programozó. 

Spam

A WordPress mágnesként vonzza a spamet

Erre egy alapvető, light-weight plugin, az Akismet is tökéletes megoldást nyújt. Pontosan azért jó a WordPress spam szűrője, mert már az elejétől kezdve ( amikor még kizárólag blog motorként funkcionált ) gondolniuk kellett erre a problémára. 

Ha egy oldalon jól van kezelve a spam-ek kérdése, akkor ez a kérdés vagy probléma egyáltalán nem befolyásolja az olvasók életét. Hisz nem találkoznak spam-mel gyakorlatilag soha.

WordPress Pluginek

A pluginek rengeteg problémát hoznak magukkal

Ahhoz, hogy megértsük a szokásos pluginekkel kapcsolatos vádakat egy kicsit ismerjük meg a WordPress bővítmények világát. Ezek kisebb-nagyobb kész rendszerek, amelyeket ( többnyire teljesen ingyen ) hozzá tudsz kapcsolni a weboldaladhoz. A pluginok fajtától függően opcionális funkciókat látnak el. Valamelyik csak segít megváltoztatni néhány gomb színét, valamelyik pedig komplett viszonteladói rendszert épít a webáruházadba. Lassabb lesz tőle a weboldalad? Persze! Ugyanúgy lassabb lesz, mintha egy egyedi kóddal rendelkező weboldalhoz kapcsolsz hozzá komplexebb funkciókat. Lehet okosan használni? Igen.

 Abban az esetben, ha olyan pluginekkel operálsz, amelyek elismertek, folyamatosan frissülnek ugyanúgy fent tudsz tartani egy gyors és dinamikus weboldalt, vagy akár webshopot is. Ha néhány alapvető funkció miatt, amit két sor php kóddal meg tudsz oldani máris feltelepítesz egy komplett plugint, természetesen le fogod lassítani az oldalt és tele lesz sérülékenységekkel, exploitokkal. Megint azt tudom mondani, hogy érteni kell hozzá és ismerni melyik rendszert használhatod és melyiket nem, továbbá mérlegelned kell a velük járó kockázatot. Ennyi az egész.

Emellett azt is ki kell emelni, hogy amíg egy-egy plugint itt akár ingyen is fel lehet tenni, ha ugyanazt a funkciót egy egyedi CMS-hez akarod hozzáfejlesztetni, akkor a 0 forint helyett több 10 vagy 100 ezer forintot is fizethetsz egy webfejlesztőnek. Persze ha találsz egyáltalán olyat, aki hajlandó elvállalni.

Korlátok

A WordPress rendkívül korlátozott

Szintén az egyik kedvenc kijelentésem. Korlátozott, nem tudsz vele egyedi oldalakat létrehozni. Ez pontosan olyan, mintha azt mondanád, hogy azért, mert a Mercedesben és a Zsiguliban Ottó motor van, ezért ugyanolyan lesz mindkettő, hiába is próbálkozol egyedivé varázsolni. A WordPress tartalmaz egy általános stíluslapot ( style.css ), és egy html szerkesztőt. Továbbá egy külön php fileban hozzá tudsz adni bármilyen funkciót, amit szeretnél. Ez az úgymond “egyszerű” része a dolognak, egyébként minden olyan fájlt tartalmaz, aminek segítségével teljesen testre tudod szabni a rendszert. Ha értesz hozzá… Ha akarod html és css, php és javascript segítségével teljesen egyedi weboldalt tudsz létrehozni magadnak. Ha nem szeretnéd nullából kezdeni, átírsz egy sablont, vagy egy egyedi sablont csinálsz hozzá. A WordPress gyakorlatilag semmiben sem korlátoz téged! A keretrendszer nem befolyásolja egy weboldal vizuális megjelenését ez nevetséges felvetés. 

Azok számára korlátozott a WordPress:

 • Akik nem értenek a frontend kódoláshoz
 • Akik csak kattintgatni tudnak vagy kész sablonokban szövegeket átírni
 • Akik nem értenek semmit a php programozáshoz
 • Akik nem ismerik a rendszer tulajdonságait.

WordPress SEO

A WordPress nem SEO-barát

Ez az a pont, ahol tényleg elkezdek mosolyogni. Alapvetően tudjuk, hogy a WordPress blog motornak készült, melyben már akkor kiemelt fontossággal bírt a SEO. Ez nem egy különösebben vitatható téma, a blogok számára mindig is elsődleges prioritás volt az organikus elérés, hiszen részben ebből monetizálnak. Ha állandóan hirdetniük kellene ahhoz, hogy olvassák őket, a legtöbb blogger éhenhalna. Persze ha a tényeket szereted, íme egy olyan metrika, ami nem WordPress párti, és nem is más CMS szimpatizáns. Nem érez és nem fogja senkinek a pártját:

wordpress seo

WP Témák

A témák korlátozzák a lehetőségeket

A WordPress telepítését követően minden esetben szükség van egy külön sablont feltelepíteni, ha szeretnénk, hogy jól is nézzen ki.

Ezt az idézetet mindenképpen szerettem volna betenni ide. Nem, nincs szükséged rá. Anélkül is bármikor fel tudod építeni, ha értesz a html-hez és a Css-hez. De át lehet írni egy meglévő sablont is úgy, hogy az életbe nem mondja meg senki, hogy sablonból készült. Sablonnal pedig ugyanúgy lehet gyors az oldalad, ha megfelelően használod. Azért érdemes hozzátennünk az egyedi és nem egyedi kérdéshez, hogy alapvetően minden weboldal a letisztult megjelenést követi és többé kevésbé nagyon hasonló megjelenéssel bír. 

A sablonok kapcsán érdemes azt is fontolóra vennünk, hogy nem minden sablon jó és használható. Nyílt forráskódú rendszerről beszélünk, tehát megint csak érvényesül az a szabály, hogy szakember segítsége és megfelelő háttértudás nélkül, igenis tudunk rosszul választani sablont magunknak. Abban az esetben, ha csak kiválasztasz egy adott sablont kizárólag design alapon megítélve azt, simán mellé tudsz lőni vele. Elképzelhető, hogy nem megfelelően seo-barát a kód, vagy egyszerűen csak nincs jól optimalizálva és lassú lesz az oldalad. Mindazonáltal ez természetesen nem a WordPress hibája. Minden esetben érdemes kikérni egy olyan véleményét, aki ért hozzá. Másrészről lehet saját sablont is készíteni profi fejlesztő csapattal, ha biztosra akarsz menni. Lehet egy meglévő, elismert sablonra építkezni és utána a jól optimalizált sablont elrontani azzal, hogy nem értesz hozzá. Röviden. Mindent szabad csinálni, de viselni kell a következményeket. Ha egyáltalán nem értesz hozzá, csak kiválasztasz egyet, akkor nagy valószínűséggel nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeidet. Olcsó lesz. Az biztos. Csak épp cseppet sem hatékony. Ez pedig nem a rendszer hibája, hanem a te döntésed következménye. Nem szabad összekeverni a kettőt.

Árazás, költségek

A WordPress NEM ingyenes, sőt, hosszú távon drága

Igen és nem. Való igaz, ha szeretnél egy igényes, gyors weboldalt, akkor bizony nem kapod meg ingyen. Tény, hogy ehhez pénzt és időt kell áldoznod a WordPressre is. Mint úgy gondolom minden másra az életben. Ha minden programozói, grafikai tudás nélkül szeretnél vele elindulni biztosan pénzt és időt kell áldoznod rá és nem biztos, hogy sikerül. De nézzük csak meg a dolgok másik oldalát is.

Mire, illetve kikre van szükséged egy igényes weboldalhoz, ha egyedi kódban szeretnéd megoldani?

 • Backend programozó ( aki a kódokért és a funkciókért felel )
 • Frontend programozó ( aki megvalósítja a grafikus látványterveket )
 • Grafikus ( aki megálmodja hogyan nézzen ki az oldalad 0-ból! )
 • Szövegíró ( mert ugye, szöveg az kell )
 • SEO szakember ( aki koordinálja a programozókat a saját tudása alapján, hogy keresőbarát legyen a weboldalad )

Ez így együtt egy átlagos egyedi kóddal ellátott oldal számára talán kijön 500.000 forintból, ha webshopod szeretnél gyakorlatilag a határ a csillagos ég. Viszont te, mint felhasználó, így még mindig nem tudsz egy ujjal sem belenyúlni az oldalba. Ráadásul egy WordPress féle admin felület is komoly többlet költséggel járna a számodra, ha egyedileg szeretnéd leprogramoztatni.

Oké, akkor biztosan felmerült benned a nagy kérdés. A WordPress egy “ingyenes”, bárki számára használható weboldal készítésre alkalmas CMS. Mikor használjam, ha nem értek hozzá? 

Egyetlen egy esetben érdemes foglalkoznod egy “összekattintgatott” WordPress weboldallal. Ha csak kell “valami” amivel prezentálni tudod magad online, de nem szeretnél interneten monetizálni belőle. Megfelelő keresőoptimalizálás és egy jól összerakott oldal nélkül hirdetni sem érdemes, mert az egekbe fog szökni a kattintási költséged a relevancia vagy éppen a megfelelő kontent, vagy a gyorsaság hiányában.

A profi WordPress oldal még a fentiek tekintetében is egy racionális és költséghatékony megoldás. Nem véletlen választja a WP-t több nagy cég is.

De persze, a WordPressnek is vannak korlátai. Viszont a legtöbb kis és közepes cég számára a WordPress az összes olyan dolgot tudja, amit elvárhatsz egy ilyen oldaltól. A WordPress tud gyors is lenni, testre lehet szabni, kivédhető a spam, folyamatosan frissül és SEO barát is. Csak érteni kell hozzá. És nem a 20 dolláros meg warezolt templatek világából kell kiindulni.

Story

Szeretnék megosztani veletek egy történetet, ahol pontosan egy egyedi kódról WordPressre történő migrációról volt szó. Úgy kerültem kapcsolatba az ügyféllel, hogy a régi fejlesztő gárdát hajkurászta az egyedi kódos oldalához sajnos akkor is, amikor csak egy mondatot szeretett volna megváltoztatni benne. ( nem értett a programozáshoz egyáltalán és nem volt saját admin felülete ) A lényeg az, hogy elég tájékozott volt az ügyfél és már régóta “szemezgetett” a WordPress-el pontosan azért, hogy ne érezze magát teljesen kiszolgáltatva a programozóknak, akik néha felvették neki a telefont, néha pedig nem:) Egyébiránt az oldal kinézetével sem volt teljesen elégedett. Ennél a pontnál mindenképpen megjegyezném, hogy a programozó az programozó. Kvázi nem grafikus, ebből következően lehet, hogy csinál neked egy villámgyors oldalt, de hótziher, hogy a designban nem fogja elérni azt szintet, amit kellene. Ezzel nincs is semmi probléma, hiszen teljesen más beállítottság kell ahhoz, hogy az ember egy jó programozó legyen. A projekt végére teljesen elégedett volt az eredménnyel. Annyira jó volt látni a bemutatás közben, hogy tényleg csillogó szemekkel nézte, hogy mit tud saját maga is megváltoztatni a honlapján. Mivel számos SEO tényezőre nem figyelt a korábbi gárda, ezek mind kiegészítésre kerültek az új honlapon. Kép alt tagek, meta leírások, url struktúra és sok alapvető faktor hiányzott belőle. A vége az lett, hogy lényegesen jobb helyre került a keresőben és annyira beindult neki a bolt, hogy újra és újra egyeztetnünk kell a fejlesztésekre, mert már nem a honlap, hanem a termékek megfelelő mennyiségének legyártása vált elsődleges prioritássá, hogy ki tudja szolgálni a vevőit.

De beszéljen az ő véleménye a hitelesség érdekében

wordpress vélemény

“Nem vagyok teljesen ismeretlen a weblap-szerkesztésben, mivel a legelső webshopomat saját magam szerkesztettem (Google Sites). Ez arra volt jó, hogy meglássam, érdemes mélyebben foglalkoznom a dologgal, s rövidesen megbíztam egy céget, hogy készítsen számomra egy egyedi fejlesztésű, profi oldalt.

Anno azért döntöttem az egyedi oldal mellett, hogy teljesen az igényeimre legyen szabva minden. Ez többé-kevésbé sikerült is, de a levét csak később ittam meg. Mikor már futott az oldal, elég nehéz volt az egyeztetés a fejlesztő-csapattal, és minden egyes kis változtatásra legalább napokat, de inkább heteket kellett várni, a pénztárcám sikoltásairól már nem is beszélve. És ami a legrosszabb, röghöz kötve éreztem magam. Ők értettek csak a honlapomhoz…

Néhány évig ment ez, míg betelt a pohár, s beláttam, hogy változtatnom kell. Némi kutakodás után a WordPress-re esett a választásom. Ezt követően pedig egy hosszabb tortúra vette kezdetét, míg megtaláltam azt a fejlesztőt, akivel reményeim szerint jól együtt tudunk majd dolgozni. De ha mégse így lett volna, az sem baj, a WordPress-hez sokan értenek, bármikor mozdulhatok…

Immár 1,5 éve fut az új oldal, és nagyon meg vagyok vele elégedve. A forgalom bővül, s ami még üdvösebb, a keresőből is jóval többen rám találnak, annak ellenére, hogy aok alap SEO beállítás (saját hibámból) még mindig nem került terítékre. Ezen felül csodás érzés, hogy nagyon sok dolgot saját magam is állítgatni/ változtatni tudok, és csak ritkán kell a pénztárcám (fejlesztőm) felé nyúlnom.”

Zárszó

Akkor kanyarodjunk is vissza a cikk elejére. A WordPresst azért utálják annyian, mert néhány hét gyakorlás után már bárki el tudja hitetni veled ( beleértve néha saját magadat is ), hogy ért hozzá. Kifejezetten nehéz tényleg hozzáértő szakértőt vagy ügynökséget találnod pontosan azért, mert bárki nevezheti magát WordPress fejlesztőnek. Egészen addig, ameddig nem jön a kudarc. Ezt követően pedig jönnek a már megszokott ellenérzések. Ha komolyan gondolod ügyvezetőként az online jelenlétet és gondosan kiválasztod a megfelelő fejlesztő csapatot, anélkül, hogy elkezdenéd te magad megcsinálni, akkor viszont nem csak konkrétan százezreket ( néha milliókat ) tudsz spórolni egy egyedi kódos weboldallal szemben, de még szeretni is fogod az oldalad.

Hogy miért is jó a WordPress ellen felszólalni? Csak gondolj bele, hogy miben van a nagyobb üzlet…

 1. Ha valaki megcsinálja neked profin az új weboldaladat, amit később te magad is tudsz kezelni, akár ( megfelelő utánajárással persze ) landing oldalakat készíteni?
 2. Vagy az, ha a slidered szöveg változtatásáért is programozót kell felfogadnod?

Érted már a dolog lényegét? Köszönöm, hogy elolvastad.

Amennyiben kedvet kaptál, hogy kicsit mélyebben tanulmányozd a WordPress-t, személyesen ajánlom, hogy keresd fel a WPKurzus oldalát, mert sok hasznos információt tartalmaz a kezdők részére.

avatar
Gyuricza László

Wordpress fejlesztő, webshop tulajdonos


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!