Blog Földbe állt az UNIX Autó. Mi lesz a SEO-jával?
unix seo
Írta:

Földbe állt az UNIX Autó. Mi lesz a SEO-jával?

Néhány napja jött a hír, hogy egy zsarolóvírus teljesen letarolta az egyik legnagyobb hazai autóalkatrész-kereskedőt, az UNIX-ot és vele a weboldalát (unixauto.hu). Meg egyébként a teljes informatikai rendszerüket is.

2021. március 30-án jött a hír a cég Facebook oldalán, ahol beszámoltak a támadásról. Majd 1-2 napon belül a legtöbb nagy hazai portál is lehozta a hírt, köztük például a Telex is.

A leállás óta 7 nap telt el, de az UNIX Autó weboldala nekem még mindig nem érhető el. Egy tegnapi Facebook posztjuk szerint megfeszített munkával sikerült sok mindent nulláról újraépíteni a húsvéti időszakban.

A weboldal viszont azóta sem elérhető. Megnyitod és nem tölt be semmi. Miért érdekes mindez? Mert néhány nap átfutással a Google is kivágta az oldalt a találati listából.

Publikus adatok alapján a láthatóságuk és organikus forgalmuk több mint 2/3-át már elvesztették.

És amíg az oldal nem áll helyre, addig ez a trend szerintem tovább fog folytatódni. A végső állomás nyilván a nulla lenne, de ennél azért csak hamarabb helyreáll az oldal.

Nyilván a probléma és az aggodalom most sokkal nagyobb az UNIX-nál, minthogy az oldal SEO-ját nézegessék. Az viszont egy jó kérdés, hogy egy ilyen leállás után:

  • helyre tud-e állni a korábbi organikus forgalom
  • és ha igen, akkor mennyi időre lesz szükség

Ha az oldal helyreáll, akkor a cikket majd frissítem az elérhető publikus adatokkal. Milyen gyorsan térnek magukhoz, minden visszaáll-e stb.

Ha minden jól alakul, akkor érdekes és “live” követhető esettanulmány lesz belőle.

Update: 2021. 04. 08.

Egyelőre nincs érdemi változás. Az Unix főoldala most betölt.

De az aloldalak egyelőre 404-es hibát dobnak.

Így a főoldalt leszámítva minden Google találat hibaoldalra fut.

Amíg az oldal nem áll helyre, addig nyilván a forgalom se. Úgyhogy a következő update akkor jön, amikor az oldal nagy része (vagy teljes egésze) helyreáll. Addig pedig fut egy helyezésvizsgálat is, ahova UNIX márkázott, forgalmazott brand és általános kifejezéseket is felvettem.

Az látszik, hogy mindent elvesztettek nagyjából, amire korábban jól szerepeltek és az UNIX márkázott keresésekre maradtak meg a pozíciók.


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!