Blog Megnéztem a Google hivatalos SEO webinárját. Ezt tanultam belőle.
google seo webinár
Írta:

Megnéztem a Google hivatalos SEO webinárját. Ezt tanultam belőle.

A Google évek óta tart különböző ingyenes online képzéseket. Ezek között megtalálható az Analytics, a Google Ads, de a hatékony munkavégzéshez kapcsolódó témák is. SEO téren is van egy ilyen webinár a repertoárban. Megnéztem, hogy milyen.

A webinárra előzetesen kell regisztrálni a megadott időpontok közül. Én a május 13-ai eseményen vettem részt.

Ami jó volt

1 óra és ingyenes

Az előadás 1 óra volt, pörgős, gyors, szakmai. 60 perc persze nem elég arra, hogy mélyre ásson valaki a témában, de áttekintőnek ideális. Az előadás frontális jellegű volt, tehát “one-to-many” jellegű megoldást választottak, ami ideális erre a célra. Vagyis az előadó beszélt, te pedig hallgatni tudtad, de neked nem látszott a videód és nem hallatszott hangod.

A kérdéseket chaten lehetett feltenni, és érkezett is több mint 30 darab. Szakmailag pedig felkészült, jó válaszok jöttek a kérdésekre.

kérdések

A max létszám 100 fő. Az előadás diáit pedig elküldik még aznap.

Külsős szakértő tartja

Az előadást nem egy belsős Google alkalmazott tartotta, hanem egy külsős szakértő, aki a piacon dolgozik. Ezt azért szeretem, mert nem “sales” előadás szaga volt.

Pontos, helytálló javaslatok

Az előadásban nem hangzott el olyan dolog, amire azt mondhattuk volna, hogy “na, ez tuti nem így van”. Vagy amire azt lehetett volna mondani, hogy “hibás javaslat”. Ez már önmagában egy óriási előny, ugyanis nagyon sok olyan tanács olvasható a neten SEO téren, ami:

  • nem igaz (soha nem is volt)
  • már nem igaz (régen esetleg az volt)
  • konkrétan káros tanács.

Ebből a szempontból ez a tananyag szakmailag helyesen volt összerakva.

Zoom

Ez kevésbé “jó”, inkább csak érdekes volt, hogy egy hivatalos Google webinárt nem saját eszközön tartanak (Meet, Hangout), hanem Zoom-on. Sok kritika éri a Google-t, hogy a saját termékeit részesíti előnyben piaci versenytársakkal szemben. Itt nem ez történt.

Ami nem volt jó

Vannak azonban dolgok, amik kevésbé tetszettek.

Források hiánya

Az előadásban több ábra is szerepelt, ezek között pedig volt olyan, ami nagyon ismerősnek tűnt. Főként az egyik.

Azért, mert ez konkrétan a mi ábránk! Még 3-4 évvel ezelőtt készült.

Itt az eredeti (a mi verziónk):

seo folyamat saját

Itt a Google SEO Webinár során mutatott ábra:

seo folyamat

Az előadásban viszont nem jelent meg sehol hivatkozás + forráskezelés.

De nem nehéz belátni, hogy ez bizony ugyanaz az ábra. Ejnye. Bejnye.

Másrészt persze hízelgő, hogy még egy hivatalos Google oktatás előadásában is használnak egy ilyen ábrát. Bár hozzáteszem, hogyha ma kéne ezt az ábrát legyártani, akkor nem pont így épülne fel. A feladatok ugyanis nem szigorúan így következnek egymás után.

Noindex

A webinárra ezen a felületen lehet regisztrálni: https://events.withgoogle.com/google-webinarium-seo/

Ha megnézzük ennek az oldalnak a forráskódját, akkor azt látjuk, hogy ez az oldal noindex-re van rakva.

google seo webinar noindex

Azért az vicces, amikor egy keresőoptimalizálásról szóló oktató anyag weboldala le van tiltva a Google előtt. Ez nem tudom, hogy tudatos megoldás-e vagy sem. Ha tudatos, akkor nehezen értem mögötte a tudatosságot.

Index

Ha pedig már noindex: az indexelés és az indexálás helytelenül volt használva sajnos.

indexelés

Ez nem mérvadó, kritikus szakmai hiba, de azért jó tudni, hogy az indexing (indexelés) és indexation (indexálás) nem szinonim szavak. Az indexelés egy adatbázisokhoz kapcsolódó módszertan, ami segít rendszerezni és gyorsítani a visszakeresési folyamatot. Míg az indexálás egy értékkövetési módszer, amit például biztosítások esetében használnak. De ennek nincs köze a Google indexhez.

Összességében

Ha valaki kezdő szinten van SEO téren, akkor szerintem megéri részt venni az 1 órás eseményen. Ha már közepes szinten vagy, akkor viszont nem fogsz túl sok új információt hallani. De ezen a téren jól van egyébként kalibrálva és pozícionálva a webinár.

A következő esemény 2020. június 3-án lesz 13 órától. Aki részt akar venni rajta, ezen a linken tud regisztrálni.

Amit érdekes viszont még látni, hogy mégis mi a kifutása és célja egy ilyen képzésnek? Azt már korábban írtam, hogy nem sales előadás volt, hanem edukatív jellegű. Ennek ellenére megjelent egy sales elem, ami az előadás végén jött elő. De nem kell megijedni, nem eladni akartak, hanem adni.

Google Digital Workshop

A webinar egyik célja az volt, hogy megismertesse a résztvevőket a Google Digital Workshop-pal, ami egy széles körű internet marketinges tananyag csomag. Ennek a célcsoportja azok a kis- és középvállalatok, akik szeretnének jobban teljesíteni online (főleg Google termékeken / megoldásokon keresztül). A programon belül pedig több tanfolyam is elérhető online.

A különböző hivatalos Google képzéseket itt lehet megnézni és végigcsinálni: https://learndigital.withgoogle.com/digitalworkshop-hu

A képzések elvégzéséhez csak egy Google fiók kell. Ami hátrány, hogy maga a képzés videói angol nyelvűek, de van hozzájuk magyar felirat.

google digital workshop

2020. májusában összesen 19 képzés elérhető digitális és online témákban. És ha minden igaz, akkor ezeket folyamatosan bővíteni is fogják.


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!