Blog Google képalapú keresés tippek és trükkök
Google képalapú keresés tippek és trükkök
Írta:

Google képalapú keresés tippek és trükkök

A Google keresést már mindannyian nagyon jól ismerjük és napi szinten használjuk, de mi a helyzet a Google képkeresőjével és a kép alapú kereséssel? Miért nincs kihasználva ez a funkció? Pedig számtalan lehetőség rejlik ebben az alkalmazásban, érdemes bevenni ezt is a gyakran használt oldalak listájába.

A Google képkereső használata

Sokan nem tudják, de a Google képkereső funkciót nem csak egyféleképpen lehet használni.

A “hagyományos” használat a következő:

Egy adott kulcsszó vagy kulcsszókombináció alapján keresünk.

Ilyen beírjuk a keresőbe, hogy mit szeretnénk látni a képeken, a Google pedig visszadja a relevánsnak gondolt képtalálatokat. Fontos, hogy ezt is már kétféleképpen érhetjük el:

 1. az images.google.com oldalról és
 2. a tartalomra való kereséskor a Képek fülre kattintva is ugyanazt az eredményt kapjuk.

A másik használata az úgynevezett fordított képkeresés, amikor egy már meglévő kép alapján keresünk továbbiakat. Ezt szintén ugyanarról az URL-ről érhetjük el, mint a megszokott képkeresést.

Hogyan működik a képalapú keresés?

Amikor beírunk egy kifejezést, kulcsszót a keresőbe, akkor az algoritmus nagyrészt a kép címe alapján igyekszik rangsorolni. Ezzel együtt a kép neve, és maga a fájlnév is árulkodó a Google számára.

Emellett fontos a kép környezete is. Ha csak a kép neve számítana a rangsorban, akkor sokan próbálnának kizárólag a kép elnevezésével trükközni, hogy magas keresési volumenű kifejezésekre ő legyen az első. Ezért az algoritmus azt is figyeli, hogy a kép milyen weboldalon, milyen szövegkörnyezetben fordul elő. Ha a kép címéhez kapcsolódóan releváns az oldal, akkor nagyobb eséllyel kerül előre a képünk. Ezáltal pedig az oldalunk is a találati listában. Ezután lép képbe az osztályzás. Ha felkerül egy kép az internetre, a Google elkezdi elemezni azt:

 • Van-e rajta arc?
 • Milyen színek jelennek meg rajta?
 • Mekkora a mérete?
 • Mekkora a felbontása?
 • Milyen jogi besorolásba tartozik?

Ez segít abban a Google-nek, hogy osztályozza a képeket, ezáltal minél relevánsabb találatokat kapjunk keresésünk során. Főleg akkor, amikor az extra keresési beállításokat is használjuk a képalapú keresés során.

Fordított képkeresés

A képkeresés egyik kiemelt formája, amikor egy meglévő képet szeretnénk több helyen, jobb minőségben, más méretben fellelni a neten.

Vagy simán csak egy adott képhez hasonló képet akarunk találni.

A Google képkeresés funkcióját többféleképpen is elérhetjük. A referenciaként használt képet akár a számítógépen, mobilon is tárolhatjuk vagy akár elég a linkje is egy másik weboldalról.

 • Amennyiben a saját eszközödön (PC, laptop, mobil) tárolod a képet, behúzhatod azt az images.google.com (vagy google.com/image) oldalon található keresőmezőbe. Vagy ugyanitt a kamera ikonra kattintva, a kép feltöltése pontot választva kiválaszthatod a keresni kívánt képet. Feltöltés után a Google képkereső már adja is a jobbnál jobb eredményeket.

Keresés kép alapján

 • A másik lehetőség, ha a kép nincs elmentve a számítógépedre, akkor a kép URL-jét kell bemásolni a szintén az images.google.com oldalon a kamera ikonnál: be kell illeszteni az URL-t és már megy is a keresés a kiválasztott kép alapján.

URL alapján képkeresés

 • Ha mindegyik felsorolt lehetőséget hosszadalmasnak, esetleg bonyolultnak találnánk, a Google erre is adott nekünk lehetőséget: Chrome-ra és Firefox-ra készített nekünk egy letölthető bővítményt , amelynél a kívánt képen való jobb gombos klikkeléssel már indul is a keresés.

Miért lehet hasznos még a “Google keresés kép alapján” funkciója?

Ha már van egy megírt cikkünk, amit szeretnénk, ha jó helyen szerepelne a találati listában, szükségünk lesz egy jó képre is.

Ezzel sokszor gondban vagyunk, hiszen amiket elsőre találunk, azok Creative Commons alapján jogvédettek, és mondjuk üzleti célra nem használhatóak.

Bár léteznek már olyan dedikált képkereső oldalak , ahol kifejezetten szabadon felhasználható képek találhatóak, de mi történik akkor, ha mi pont nem ott találtuk meg a számunkra megfelelő, használni kívánt fájlt? Hogyan tudjuk ellenőrizni, visszakeresni a forrást?

Keresés kép alapján

Keresés kép alapján

A kérdésre a választ a “keresés kép alapján” funkció adja. Ezt a funkciót használva, eredményként megkapjuk, hogy hol jelent meg eddig a kiválasztott kép és kis szerencsével megtalálhatjuk a kép első használóját, tehát magát a tulajdonost is. Ilyenkor engedélyt kell kérni a kép eredeti tulajdonosától, hogy a képét felhasználhatjuk-e.

Ez persze működik fordítva is. Ha elég kreatívak vagyunk vagy éppen fotósként dolgozunk, és saját képeket töltünk fel az internetre, akkor nem biztos, hogy ezeket a képeket tovább szeretnénk adni másoknak. Főleg, ha nem is adtunk engedélyt nekik a használatukra. A fordított képkereséssel (reverse images search) rákereshetünk a saját képeinkre és máris láthatjuk, hogy valaki használta-e már engedélyünk nélkül a képet.

Vannak olyan jogi irodák is, amelyek pontosan ilyen technikával keresik meg a saját ügyfeleik képét jogtalalnul használó cégeket, magánszemélyeket. Jobb esetben csak a kép eltávolítására szólítanak fel, rosszabb esetben jogi útra terelik a dolgot és komoly pénzbüntetésnek nézhetünk elébe.

A saját oldalunk esetében ezt még tovább lehet tökéletesíteni.

Meg tudjuk akár azt is csinálni, hogy megadjuk az oldalunk címét és az alapján nézzük meg, hogy szerepel-e a kép még valahol máshol.

Az alábbi lépéseket kell követni:

 1. Menjünk el erre az oldalra: https://images.google.com
 2. Keressünk rá a saját oldalunkra így:
 3. Így listázzuk azokat a képeket, amiket a mi oldalunkon indexelt a Google.
 4. Majd kattintsunk egy képre, ott pedig a „search by image” gombra.
 5. Így listázzuk azokat az oldalakat a weben, amelyek használják az adott képet.
 6. Nincs más hátra, mint ellenőrizni, hogy van-e olyan találat, amely használja a képet, de esetleg nem hivatkozik az eredeti forrásra.
 7. Ilyenkor írni kell egy emailt az oldal szerkesztőjének, hogy engedélyezed a kép használatát, hogyha megfelelően hivatkozik rád. Máris szereztünk egy backlinket.

fordított képkeresés - image search

Ez a képkeresési trükk nem csak jogi esetekre lehet hasznos, hanem linképítési célra is fel lehet tehát használni.

A Google képkereső használatának előnyeit viszont még mindig nem tártuk fel teljesen. Tegyük fel:

 • Túl vagyunk a keresési fázison
 • találtunk egy szuper képet a tartalmunkhoz
 • ellenőriztük a jogvédettséget is,

tehát biztossá vált, hogy a képet felhasználatjuk, akkor a következő lépés az optimalizálás.

A megfelelő elnevezés (fájlnév és szöveg) mellett nagyon fontos szempont a felbontás és méret. Nem szabad, hogy túl nagy legyen a fájlméret, hiszen azzal az oldalunk betöltését lassítjuk, ez pedig főleg mobilon számít hátránynak.

Képkeresés méret alapján

Ezért érdemes több méretben és felbontásban is utánanézni egy adott képnek. Szerencsére erre is lehetőségünk van, amikor kép alapján akarunk keresni.

Mit tegyünk, ha még nem találtuk meg a megfelelő képet?

Előfordulhat persze az is, hogy simán egy kifejezés beírásával nem találunk megfelelő képet. Ilyenkor érdemes módosítani a keresési feltételeket:

 • Megadhatjuk a kép pontos méretét
 • Színét
 • felbontását vagy akár típusát is.

Sőt, azt is kérhetjük a Google-től, hogy csak kereskedelmi célokra felhasználható képeket adjon eredményül.

Felhasználható kép keresése

Ehhez a Tools alatt a „Labeled for reuse” opciót érdemes választani.

Lengyel Réka
Lengyel Réka

SEO tanácsadó


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!