Blog A legjobb ingyenes képkereső oldalak
legjob ingyenes képkereső oldal lista
Írta:

A legjobb ingyenes képkereső oldalak

Évekkel ezelőtt fotózás szerves része volt egy weboldal, kiadvány, könyv tervezési fázisának. Sajnos mára egyre többen rászoktak arra, hogy gyenge minőségű, már-már gagyi stock fotókat használnak inkább, és megspórolják a minőségi vizuál elkészítésére szánt időt és pénzt. Az igazsághoz azoban hozzátartozik, hogy bizonyos stock fotók egyébként pedig nem is olyan olcsók, néhá több ezer dollárt is el lehet költeni éves szinten, hogyha minőségi fotókat akarunk.

Ezt többet is felismerték, ezért egyre több honlapon gyűjtik az ingyenes, de mégis igényes stock fényképeket, fotókat. A legjobb, hogy ezek tényleg nem csak igényesek, de ingyenesek is.

A weboldalra felrakott képek fő szabályai és szempontjai:

  • Esztétikus legyen a kép
  • A kép legyen nagy felbontású (méretű)
  • Jogtiszta képeket használjunk
  • Szabadon felhasználható képet használjunk
  • Kereskedelmi célra használható képek legyenek az oldalon
  • Grafikai munkára alkalmas képpel dolgozzunk
  • Megfelelő Creative Commons besorolású legyen a kép

Ebben a bejegyzésben összeszedtem egy listát azokról az ingyenes képkereső oldalakról, ahol tényleg kiváló fotókat és képeket lehet találni.

Ingyenes képkereső oldalak

Unsplash

Az egyik személyes kedvencem az Unsplash. Nem véletlen vált az internet egyik legelismertebb free stock fotó célállomásává. 10 naponta töltenek fel 10 kiválóan fotózott, magas minőségű fényképet. Minden Unsplash kép a Creative Commons publich domain license alapján kerül feltöltésre.

Gratisography

Az oldalon található képeket mind egyéni projektekben, mind céges célra fel lehet használni. Hetente frissül jogi megkötés nélküli fotókínálat. A képeket Ryan McGuire (Bells Design) készíti.

Picography

Az oldalra főleg Dave Meier fotós képei kerülnek fel, de más fotósok fotói is felkerülnek időnként. A képek mind a Creative Commons CC0 keretében kerülnek feltöltésre.

Life of Pix

Ez az oldal a LEEROY kreatív ügynökség által válogatott képeket tartalmazza. Nincs semmilyen jogi megkötés a képek használata mögött, és minden héten töltenek fel új képeket.

Negative Space

Minden héten 20 új fotót töltenek fel a CC0 licensz keretében. A képek könnyen és jól kereshetőek a hatékonya kategorizálás miatt. Jól lehet copy space vagy épp szín alapján is szűrni.

Death to Stock Photos

Ahogy a név is sugallja, ez az oldal azt a célt tűzte ki célul, hogy elhozza a stock fotók halálát. Ezt részben teljesítik is, méghozzá heti rendszerességgel. Minden héten 10 válogatott fotót kap az, aki feliratkozik erre az oldalra emailben. Az oldal a saját licenszét használja, amit az oldal keresztül el lehet érni.

Pixabay

A Pixabay tele van ingyenes stock fotókkal, vektorokkal és illusztrációkkal. Az anyagok mind a Creative Commons CC0 alá vannak besorolva.

FoodiesFeed

Ételművészeknek, foodiek-nak kötelező oldal, valós és élethű ételfotók találhatóak jó minőségben (high resolution). Főként gasztrobloggerek használják előszeretettel.

Picjumbo

A Picjumbon kereskedelmi, üzleti és magáncélra is felhasználható fotókat találhatszunk. Minden nap töltenek fel új képeket divat, természet, technológia és egyéb témákban. Előnye, hogy szerteágazó témákat ölel fel, hátránya, hogy néha nagy a káosz rajta és 1-1 kategóriában nincs mindig kielégítő mennyiségű kép, fotó.

New Old Stock

Az egyik személyes kedvencem, ahol csak régi, vintage fotók vannak fent. Ezek az archív felvételek egyelőre nem rendelkeznek semmilyen copyright megkötéssel, úgyhogy bátran lehet őket használni.

Pinterest

Az elmúlt évek egyik legnagyobb, hanem a legnagyobb képkeresőjévé vált a Pinterest. A népszerűsége annak köszönhető, hogy ingyenesen és gyakorlatilag bármilyen témában lehet képeket találni. És nem egy algoritmus gyűjti ezeket össze, hanem maguk a felhasználók töltik fel a képeket és válogatják össze. Vagyis klasszikus user generated content alapon működik. Akinek pedig van érzéke és szépérzéke, az nagyon jó képeket gyűjt össze a saját felületére. Ezzel pedig elérte azt a Pinterest, hogy elképesztő mennyiségű és közben nagyon jó minőségű kép van fent az oldalon.


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!