Blog Google trükkök: 19 hasznos keresési tipp
19 Google trükk és keresési tipp
Írta:

Google trükkök: 19 hasznos keresési tipp

Az internetes keresés mindennapjaink elengedhetetlen része. A keresők közül a Google kiemelkedően a legnépszerűbb. Ezt használjuk a legtöbben és leggyakrabban. Az elmúlt években nagyon sok időt sikerült spórolnom azzal, hogy készségszintre fejlesztettem számos keresési fortélyt. Most a Google trükkök közül válogattam ki a kedvenceimet.

Mint a bevezetőben említettem, a Google magasan a legnépszerűbb internetes kereső. Olyannyira közkedvelt, hogy

az internetes keresések 90%-a Google-ben történik.

Internetes keresők - Google statisztika

Forrás: Statista

Ha ismerünk néhány apró fortélyt, jelentősen felgyorsíthatjuk a keresés folyamatát. Ezáltal koncentrálhatunk a lényegre: a tartalomra. Egy keresés folyamata általában így néz ki:

Beírunk egy keresőszót, megnézzük az első néhány (3-5-10) találatot,

 1. ha megtaláltuk amit keresünk, örülünk.
 2. ha nem találtuk meg amit keresünk, akkor pontosítjuk a keresést.

Ha például pálinkakészítéssel kapcsolatos kérdésünk van, ez a folyamat valahogy így nézhet ki:

 • pálinka
 • pálinkafőzés
 • pálinkafőzés otthon
 • pálinkafőzés otthoni gyümölcsökből

Keresések során sokszor kattintunk találatokra, majd valamilyen ok miatt be is zárjuk őket, vagy lépünk vissza a keresőbe.

 • Bounce rate: Hányan zárják be weboldalunkat egy oldal megtekintése után. Ez ellen rendszeresen próbálunk küzdeni, azonban nem feltétlenül probléma. Lehet hogy a felhasználók egyszerűen megtalálták a választ a kérdésükre. Esetleg megosztották oldalunkat, vagy elmentették könyvjelzőként.
 • Pogo-sticking: Átkattintás után hányan lépnek vissza másodperceken belül a keresőbe, majd kattintanak másik találatra. Ez ezt jelenti a Google számára, hogy mivel nem találták meg nálunk amit kerestek,  nem vagyunk relevánsak arra a kereső kifejezésre. Tehát ez a tényező SEO szempontból rendkívül hátrányos.

Minél pontosabb kifejezést adunk meg, várhatóan annál pontosabb találatokat kapunk majd. Azonban ez nem mindig ilyen egyszerű, van, hogy akárhogy is próbálkozunk, valamiért nem találjuk, amit keresünk. Olyan ügyesen kell keresnünk, hogy azt rögtön a kereső első 10 találata között megtaláljuk.

Bár ez inkább egy klasszikus poén, mint a valóság, de azért van alapja:

“Ha el akarsz rejteni valamit az emberek elől, csak tedd a Google listájának 2. oldalára. Ott senki sem keresi.”

Ennek kiküszöbölése érdekében mutatok néhányat a speciális Google keresési trükkök közül, melyet én is használok a mindennapokban. Ezeket alkalmazva profibb Google felhasználóvá válhatsz és rengeteg időt spórolhatsz meg, vagy épp lenyűgözheted ismerőseidet. Esetleg mindet egyszerre. 🙂

A keresőoptimalizálás feladata nem csak az, hogy a Google első oldalára kerüljünk bizonyos kulcsszavakra való keresés eredményeként. Sokkal inkább a felhasználóink, vagy lehetséges ügyfeleink keresési szokásait és célját (search intent) kell azonosítani, és abból visszafejtve (reverse engineering) megfelelő tartalmat gyártani.

A posztban 19 tippet találsz, a cikk végére pedig három levezető “meglepetést” is összeszedtem. Találsz köztük mind kezdő-, mind haladó tanácsot, illetve érdekességeket is.

Megjegyzés: A tippek használatához érdemes a Google Chrome legfrissebb verziójú böngészőjét használni, valamint angol nyelvű keresést alkalmazni az interneten. Néhány trükk ugyanis magyarul egyáltalán nem, vagy csak alkalmanként működik. És Firefox, Explorer vagy épp Safari alatt se működik minden trükk.

UPDATE: A cikknek elkészítettük a tartalmi SEO elemzése, melyben azt vizsgáltuk, hogy lehet on-page keresőoptimalizálással a keresők top találatai közé kerülni.

1. Keress rögtön a címsorból

Az első valószínűleg sokak számára ismert, azonban kezdjük az alapoknál. Ma már nem szükséges felkeresni a www.google.hu-t, és a keresőmezőbe írni a kívánt keresőszót. Ezt  gépelhetjük a címsorba is, ahova egyébként az URL-eket írnánk.

Keresés címsorból

Internet Explorer vagy Edge esetében biztosan Bing lesz az alapértelemezett kereső, azonban ez a beállításokban módosítható.

Tipp: a Ctrl+L billentyűkombinációval rögtön a címsorba ugorhatunk. És máris kezdhetjük gépelni a kifejezést, amit keresünk.

2. Google keresés adott oldalon

Alapesetben a keresés az interneten, pontosabban a teljes, Google által indexált oldalak körében fog lefutni. Azonban ha specializálni szeretnénk, vagy sejtjük, hogy az adott tartalomra mely oldalon bukkanhatunk rá, akkor érdemes ennek megfelelően kutakodni.

Ilyenkor írjuk a keresőmezőbe a weboldal címét, és a kulcsszót a következő módon: site:thepitch.hu keresőoptimalizálás. Ezzel a módszerrel csak az adott oldalon található, a kulcsszóhoz kapcsolódó leginkább releváns oldalakat fogja elénk tárni a Google.

Keresés adott oldalon

3. Zárj ki szavakat a keresésből

Ha ki szeretnél szűrni olyan találatokat, melyek feleslegesek számodra, mivel csak hasonló az írásmódja, vagy a jelentése, akkor ezt könnyedén megteheted egy kötőjel segítségével.

Kizárás keresésből

Nem mindig működik majd tökéletesen, de arra mindenképp jó, hogy ha lépésről lépésre szűkítjük a találati elemeket (több kifejezést is kizárunk), akkor pontosabb találatokat kapunk.

4. Találj kapcsolódó oldalakat

Ha nagyon szeretsz egy oldalt, de már elolvastál minden bejegyzést, és szeretnél még hasonló tartalomról értesülni, akkor a “related:” kulcsszót kell használni. Ha például alternatívát szeretnél találni hírportálok esetében:

Kapcsolódó oldalak keresése

5. Keress fájlokra

Ha kifejezetten dokumentumokra szeretnénk keresni, akkor érdemes fájltípus alapú keresést alkalmazni. Ezek általában pdf-ek (Adobe Acrobat reader fájl), ppt-k (prezentációk), valamint doc (word alapú) fájlok szoktak lenni.
Fájl találatok

6. Jolly joker keresés

Ha a nyelved hegyén van egy szó, vagy egy kifejezés, de nem jut eszedbe, és a Google automatikus kiegészítője sem ajánlja fel, akkor használj *-ot. Egész más eredményeket kaphatsz mint egy félig beírt szóra való kereséssel.

Jolly Joker*

7. Konkrét kifejezést tartalmazó keresés

Amennyiben szeretnéd, hogy egy kifejezés mindenképp és pontosan ugyanúgy írva szerepeljen a találatok mindegyikében, akkor az adott szót, szavakat tedd idézőjelbe.
Pontos kifejezést tartalmazó keresés

8. “és/vagy”

Amennyiben azt szeretnéd, hogy a keresés minden szavát tartalmazza a találat, írd közéjük, hogy “és”. Ha pedig több szó is megfelel számodra egy keresés során (pl. szinonimák esetén), akkor közéjük a “vagy” szót téve ezt érteni fogja a Google, és ennek megfelelően mutat keresési találatokat. Angolra állított Google esetében “and” és “or” kifejezéseket kell használni.

Logikai kapcsolatok használata

9. Szövegben, címben és URL-ben való keresés

Ha azt szeretnéd, hogy a Google a keresőszót csak egy részben keressen, akkor a következőket alkalmazd:

 • a szövegtörzsben: allintext:{keresőszó},
 • a címben: allintitle:{keresőszó},
 • az URL-ben: allinurl:{keresőszó}.

Dokumentumon belül search

10. Mértékegység átváltás

Ha kíváncsi vagy, vagy nem jut eszedbe két mértékegység között az átváltási arány, a Google instant válasz formájában megmondja. Ehhez az “in” vagy “to” szót kell beírnunk a mértékegységek közé. Hátránya, hogy ismernünk kell angolul a mértékegységek nevét. 
Mértékegység átváltása

Ez a megoldás tökéletes például valuta átváltásának kiszámításához, illetve árfolyamok ellenőrzéséhez.

Valuta átváltás Googleben

11. Képalapú keresés

Használhatsz kulcsszó helyett képet is a kereséshez. Ennek akkor lehet értelme, ha például tudni szeretnéd, hogy az adott kép, ami a birtokodba jut, valódi-e, vagy elérhető-e jobb minőségben. Ha például azt gyanítod, hogy kamu felhasználó jelölt be valamilyen oldalon, akkor csak mentsd le a profilképét és nézd meg, hogy van-e rá hasonló találat. Ha pedig találtál egy képet, ami tetszik, de a minősége / felbontása nem elég jó, akkor ellenőrizheted, hogy nincs-e fent valahol ugyanaz a kép jobb minőségben.

A Google képalapú keresés során fel tudod tölteni a keresett képet a kamerára kattintva, a kereső pedig megvizsgálja, hogy van-e más találat az adatbázisban.
Kép mint kulcsszó

12. Mi az IP címed?

Ha nem tudod, mi az IP címed, mégis szükség lenne rá, legegyszerűbb megkeresni Google-ben.

IP cím

13. Mikor is indul a járatod?

Ha egy repülőjáratról szeretnél több információt megtudni, elég annak repülési számát beírni a keresőbe.

Repülő indulás

14. Sport eredmények

A kedvenc csapatod, vagy épp a legnagyobb rivális legutóbbi eredményeinek elérése sem bonyolult feladat, ha Google-t használunk.

Sport eredmények

Kérek mindenkit, hogy a csapatért ne kövezzen meg 😀

15. Helyi idő

Ha nyaralsz, és szeretnéd tudni, hogy mennyi az idő Budapesten, vagy bárhol a világon, akkor erre is könnyen rátalálhatsz.

Helyi idő másik időzónában

16. Időzítő

Angol verziójú Google használata esetén a “timer {időintervallum}” kifejezést használva (vagy fordítva, “{időintervallum} timer”) kapunk egy visszaszámlálót a képernyőnkre, mely az idő lejártakor csörög. Az időt angolul kell megadnunk.

Időzítő

17. A közelben…

Ha szeretnénk valamilyen helyet keresni a környéken, de nem tudjuk, hogy pontosan mit, sokszor elég beírni a keresőbe. Pl. pizzéria, étterem, konditerem. Ezután elég csak átkattintani a térképre, és nagyban kereshetünk a találatok között. 

Ez a megoldás mobilon is működik Google Maps applikációban.

Helyek keresése

18. Számológép

Ahhoz, hogy tudjuk a Google számológépét használni, csak be kell gépelni a keresőbe, hogy “számológép”.

Számológép

Vagy rögtön keresésbe a műveletet írjuk be.

Számológép közvetlenül a keresőből

19. Makrogazdasági adatok

Az utolsó tipp a Google trükkök közül: ha országokra vonatkozó adatokat szeretnénk egyszerűen, ugyanakkor strukturáltan elérni, sok esetben elég beírni az ország nevét, és a mutatót.

Makrogazdasági adatok

Ha további mutatókat szeretnénk látni, illetve akár összehasonlítani országokat, erre is van lehetőség a “további adatok” linkre kattintva.

Makrogazdasági adatok összehasonlítása

A Google trükkökön túl pedig vannak más szórakozási lehetőségek is Googleben.  Viszont ha ezt munkaidőben csinálod, miközben be vagy lépve Facebookra, használj Facebook inkognitó módot, hogy főnökeid és munkatársaid ne lássanak online.

Facebook inkognitó mód

Ha senki számára sem szeretnél elérhető lenni, a Facebook inkognitó mód a te ember… megoldásod. Ennek a trükkje, hogy ne legyen (látható) aktivitásod közösségi médiában. Ennek része, hogy ne lájkolj, kommentelj és ossz meg tartalmakat. Illetve a chaten is légy inaktív.

A Facebook inkognitó módot desktopon a jobb alsó sarokban a fogaskerékre kattintva, chat kikapcsolása, vagy turn off chat gombra kattintva tudod előhívni.

Facebook inkognitó mód

Itt ki tudod választani, hogy:

 1. mindenki számára szeretnél láthatatlan lenni
 2. csak néhány ember számára szeretnél látható lenni, vagy
 3. csak néhány ismerősöd számára szeretnéd kikapcsolni a chatet.

Facebook inkognitó mód: pipa.

Inkognitó mód

Ha ezen túl a keresési előzményeket sincs kedved utólag törölni, hogy miket is csináltál, akkor kapásból használj inkognitó módot. Ezt Windows használata mellett a legtöbb böngészőben a control + shift + N billentyűkombinációval, Macen command + shift + N billentyűkombináckóval tudod előhívni. Az inkognitó mód pedig lehetővé teszi, hogy előzményeid ne látszódjanak a böngésző előzményei között.

inkognitó mód

Vagy van egy speciális inkognitó mód Chrome böngésző alatt: a vendég mód.

inkognitó mód chrome

Vendég módban a Google mintha inkognitó módban lennél, nem menti az előzményeket. Sőt, az amúgy elmentett könyvjelzőid és beépülő modulok (extensions) sem használhatóak. Tehát valójában még inkább hihető is, hogy valóban inkognitó módban van a Chrome.

Google keresési előzmények

Ha pedig már megtörtént a “baj” és utólag szeretnél törölni valamit a Google keresési előzmények közül, természetesen arra is van mód. A history, vagy Google keresési előzmények előhívása a böngésző menüből történik.

Google keresési előzmények 1

Ezután pedig csak ki kell jelölni és törölni azokat az elemeket, amiket nem szeretnénk, ha más megtalálna.

Google keresési előzmények 2

Google játékok: Barrel roll

Írd be a keresőbe, hogy “do a barrel roll” és nyomj egy entert.

Google játékok: Atari Breakout játék

Képkeresőben keress rá, hogy “Atari breakout” és indul is a játék.

Az Atari Breakout játék, vagy magyarul faltörő játék egy igazi klasszikus 1976-ból. Lényege, hogy labdával és egyetlen ütő segítségével lebontsuk a teljes falat. Eközben pedig a labda nem eshet le.

Atari Breakout játék

Google játékok: Starcraft

Starcraft rajongók a találati listában is lemérhetik a zerg rush taktika elleni védekező képességeiket, ha rákeresnek a “zerg rush” kifejezésre.

Jó szórakozást a Google trükkök kipróbálásához! Ha van olyan, amit esetleg használsz, de kihagytam volna, írd meg kommentben!

Google játékok: Google Chrome játékok

Ha pedig épp nincs interneted, hogy teszteld a Google trükköket, akkor is vannak Google Chrome játékok, amivel kihúzhatod, amíg újra lesz neted. Csak látogass meg egy weboldalt és amikor feltűnik a kis dinoszaurusz Google Chromeban, a billentyűzeted nyilaival, vagy a space (szóköz) lenyomásával indítsd el a futamot. Cél: minél tovább eljuss az akadályokat átugorva.

chrome játékok

Minorics Dávid
Minorics Dávid

SEO tanácsadó


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!