Blog Jól sikerült a Nosalty új designja! Ja, mégse… [Update: mégis!]
Írta:

Jól sikerült a Nosalty új designja! Ja, mégse… [Update: mégis!]

Nagyon komoly összegeket költenek el cégek azért, hogy a webes megjelenítésüket időnként megújítsák. Itt az az elvárás, hogy az új jobb legyen, mint a régi volt. Na, ez a Nosalty esetében nem sikerült tökéletesre.

Vannak a neten olyan receptek, amiket egyszer kipróbálunk és nagyon bejönnek. Utána pedig mindig előszeretettel nyúlunk vissza hozzá.

Nálunk családilag ilyen egy túró rudi torta a Nosaltyn. Egyszer megcsináltuk, és nagyon bejött. Aztán megcsináltuk újra és még mindig jó volt. Ezért nemrég újra meg akartunk csinálni, de csalódnunk kellett.

Új design és funkciók

A Nosalty design ugyanis megújult. A recept nagy része pedig egész egyszerűen eltűnt. Pontosabban a hozzávalók listája töredékére csökkent.

Az új oldalon a hozzávalók között csak 4 elem van feltüntetve.

  • 3 db tojás
  • 2 csapott ek finomliszt (púpos)
  • 1 ml kakaó (púpos)
  • 3 ek cukor

Igen ám, de ha olvasod a receptet, akkor olyan alapanyagok jelennek meg, amik nincsenek a hozzávalókban (túró, csoki, hulala stb).

A régi oldalon megvolt minden adat és hozzávaló. Az új oldalon már nincs fent.

Hiányzó adat és schema “hiba”

Mondom, ok, biztos csak a frontenddel van a gond. Ott lesz az a forráskódban. De nem. Ott is hiányzik.

A recept schema markup így néz ki.

Csak 4 sor van meg belőle. Nyilván a két dolog összefügg, tehát gondolom nem a recipe schema a hibás, hanem az input hiányos. De a végeredmény rossz. Ez a lényeg.

Gondoltam letöltöm, akkor a recepthez kapcsolódó pdf-et, hátha abban benne van minden. De megint csalódnom kellett.

A pdf-et a rendszer úgy generálja le, hogy egy óriási Nosalty logót rak rá az egészre. Nemhogy a hozzávalókat, de még a receptet se lehet látni.

Amikor ilyet látok, akkor közel az idegbaj kerülget. Hogy lehet, egy ilyen rendszert és fejlesztést publikusan kirakni? Nem tesztelte ezt senki?

A pdf probléma egyébként nem egyedi. Más recepteknél is ugyanez történik.

Azt nyilván nem tudtam tesztelni, hogy a többi recept hozzávalóinak egy része is eltűnt, vagy hány receptet érinthetett a dolog, mert nincs fejben minden receptjük. De mindenképp bosszantó a helyzet. Simán lehet user hiba is, és pont ennél a receptnél sikerült csak valahogy törölni a hozzávalók egy részét. Ezt ezen a ponton kívülről esélytelen visszafejteni. De a pdf generálós hiba ettől még nagyon valós.

Az internet nem felejt

Nekem nyilván van annyi helyzeti előnyöm, hogy értek az internethez és tudom, hogy sok esetben az nem felejt. Így csak reménykedni tudtam benne, hogy az új oldal URL-je megegyezik a régivel. Mert így akkor legalább a Wayback Machine segítségével könnyen vissza tudom keresni a régi recept hozzávalóit.

És láss csodát, itt meg is találtam a receptet 100%-os verzióban.

https://web.archive.org/web/20180808074729/https://www.nosalty.hu/recept/turo-rudi-torta-gabys-konyhajabol

Így legalább el tudjuk majd készíteni a tortát!

De jön pár kérdés, ami felmerült bennem?

  • Egy új weboldalt azért csinálunk, hogy jobb legyen mint a régi. A funkciókat nem kéne tesztelni mielőtt publikusan kirakjuk őket? A PDF generátor konkrétan használhatatlan. És ha le akarod menteni a receptet pont azért, hogy később meglegyen, akkor ezt most nem tudod megtenni.
  • Vajon hány olyan recept van, ami darabokra hullott a migráció során? (Lehet persze, hogy ez az egy és teljesen más a hiba oka, de érdemes lenne utánajárni.)
  • Ha valaki most találja meg a receptet, akkor mit gondolhat az oldalról? A feltöltő hibázott? Vagy az oldal rossz? Megbízhatsz a többi receptben majd vagy keress inkább másik receptoldalt?
  • És így tovább.

Én egyébként kifejezetten szeretem a Nosalty-t, elég sok általános és különleges receptet is szoktam innen használni, csinálni. De a fenti hibák rendkívül bosszantóak.

Van esetleg bármi, amit tehetsz ilyenkor felhasználói oldalról? A jó hír, hogy igen. Egyrészről jelezheted a hibát az oldalnak, és felveheted a kapcsolatot a recept készítőjével. Ez utóbbira sajnos nem találtam lehetőséget az oldalon, azt leszámítva, hogy írok egy kommentet a recept alá és várok a válaszra.

De van egy extra dolog, amit elővigyázatosságból meg lehet még tenni. Csak itt előre kell gondolkodni.

Hogyan tovább?

Használhatjuk például a WayBack Machine Chrome kiegészítőjét.

https://chrome.google.com/webstore/detail/wayback-machine/fpnmgdkabkmnadcjpehmlllkndpkmiak

Ha olyan URL-re mész a neten, amit szeretnél elmenteni, akkor ezzel meg tudod könnyen tenni. Így megmarad az utókor számára akkor is, amikor törlik az oldalt, elrontják a migrációt, esetleg leáll az oldal és így tovább.

De nem csak a Chrome kiegészítő segíthet ebben. Ha inkább a hagyományos copy-paste híve vagy, akkor látogass el erre az oldalra:

https://archive.org/web/

És másold be a “Save Page Now” dobozba az URL-t, amit el akarsz menteni.

Így pedig az utókor számára is el tudsz menteni egy-egy olyan tartalmat, amit nem akarsz veszni hagyni.

Update: A cikk megírása után pár nappal felvette velem a kapcsolatot a Nosalty, egyeztettük, hogy milyen hibákat találtam (milyen eszközön, milyen környezetben stb). Ezt követően pedig egy héten belül ki is javították mindet! Most már jó a recept, és működik a PDF generálás is. Vagyis végre nem csak a WayBack Machine segítségével tudom elérni a receptet, hanem akár ki is tudom nyomtatni! És mehet a családi receptkönyvbe! 🙂


Update ideje: 2020. november 21.

Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!