Spam

A spam egy olyan elektronikus üzenetet jelent, amelyet egyszerre sok embernek küldenek el, az illetők beleegyezése nélkül.

Spam

A spam jelentése

A spam egy olyan elektronikus üzenetet jelent, amelyet egyszerre sok embernek küldenek el, az illetők beleegyezése nélkül.

Spam a keresőoptimalizálásban

A SEO spam, másnéven spamdexing egy olyan black hat SEO tevékenység, amelynek az a célja, hogy a keresőmotorok előkelő helyeire hozzon olyan oldalakat, aminek semmi keresnivalójuk nem lenne ott. A spamdexing esetében használt technikák közül néhány:

  • Rejtett szöveg: a háttér színével megegyező, látogató számára nem látható szöveg.
  • Automatikus fordítás: a weboldal fordítóprogrammal történő lefordítása több, különböző nyelvre. Sokszor értelmetlen szövegek lesznek a fordítás eredményei.
  • Link spamming: linkek elhelyezése különböző fórumokon és blogokon komment formájában.

A spam szó eredete

Két különböző történet is van arról, hogy miért nevezik így a kéretlen üzeneteket. Az első szerint egy Monthy Python dalból származik, amelynek a szövege: “Spam spam spam spam, spam spam spam spam, lovely spam, wonderful spam”. Maguk az üzenetek is olyanok, mint ez a dalszöveg: véget nem érő értelmetlen szövegek ismétlése.

A másik történet szerint a Dél-Karolinai egyetem kutatói nevezeték el így, mert sok közös tulajdonságuk van a löncshússal (angolul: spam):

  • Soha senki nem kéri
  • Senki nem szereti
  • Néha egészen finom, mint az ilyen emailek 1%-a, amit az emberek hasznosnak találnak

Cikkek, ahol írtunk már erről a témáról