Blog Helló Aréna Pláza új weboldal. Viszlát organikus forgalom!
Írta:

Helló Aréna Pláza új weboldal. Viszlát organikus forgalom!

Megújult az Aréna Pláza weboldala. Csak egy SEO hiba miatt nagyjából senki nem tudja megnézni most.

Pedig havonta több százezren nézik a weboldalt. Csak a becsült organikus forgalma 80 ezer látogató körül mozog havonta. És ebben nincs benne a közösségi oldalakról érkező forgalom, a hirdetésekből érkező látogatók száma vagy épp a direkt forgalom.

A hiba oka

Este a Twitteren jött szembe egy olyan üzenet, amiben az Aréna Pláza weboldaláról volt egy screenshot. Amin ez szerepelt.

Már elsőre gyanús volt, hogy mi lehet a hiba, de rövid nyomozás után be is igazolódott. Lejárt az oldal https certificate-je.

Ha próbálod megnyitni az oldalt, akkor Firefox alatt ez az üzenet fogad.

A probléma, hogy a Firefox tovább sem enged ezen a hibaüzeneten. Hiába nyomkodod az “Advanced” majd az “Accept the Risk and Continue” gombot, nem történik semmi.

A Chrome és a Safari ennél megengedőbb. Ott be tudod tölteni az oldalt. De ott meg ugyebár ez fogad: IT WORKS.

Működik, igen. De nem túl hasznos a kontent.

A hiba háttere

Érdekes módon a weboldal jelenleg mégis betölt, hogyha http protokollon keresztül nyitjuk meg. Így a jelenlegi weboldal technikailag elérhető. A gond csak az, hogy a legtöbb helyen https protokollal van megosztva a weboldal.

A Google-ben is ezzel lehet megtalálni https://www.arenamall.hu domainnel.

De ha valaki a Facebook-on lévő weboldal linkre kattint, akkor is a https verzió tölt be. Vagyis ugyebár nem tölt be.

Innentől kezdve az átlag felhasználó nem azon fog gondolkodni, hogyha a https verzió nem tölt be, akkor megpróbálja monjduk http protokollon is megnézni az oldalt. Egyszerűen csak azt látja, hogy:

  • Az oldal nem tölt be, vagy
  • Olyan hibát dob, hogy az oldal nem biztonságos

Ezeknek már rövid távon is van márkaromboló hatása, közép-hosszú távon pedig még inkább. Ezért ezt nyilván érdemes minél hamarabb javítani.

Megújult oldal

Ha alaposabban megnézzük, akkor látjuk, hogy az “oldal megújult”. Legalábbis az egyik slideren ezzel hirdetik magukat. Az Internet Archive segítségével sikerült kinyomozni, hogy 2019 januárban még a régi oldal volt elérhető, ráadásul https protokollon keresztül. Tehát tényleg nemrég újulhatott meg az oldal. Ebből következően két dolog valószínű:

  • Az új weboldal és az https tanúsítvány lejárata csak véletlen egybeesés
  • Az új weboldallal együtt monjduk új tárhelyre került az oldal és nem megfelelően lett beállítva a https-ért felelős SSL certificate

Akármelyk probléma is jött elő, ezt mindenképp kezelni kell.

Jellemzően azért csinál egy cég új weboldalt, hogy azzal új látogatókat szerezzen. Vagy a meglévőknek jobb felhasználói élményt nyújtson. Ezek a hibák viszont egyik cél elérését sem segítik elő.

Még nagyobb bajok jöhetnek

Eddigi tapasztalatok alapján, amikor egy ilyen súlyos hibát látok a felszínen, akkor sajnos szinte biztos, hogy a mélyben további problémák vannak. Ráadásul olyanok, amik elsőre teljesen láthatatlanok. És csak akkor jönnek rá a legtöbben, hogy komoly gond van, amikor az organikus forgalmuk a földbe áll.

Valami hasonló várható az Aréna Pláza esetében is. Miért?

Végeztem egy gyors szúrópróbát és megnéztem, hogy mi a helyzet azokkal a régi weboldalon lévő tartalmakkal, amelyeknek több linkje, hivatkozása is volt. Ezek szinte rendre 404-es hibaoldalra futnak. Például ilyenre:

Vagy épp ilyenre:A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a korábban szerzett linkek és hivatkozások egy része most kárba vész. Ez pedig jelentősen rontja az oldal keresőoptimalizáltságát. Ha emellé odarakjuk, hogy az oldalt most be se tudják az emberek tölteni, akkor ez a két elem együtt mindenképp komoly figyelmeztés kell legyen. Jelenleg ugyanis nem teljesül az a cél, hogy az új weboldallal több látogatót érjünk el. De az sem, hogy jobb felhasználói élményt nyújtsunk. Pedig az egész projektet vélhetően pontosan ezekkel a célokkal indították!

Frissítés: a cikk elérte a célját és eljutott a megfelelő helyekre. Április 23-ra javították a hibát és most már elérhető https-en is az oldal.


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!