Domain név

A domain név (magyarul tartománynév vagy névtartomány) egy-egy IP-cím szöveges, könnyen értelmezhető változata. A domain legnagyobb előnye az IP-vel szemben, hogy könnyen megjegyezhető.

Domain név

A domain név jelentése

A domain név egy könnyen értelmezhető kifejezés, ami a webkiszolgálók azonosítására szolgál. Röviden a domain név a honlap neve.

Ez a mi esetünkben a thepitch.hu.

Mi az a domain név?

Az internethálózathoz csatlakozó összes számítógépnek (szervernek) van egy egyedi azonosítója, amit IP-címnek nevezünk. Ezt úgy kell elképzelni, mint a bankszámlaszámot. Minden bankszámlaszám egyedi, de a számok önmagukban nem sokat jelentenek, de a tulajdonosok nevei annál inkább. Tehát az IP-címhez tartozó egyedi név a domain név (vagy magyarul domén név).

A domain nevek segítségével egyszerűen közlekedhetünk a világhálón, hiszen csak a tartomány nevét kell beírnunk a böngésző sávjába, nem pedig a hosszú, random számokból álló IP-címet. A gyakorlatban ha egy cég honlapját szeretnénk meglátogatni, csak ismernünk kell a honlap nevét.

A domain felépítése

A domain név több részből áll, amelyeket pontokkal választunk el egymástól. Hátulról előre haladva:

  • Top-level domain (TLD): a legfelső szintű domain. A thepitch.hu esetében a TLD a .hu, tehát a domain végződése.
  • Second-level domain (SLD): a második szintű tartomány, amely közvetlenül a legfelső szintű domain előtt helyezkedik el. Ez maga a „thepitch”, tehát a márkanév.

Minden további szintet ponttal lehet elválasztani. Például blog.pelda.hu, mail.google.com, stb.

A legfelső szintű domaineknek is több fajtáját különböztetjük meg:

  • A country code top-level domain az országkód címkét jelenti. Ezek a fajta domain végződések tipikusan egy adott országhoz köthetők. Például a .hu Magyarországoz, a .de Németországhoz, a .at Ausztriához, a .ro Romániához és így tovább.
  • A generic top-level domain az általános címke. Ilyen TLD-k például a következők: .com, .org, .edu, .net. Az általános címkék már nem országokhoz, földrajzi helyekhez köthetők, hanem a tulajdonos fajtájához. Például a .edu az oktatáshoz, a .org a szervezetekhez, a .com pedig a vállalatokhoz köthető, bár a .org és a .com végződéseket már bárki számára használhatóvá tették.

Kié a domain?

Az internet böngészése során sokszor felmerülhet a kérdés, hogy vajon kié az adott domain? Legyen szó parkolt domainekről vagy hírportálokról és blogokról, néha tudni szeretnénk, hogy ki a domain tulajdonosa, ha ez az impresszumból nem is feltétlenül derül ki.

Sokszor előfordulhat az is, hogy a megvásárolni kívánt domain név már foglalt. Ilyenkor általában két dolgot tehetünk: vagy egy másik domain név után kutatunk vagy megpróbáljuk megvásárolni a kívánt domaint a tulajdonosától.

A domain ellenőrzés rendkívül egyszerű. Magyar (.hu-s) domainek esetében csak látogassuk meg a következő oldalt, és indítsunk keresést: http://www.domain.hu/domain/domainsearch/

A domain név beírása után válaszd a további információk alatt lévő Domain-igénylő vagy domain-használó menüpontot, majd írd be a captcha-t. Ezután mát láthatod is, hogy kié a domain.


Cikkek, ahol írtunk már erről a témáról

weboldal és https migráció esetei

Kevesen tudják, de a migrációs projekteknek sok fajtája létezik. Ebben a cikkben segítek eligazodni, hogy milyen konkrét esetek léteznek, amikor "weboldal migráció"-ról beszélünk. És megmutatom, hogy melyek a leggyakoribb hibák is.

Az online elérhető tartalmak 91%-ára nem érkezik forgalom Googleből. Gyakorlatilag így van ezzel a híres budapesti vendéglő, a Rosenstein is. Egy hibás weboldal költöztetés miatt ugyanis a weboldalukat egyáltalán nem lehet megtalálni a Google keresőben.