Keresőmarketing

A keresőmarketing (angolul SEM azaz Search Engine Marketing) a keresőoptimalizálás (SEO) és a keresőhirdetések (SEA) együttesét jelenti. Mindkét tevékenység célja egy weboldal forgalmának és láthatóságának a növelése.

Online Marketing Szótár > Keresőmarketing

Keresőmarketing

Mi az a keresőmarketing?

SEM jelentése

A SEM a Search Engine Marketing angol kifejezés mozaikszava, rövidítése. A SEM magyarul keresőmarketinget jelent.

A keresőmarketing (SEM) két nagy részből áll:

  1. Keresőoptimalizálás (SEO)
  2. Keresőhirdetés (SEA / ADS)

A keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization) célja, hogy egy weboldal az organikus találatok között a lehető legjobb pozíciót érje el.

Ezzel szemben a keresőhirdetések (Search Engine Advertising vagy Search Ads) célja, hogy a fizetett hirdetések, találatok közötti pozíciókban legyen minél előkelőbb helyen egy weboldal.

Keresőmarketing vs keresőoptimalizálás

Közös mind a két rendszerben, hogy kulcsszó alapon működnek. Vagyis az adott találatok (akár organikus, akár fizetett hirdetés) csak akkor jelennek meg, hogyha a felhasználó rákeres egy adott kulcsszóra, kifejezésre (keyword, query).

A keresőmarketing tehát a keresőoptimalizálás és a keresőhirdetések együttese.

  • SEM = SEO + SEA azaz SEM = SEO + ADS

A legismertebb keresőhirdetések a világon:

  • Google Ads (régen Google Adwords)
  • Bing Ads

Cikkek, ahol írtunk már erről a témáról

google ads vagy google adwords cover

A Google 2018. június 27-én bejelentette, hogy 18 év használat után visszavonultatja az AdWords & DoubleClick brandeket és a Google Ads névvel helyettesíti.
google adwords könyv

Amikor PPC-ről (Pay-Per-Click) beszélünk, a legtöbb embernek 2 dolog jut egyből eszébe: a Facebook hirdetések és a Google hirdetések. Ebben a cikkben az utóbbit fogjuk górcső alá venni, annak is a Google Adwords részét.
google hirdetés ads reverse engineering

Néhány ügyes megoldással meg lehet azt nézni, hogy egy iparág szereplői vagy egy konkrét versenytárs milyen kifejezésekre futtat Google Ads hirdetést. Sőt, azt is láthatjuk, hogy milyen hirdetési szöveget használ, vagy épp mennyit költ havonta Google Ads-re.