Noindex címke (noindex tag)

A noindex címke arra utasítja a keresőmotorokat, hogy ne indexeljék a megjelölt oldalakat. A kóddal blokkolható, hogy az adott oldal megjelenjen a keresési találatok között.

Online Marketing Szótár > Noindex címke (noindex tag)

Noindex címke (noindex tag)

A noindex címke arra utasítja a keresőmotorokat, hogy ne indexeljék a megjelölt oldalakat. A kóddal blokkolható, hogy az adott oldal megjelenjen a keresési találatok között. Ennek számtalan helyzetben lehet haszna, például az olvasók számára érdektelen tartalom, bejelentkezési oldalak vagy egyéb szenzitív adatok elrejtése esetén.

Mi a noindex címke (noindex tag) funkciója?

A noindex címke alatt a HTML kód <head> szekciójában elhelyezett kódot értjük. Valahogy így fest az oldal forráskódjában:

<!DOCTYPE html>
<html><head>
<meta name="robots" content="noindex">
(…)
</head>
<body>(…)</body>
</html>

A másik lehetséges megoldás az oldal indexelésének elkerüléséhez a HTTP fejlécben található X-Robots-Tagben elhelyezni a noindex instrukciót. Ezt a megoldást leginkább a nem HTML alapú webes tartalmakban (kép, videó, PDF fájl vagy futtatható programok) alkalmazzák.

A noindex címke funkciója, hogy blokkolja a keresőmotor az adott weboldal indexelését. Így a megjelölt tartalmak nem fognak megjelenni a keresési találatok között. Fontos azonban körültekintően bánni a noindex tag használatakor, mert tévedésből SEO szempontból értékes oldalakat tehetünk elérhetetlenné és jelentősen csökkenthetjük véletlen organikus forgalmunkat.

Mikor érdemes a noindex címkét használni?

Számos szcenárió lehet, amikor a noindex címke használata hasznos és indokolt. Az alábbiakban felsorolunk pár gyakori esetet.

  • Fejlesztés alatt álló oldal: Előfordulhat, hogy a fejlesztés alatt álló weboldalakra nem akarnak organikus forgalmat terelni. Ilyenkor egyéb technikai megoldások mellett a noindex tag használata is indokolt lehet. 
  • Keresési funkció által generált oldalak: Bizonyos weboldalakon a keresési funkció használatakor létrejön egy újabb URL. Ilyenkor a Google felé azt kell kommunikálni, hogy a kereséssel generált oldalakat ne indexelje. Erre azért van szükség, mert a látogatók szabadon bármire rákereshetnek, ha ezeket az oldalakat indexeltetjük a Google-el, akkor szinte végtelen oldal tud létrejönni. A Google kapacitása viszont véges. Amennyiben „végtelen” oldalt akarunk vele indexeltetni, akkor lehet, hogy a fontos oldalakat nem fogja megtalálni vagy kiszolgálni a találati listában.
  • Alacsony értékű tartalom: Legyen szó a blogbejegyzésekhez tartozó címkék miatt létrejött oldalról vagy az írok profiljáról, számos oldal kevésbé érdekes az olvasók számára. Ezeket érdemes lehet a noindex címke segítségével elrejteni a keresési találatok közül.
  • Biztonsági megfontolásból elrejtett oldalak: Vannak olyan oldalak, amelyeket biztonsági okok miatt érdemes lehet elrejteni. Ilyen lehet egy bejelentkezési oldal – ez fokozhatja a weblapunk biztonságát.

Cikkek, ahol írtunk már erről a témáról