SSL

Az SSL (eredetileg a Netscape által kifejlesztett) olyan protokol, ami az interneten továbbított információk titkosítására jött létre. Manapság általános értelemben használják információk biztonságos webes kezelésére és továbbítására.

SSL

Mi az az SSL?

Az SSL fogalma

Az SSL (Secure Socket Layer) tanúsítvány célja, hogy biztonságos és titkosított csatornát biztosítson a kliens és a szerver között. Ennek köszönhetőn az információk (pl. hitelkártya adatok, login adatok) átvitele titkosítás alatt történik, ezzel kizárható az adatok szivárgása vagy ellopása.

A Google 2014-től kezdve előnyben részesíti az organikus találatok során azokat az oldalakat, amelyek rendelkeznek megfelelő SSL certificate-tel.

ssl tanúsítvány

Az SSL certificate tartalma

Egy SSL tanúsítvány az alábbi elemeket tartalmazza:

  • base64-es módon kódolt adatokat tartalmaz a cert kiállításáról
  • a titkosításhoz szükséges publikus kulcs
  • digitális aláírás hitelesítése
  • privát kulccsal létrehozott digitális aláírás.

SSL elhelyezése

Magát az SSL tanúsítványt szerver-oldalon szükséges elhelyezni. Ahol elérhető ilyen SSL tanúsítvány, ott a weboldal domainjében a https:// előtaggal található meg az URL elején. Több böngésző lakat ikonnal vagy akár a szervezet nevével is jelezi, hogy egy adott kapcsolat biztonságos. Ellenkező esetben piros lakat vagy “not secure” üzenet jelenik meg.

ssl chrome https

Az SSL tanúsítványok fajtái

Az SSL tanúsítványokat három fő csoportra lehet osztani hitelesítés alapján:

  1. Domain hitelesítő tanúsítvány
  2. Szervezet hitelesítő tanúsítvány
  3. Kiterjesztett hitelesítő tanúsítvány

SSL tanúsítvány ingyen

A letsencrypt.org segítségével ingyenesen lehet létrehozni olyan tanúsítványt, amivel elérhetővé válik a https protokoll. A Let’s Encrypt-et magán a tárhelyen kell beállítani. Manapság az 128-bites titkosítással rendelkező SSL tekinthető biztonságosnak.


Cikkek, ahol írtunk már erről a témáról

ikea webáruház keresőoptimalizálás audit

Az IKEA az egyik legismertebb bútor- és lakberendezési áruház. Évente milliók vásárolnak náluk és járnak a weboldalukon. Ebben az elemzésben egy SEO audit keretében azt néztem meg, hogy milyen a weboldal keresőoptimaliázálása, milyen hibák vannak az oldalon és hogyan kellene azokat javítani.
OTP https hiba

Vannak olyan SEO hibák, amikbe akarva-akaratlanul belefut az ember. Még szakértők is. Egy demo közben az OTP Banknál találtam egy olyan problémát, amit annak idején én is elkövettem a The Pitch https migráció során.

Megújult az Aréna Pláza weboldala. Csak egy SEO hiba miatt nagyjából senki nem tudja megnézni most.
kpmg seo esettanulmány

Egy érdekes technikai hiba miatt a KPMG könyvvizsgáló és tanácsadó cég blogjának nincs egyetlen olvasója sem organikus találatokból. Nem volt triviális, de utánajártam, hogy ennek mi lehet az oka.

Az online elérhető tartalmak 91%-ára nem érkezik forgalom Googleből. Gyakorlatilag így van ezzel a híres budapesti vendéglő, a Rosenstein is. Egy hibás weboldal költöztetés miatt ugyanis a weboldalukat egyáltalán nem lehet megtalálni a Google keresőben.