Szófelhő

A szófelhő (angolul word cloud, tag cloud) a szöveges adatok vizualizálási módja, ahol a szavakat egy felhőben jelenítünk meg a szavak gyakorisága alapján.

Szófelhő

Mi az a word cloud?

A szófelhők szórakoztató eszközök arra, hogy bármilyen témában kreatívan tudjunk megjeleníteni szavakat, gondolatokat.

szófelhő - word cloud

Szófelhő készítése

Szófelhőt többféle módon lehet készíteni. Akár kézzel papír alapon, vagy valamilyen generátorral online. Utóbbiak használatának előnye, hogy gyorsan elkészíthető velük egy grafika és később is lehet frissíteni őket. Az interneten számos szófelhő készítő program található, amelyek között több ingyenes is akad.

Szófelhő generátorok

A legismertebb online szófelhő készítő alkalmazások, generátorok:

1. WordClouds.com

A programban van egy léggömb alakú felugró ablak, amely segít a szó felhő létrehozásában. Ez is az egyik leginkább felhasználó-barát online generátor. Ezen felül sok testreszabható lehetőséget kínálnak. A felülete egyszerű és modern.

2. WordArt.com

Hivatalosan Tagul néven ismert. Ez a weboldal talán a legjobb szófelhő-generátor ma az internete. Ezen felül képet is fel lehet tölteni és ki lehet választani a szófelhő kívánt alakját. A generátor pedig automatikusan kiválasztja a színeket a kép alapján.

De meg lehet változtatni a betűtípust, az irányt és a színeket is. Nagyon könnyen használható.

3. Abcya.com

A névhez hasonlóan a felhőgenerátor szó inkább játéknak, mint eszköznek tűnik. Ez egy lényegesen egyszerűbb eszköz, mint a többi alternatíva. Ezen felül, az ABCya alapvetően gyerekeknek készült, így a felülete meglehetősen egyszerű.

4. Wordle

Könnyen testreszabható és jól használható eszköz. Ezen felül van egy „randomize” gombja, amely kattintással összekeveri a teljes felhőt.

Java platformon fut, amely nem mindig fut bizonyos böngészőkben. Ezen kívül nem rendelkezik egyedi formára igazítás opcióval.

5. TagCrowd

Van néhány korlátozás és egyedi megoldás ezen a weboldalon. Ebben a generátorban beilleszthető egy weboldal linkje is, és annak tartalmát felhasználhatjuk a szófelhő létrehozására.

A szavak mellett számokat is felvehetünk. Emellett sokkal inkább szakmai eszközként használják, mint művészeti generátorként. Ez annak is köszönhető, hogy a vizualizáció lényegében nem létezik benne.

6. Jason Davies Word Cloud Generator

Ez a generátor inkább egy szakmai eszköz, minthogy egy menő adatvizualizáló eszköz lenne. Főként a szavak elhelyezésére összpontosít. A felhasználói felülete kicsit bonyolult.

7. Tagxedo

A használatához a Microsoft Silverlight szükséges. A felülete nem mindig intuitív. Ennek ellenére ennek az eszköznek van a legtöbb funkciója és tud verziókövetést is.

8. WordItOut

Ők emojikkal is támogatják a kreativitást. És akár kifejezéseket is hozzá lehet adni szófelhőhöz.


Cikkek, ahol írtunk már erről a témáról

weboldal elemzés

15 perc alatt, ingyenesen elvégezhető weboldal elemzés, ami segít felmérni az új projekteket, árazni azokat és egyben megkönnyíti az értékesítést is.
Haladó Gmail tipp cover

A Gmail az egyik legeltejedtebb levelezőrendszer a világon. Mégis van számos olyan haladó funkció és lehetőség, amik nagyon hiányoznak belőle. Most ezek közül mutatunk meg párat. Használd Te is ezeket a megoldásokat, tedd hatékonyabbá a levelezésed és spórolj meg rengeteg időt.