Title tag

A title tag jelentése a keresési találatok között megjelenő tartalmak, kb. legfeljebb 60 karakteres “SEO címe”. Kiemelten fontos tartalmi SEO elem, amely könnyen optimalizálható.

Title tag

Mi a title tag jelentése? Mi a SEO cím?

A keresőoptimalizálás kapcsán gyakran felmerülő kérdés: mi a SEO cím? A válasz egyszerű: a SEO cím, vagy más néven meta cím a SERP felületen és a böngészőfülön megjelenő keresési találatok max. 60 karakter hosszú címe. A Google kereső algoritmusa direkt rangsorolási tényezőnek tekinti a meta címet, így, ha szeretnénk tudatos SEO tevékenységet folytatni, akkor érdemes a megfelelő SEO címről gondoskodni.

Így néz ki a böngészőfülön a title tag

Milyen a megfelelő SEO cím?

1. Tartalmazza a kulcsszót

A megfelelő SEO cím minden esetben tartalmazza a fő kulcsszót, vagyis azt a kifejezést, amire szeretnénk, hogy rangsoroljon weboldalunk. Esettanulmányok alapján feltételezhető, hogy előnyös a meta title első részén elhelyezni a kifejezést. Amennyiben lehetséges, érdemes alternatív, kapcsolódó long-tail kifejezéseket is elhelyezni a meta címben.

2. Max. 60 karakter hosszú

Fontos, hogy a meta title maximális hossza 60 karakter. Amennyiben ennél hosszabb címet adsz meg az oldalnak, akkor a keresőmotor levágja a fennmaradó részt. Ez csökkentheti a CTR értéket és negatívan befolyásolhatja az oldal átlagos pozícióját idővel. Ne felejtsd, hogy a karakter limitbe beletartozik a meta címben elhelyezett márkanév is. A márkanevet mindenképp a végére érdemes elhelyezni az elválasztóval együtt, így minden esetben ez kerül majd levágásra.

Így néz ki a title tag a SERP-ben

Egy scraper, például Screaming Frog segítségével nagyon gyorsan és könnyedén ellenőrizni lehet egy weboldal összes title tag elemét. A Screaming Frog külön listába szedi a megfelelő hosszúságú, a túl rövid és a túl hosszú SEO címmel rendelkező URL-eket, így gyorsan áttekinthetővé válik, hol van feladatunk.

Screaming Frog SEO képzés

12 magyarázó videó

Tanuld meg profi szinten használni a Screaming Frogot, ami az iparág vezető szoftvere. Nemcsak technikai SEO-ra, hanem tartalmi optimalizálásra vagy linképítésre is kiválóan alkalmas.

Képzés megtekintése

3. Figyelemfelhívó, de nem clickbait

Érdemes a meta title megadásakor figyelemfelhívó és a keresési szándékhoz kapcsolódó címet választani. Ez növelheti az átkattintási arányt, amely segíthet növelni a SEO teljesítményt. Azonban minden esetben kerüld el a clickbait cím használat, vagyis az olyan title tag megadását, amely valótlan és megtévesztő állítással csalja a felhasználót az oldalra. Ez az un. pogo sticking hatáshoz vezethet, vagyis ahhoz, hogy a felhasználó gyorsan elhagyja az oldalt és más találatra kattint. Ez a Google felé azt indikálhatja, hogy a saját weboldalad képtelen kielégíteni a keresési szándékot és idővel hátrasorol a keresőmotor.

Hogyan néz ki a title tag?

A title tag a HTML kódban található rész, amely tartalmazza a meta címet. Így néz ki a forráskódban:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>A SEO cím, ami a böngészőfülön és a Googleben is megjelenik</title>
</head>
<body>
<h1>Elsődleges címsor</h1>
<p>Paragrafus az oldalon.</p>
</body>
</html>
Így néz ki a title tag a forráskódban

Ahogy a fenti HTML kódban is látszik, a H1 tag és a title tag nem azonos. Míg az utóbbi a meta címért, addig az előbb a legmagasabb fokú címsorért felelős. Általában H1-es címet szoktak használni a weboldalak az adott oldal főcímeként.

A legtöbb modern CMS-ben, mint például a WordPress-ben, egyszerűen módosítható a meta cím a grafikus kezelőfelületen vagy plugin segítségével.

Yoast SEO pluginban átírható a Title tag

Cikkek, ahol írtunk már erről a témáról

tartalmi seo szempontok

Gondolkoztál már azon, hogy vajon melyik on-page seo elem a legfontosabb? Melyik a legkevésbé fontos? Én igen. Úgyhogy ennek jártam utána több teszt keretében.
SEO elemzés

Mindennapi keresőoptimalizálási munkánk során a tartalmi SEO egy rendkívül fontos összetevő, mellyel Magyarországon már sokszor közel önmagában elérhetjük a Google top helyezéseit. A következő cikkben összefoglaltam, mik azok a tényezők, melyekre mindenképp érdemes odafigyelni.