Blog Mennyi pénzt lehet keresni Google AdSense használatával? #esettanulmány
mennyi pénzt lehet keresni
Írta:

Mennyi pénzt lehet keresni Google AdSense használatával? #esettanulmány

Az elmúlt 1.5 évben több olyan magyar nyelvű weboldalt is építettem, aminek egyetlen egy célja volt. Minél több organikus forgalmat szerezzen, ezt a forgalmat pedig Google AdSense segítségével monetizáljam. Most összegyűjtöttem a tapasztalatokat.

Ez egy viszonylag hosszú, idő- és munkaigényes SEO teszt volt. De az alapok mégse bonyolultak.

Lépések:

  1. Keress egy olyan szegmenst, amire keresnek organikusan
  2. Építs rá egy weboldalt
  3. Ezt optimalizáld megfelelően, hogy minél többen találjanak rá
  4. Az oldalra rakd fel a Google AdSense-t
  5. A látogtókat pedig így monetizálni tudod

Összesen 5 magyar nyelvű oldal építésébe kezdtem bele az elmúlt 1,5 évben. Van köztük olyan, amivel az összerakás és a kezdeti optimalizálás óta egy percet se foglalkoztam. És van olyan is, amit azért építgetek szépen lassan. A hosszú távú cél persze nem az, hogy csak AdSense bevételt termeljenek ezek az oldalak, de az első 1-2 évben meg akartam nézni, hogy mit is tudnak ezek az oldalak.

A teszt célja: minimum befektetés, csak organikus forgalom, csak AdSense bevétel.

Az elmúlt 1 év

Itt van a legjobban teljesítő oldal az összes közül. Ez 1 év alatt 131 ezer organikus látogatót hozott.

Az elmúlt 12 hónapban pedig 52.217 forintot termelt ez az oldal. A többi oldal ennek a forgalomnak a töredékét hozta csak, de bőven jók arra, hogy megmutassák nagy átlagban milyen számokat lehet elérni AdSense segítségével.

Nagyjából úgy néz ki a matek, hogy átlagosan 2.5-3 látogatóként tudsz 1 forintot csinálni. Vagyis minden látogató 30-40 fillért jelent.

Hi kiszűrjük a legnagyobb forgalmú oldalt, akkor is hasonló adatok jönnek ki. 2.7 látogató / 1 forint, azaz 1 látogató 37 fillért hoz.

google hirdetési bevétel

Ha az adatokat megnézzük csak az elmúlt 1 hónapra (ami a válság utáni számokat mutatja), akkor is ez a nagyságrend jön ki. 3.1 látogatónként tudtam keresni 1 forintot. Vagyis minden látogató átlagosan 32 fillért jelentett.

Persze, a bevétel nagyrészt függ attól, hogy milyen területről van szó, mennyi hirdetést jelenítesz meg az oldalon, milyen a forgalom minősége és így tovább. Hogy kiszűrjem az összes ilyen tényezőt, ezért semmilyen egyedi beállítást nem alkalmaztam, hanem 100%-ben a Google rendszerére bíztam a hirdetések optimalizálását, és a hirdetések megjelenítési gyakoriságát közepesre állítottam mindenhol.

Ezeknek a tekerésével lehetne további bevételt elérni, de ugrásszerű növekedést azért nem várnék ettől sem.

Hüvelykujj szabályként elmondható, hogy 2.5-3 látogatónként sikerült 1 forintot keresni. Vagyis 1 látogató 30-40 fillért ért.

Megéri az AdSense?

Nem.

Ha egy hónapban mondjuk 10 ezer organikus látogatód van, akkor kb havi 3.000 forintot tudsz keresni AdSense segítségével. Ez nem sok, de cserébe kevés.

Szóval maga az AdSense mint monetizálási megoldás csak sok tíz vagy inkább százezres nagyságrendű forgalomnál éri meg. Vagyis ott termel értelmes pénzt.

Viszont ha már van egy oldalad, aminek van például havi 50 ezres látogatószáma van, akkor az onnan kinyerhető havi 15-20 ezer forintnál sokkal könnyebben tudsz jobb monetizálási megoldást találni. Akár dobozos termékkel, akár szolgáltatással, affiliate marketinggel vagy akár leadek eladásával.

Vagyis ha pusztán AdSense alapú oldalt akarsz építeni 2020-ban a magyar piacra, akkor az nagyon nem éri meg. Mert alacsony forgalom mellett láthatatlan összeget hoz egy ilyen oldal. Ha pedig egy oldalt fel tudsz húzni oda, hogy látható organikus forgalma lesz, akkor az AdSensenél gyakoratilag csak jobb monetizálási megoldásokat találsz.

Az AdSense igazából kiegészítő bevételnek jó. Illetve az AdSense a lusták monetizálási megoldása.

Ha csak keresőoptimalizálásra és AdSense-re akarsz passzív jövedelmet építeni, az igazából nem fogja nagyjából soha visszahozni a belerakott energiát.


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!