Blog Hogyan szerepelj jól Product Hunton? #esettanulmány
Product Hunt esettanulmány - Shapr3D
Írta:

Hogyan szerepelj jól Product Hunton? #esettanulmány

A Shapr3D december elején jött ki a második verziójával, és a Product Hunton (PH) való megjelenés az ezt felvezető marketing tevékenység része volt. Ez az írás bemutatja mi is az a Product Hunt, hogyan működik, mire kell figyelni, és hogyan kell sikeres PH-s kampányt csinálni. Valamint összefoglalja a Shapr3D-s tapasztalatokat is.

Mi az a Product Hunt?

A Product Hunt egy naponta újrainduló népszerűségi, szavazáson alapuló verseny, melynek nyereménye, hogy felkerülhetsz a Product Hunt különböző platformjaira (Twitter, newsletter) és megjelenhetsz releváns tech emberek előtt, akik általában kiváló early adopternek bizonyulnak.

A Product Hunt a 2013-as megalapítása óta egyre népszerűbb, és a Silicon Valley launchjainak egy megkerülhetetlen tényezője. Legnagyobb előnye, hogy platformot nyújt minden feltörekvő cégnek, hogy megmutassa a termékét szakújságírónak, foundereknek, úgy általában mindenkinek, aki startupokkal, tech-hel foglalkozik.

Az eredeti elképzelés szerint meritokratikus rendszerként épül fel; mindegyik termék egy szigorú algoritmus szerint kerül rangsorolásra, nem számít ki kit ismer, csak a termék vélt minősége.

Az Angellist egy hónapja vásárolta fel a Product Huntot – állítólag 20 millió dollárért -, mert segíteni akartak a platformukon lévő foundereknek early adoptereket keresni. 100 millió termék felfedezéssel (látogatók átmennek a termékoldalról a termék honlapjára), illetve az 50.000 termék launchhal a Product Hunt pedig bizonyította, hogy náluk jobban ezt senki nem csinálja.

A rendszer

A Product Hunt, ahogy azt a nevéből is látjuk, egy vadászat, hajsza a legjobb termékek után. Minden termék saját oldallal rendelkezik, ahol lehet kommentelni, upvote-olni (szavazni) elérni a honlapot/appot. A termékek külön kategóriákba is rendezve vannak (Tech, Games, Books,…), de a kiemelt szerepet a Home screen kapja. Itt az aznap submit-elt legjobb termékek szerepelnek.  A termékeket egy vadász (Hunter) posztolja, és ha tudja, megadja hozzá a készítőket/alapítókat (Maker). Ha nem tudja, akkor a Product Hunt Twitterén jelenkezhetnek az alapítók a Maker jogosultságért, amely feljogosítja  őket a kommentelésre.

Ezután az app részt vesz az aznapi versenyben. A verseny PST idő szerint 00:00-23:59 között zajlik, tehát Magyarországon 9:00-től másnap 8:59-ig. Ezalatt az idő alatt kell szavaztokat generálni a termékoldaladra. Napközben a Product Hunt a sikeresebb oldalakat kirakja a featured oldalára (vagy ha ismersz valakit, akkor gyorsan átraknak), megosztja több Twitter fiókján keresztül, valamint az app/chrome extension használónak Push üzeneteket küld róla.

A felhasználók

A Product Hunt felhasználói között három szintes hierarchia van, vannak

 1. az egyszerű felhasználók – ők csak szavazhatnak,
 2. a kommentelésre is jogosultak,
 3. és azok, akik tudnak termékeket is vadászni.

A három csoporton belül is van hierarchia, és nem mindegy ki upvote-olja, hunt-olja a termékedet. Minden felhasználó más súllyal szerepel a végső pontszámban. Ez mind az algoritmus része. Az, hogy te melyik csoportba tartozol és milyen súlya van egy-egy szavazatodnak, azt az aktivitásod határozza meg. Ezen felül van egy meghívásos rendszer is, ahol az arra jogosultak hívhatnak meg másokat az ő szintjükre. Vagyis nagyon ügyelnek arra, hogy jól elváljanak egymástól a szintek.

A termékoldal

A Shapr3D termékoldala

 • Get it: ez visz a honlapra, vagy a Shapr3D esetében a honlapra vagy az AppStoreba és itt lehet voteolni is.
 • Topics: itt adod meg mely kategóriákba akarod, hogy szerepeljen a termék.
 • Hunter/Makers: A termék vadásza és a termék alkotói itt jelennek meg.
 • Discussion: Komment szekció, itt láthatóak a termékre érkező visszajelzések, etc.

De mire is használjuk?

A Product Hunt habár organikus vadászatként indult, de a siker módosította az eredeti célt, és sokkal inkább egy marketing csatornává vált. Ezt pedig ha ügyesen irányítjuk, akkor hatékony csatornává válhat a startupunk korai szakaszaiban. A cél ma már nem csak a lelkes ‘hunterek’ termék találatai , hanem az, hogy egy nagyon specifikus, early adopter réteg elé eljusson a termék, a lehető legprofibb módon.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden product célzottan jutott oda, sokszor csak véletlenül kerülnek fel a platformra, ahogy a Shapr3D 1.0 is. Ha megkeresitek őket, akkor a Product Hunt szívesen leveszi a terméketeket, hogy majd csak a profi launch során legyen elérhető a termékoldal. Hivatalosan ugyanis egy termék csak egy launchot kaphat, de egy új verzió vagy egy nagyobb változás esetén is lehet kérni az újraindulást tőlük.

Az első leckéből tanulva, a második launchra már felvérteztük magunkat és egy kidolgozott gameplannel álltunk neki a feladatnak. De mielőtt belemennénk, hogyan is álltunk neki a 2.0 bevezetésének, ismerjük meg, hogyan működik az algoritmus, ami pontozza a termékoldalunkat.

Hogyan működik az algoritmus?

Az algoritmus nem nyilvános, de  a viselkedések alapján könnyű megérteni a főbb tényezőket. Viszonylag jól látható. hogy mi az, amire jól reagál és mi az, amire rosszul. Extrém esetben akár a feketelistára is rá lehet kerülni, de ehhez tényleg sokat kell trükközni.

Amit szeret:

 • Top ‘hunterek’ / Influencerek szavazatai vagy Huntja
 • organikus találat utáni szavazat
 • PH-s ismerős, aki kiemeli (featured státszuba teszi) az oldalt
 • Sok kommentelő és beszélgetés elindulása
 • korai szavazatok (launch utáni egy-két óra)

Amit nem szeret:

 • agresszív upvote generálás különböző platformokon
 • upvote anélkül, hogy a website-ra kattintanánk
 • teljesen új felhasználók első aktivitása
 • ha az upvote közvetlen laphivatkozásról jött (Pl. Ha belinkeljük a Shapr3D termékoldalát, és arra kattintva szavaznak a felhasználók)

Ezeket érdemes szem előtt tartani, mert a napi rangsort ezek a tényezők jelentősen befolyásolják. Ezt majd látni is fogjuk később.

Mikor posztoljunk a Product Huntra?

A PH egy egy napos verseny. A siker egyik meghatározó tényezője, hogy a hét melyik napján és, hogy az adott napon belül mikor posztoljuk a terméket. Erről készített beszédes ábrákat, a 2014-es Product Huntos adatokat elemezve Kartik Mandaville, akinek két ábráját használva próbálok válaszolni a fenti két kérdésre. Decemberben a Product Hunt is közzétett egy nagy adag adathalmazt, és egy tl;dr analízist a kérdéskörről és habár a héten belüli megoszlás tekintetében nem találtak összefüggéseket, a napon belüli posztolásnál igen.

Product Hunt esettanulmány szavazatszám

A 2014-es adatok alapján azt mondhatjuk, hogy a hét közepén érkezik általában a legtöbb upvote az oldalra, ezért a legnagyobb verseny is ilyenkor van: kedd, szerda és csütörtök. A másik 4 napon kevesebb a megjelenési lehetőség (hétvégén nem megy ki newsletter) és az upvote is, ezért hétfőn, pénteken és a hétvégén nem biztos, hogy érdemes erőlködni. Bár itt a verseny is kisebb. Így előfordulhat, hogy egy csütörtöki közepes helyezés pénteken vagy szombaton az első helyek egyikéhez is elég. Ebből a szempontból érdemes azért kicsit jobban utánagondolni, hogy mi is a célunk a launch-hal.

Product Hunt esettanulmány szavazatszám óránkénti eloszlás

Napon belüli időzítés kapcsán hüvelykujj szabályként elmondható, hogy minél előbb posztoljuk annál jobban járunk. Minden egyes óra, amellyel korábban launcholjuk a terméket, 8,7%-kal fogja növeli az upvote számunkat összességében. Érdemes korán, a szavazás megnyitásakor kezdeni. Magyarországon ez annyiban előny, hogy ekkor itt már reggel 9 van, tehát könnyebb nekiugrani a feladatnak.

Dolgok amivel lehet és amivel nem lehet kalkulálni

Amivel lehet:

 • Sok nézőt generáló live chat-ek a Product Hunton (Pl. Mark Cuban lesz a közeljövőben) – Itt láthatjátok ezeket

Amivel nem lehet:

 • Ha például aznap kerülsz ki, amikor egy nagy cég kijön egy új termékkel, akkor ő szerez 2-3000 upvote-ot, mindenki az ő videóját nézi, ott kommentel és más termékekre már kevesebb figyelem jut. A mi launchunk előtt 3 nappal (december 5-én) volt az Amazon Go promója. Az a termék most 3600 upvote felett jár és több száz komment érkezett rá. Ha aznap launcholtunk volna, akkor az oldalon töltött idő nagy részét a felhasználók biztosan az Amazon Go-nál töltötték volna el, és sokkal kevesebb idő jutott volna más termékekre, így ránk is.

Hogyan indítsuk el a termékünket a PH-n?

 1. Keressünk egy ‘huntert’, lehetőleg egy Influencert/top ‘huntert’
 2. Készítsük elő a launchot
 3. Launcholjuk a terméket
 4. Írjuk meg az első, bemutatkozó kommentet
 5. Pusholjuk, hogy ott vagyunk a Product Hunton
 6. Válaszoljunk a kommentekre
 7. Várjunk

Miket csináltunk?

Az első lépés az volt, hogy elolvastuk a lehető legtöbb case study-t Product Huntos sikerekről (success) és bukásokról (failure), valamint megvettük/letöltöttük az elérhető to-do listeket, hogy biztosan ne maradjunk le semmilyen trükkről. A PH értékeli, ha írsz egy esettanulmányt a launchodról, megosztja a különböző felületein, így viszonylag nagy számban lehet találni ilyeneket, de olyat ami tényleg részletes, olyat csak egy párat. Mi is több ilyenből legóztunk össze egy sajátot. Benne van a StartupStash (a legupvote-oltabb product valaha) sikersztorija és pár kevésbé nagyot szóló sikeré is (pl. nugget).

Miután mindezt elolvastuk és kiszűrtük az értékes infókat, írtunk egy gameplan-t, ami magába foglalta az összes to-do-t és azok időzítését. A Game Plan-nek 3 nagy része van:

 1. az előkészítési fázis,
 2. a launch napjának teendői és
 3. a post-PH launch teendők.

Az előkészítési fázis

Ez a launcholás folyamatának leghosszabb és legnagyobb türelmet igénylő része; a célja, hogy a launch napjára minden gombnyomásnyi távolságra legyen, hogy tudd mit csinálj, kinek mit írj, pontosan. Ez egy fárasztó, de szükséges lépés.

Ha kell egy kis motiváció a monoton munkához:

Ryan Hoover, a Product Hunt CEO-ja, a PH megépítése előtt startup advice newslettert készített. Már egy ideje csinálta, de nem volt különösebb sikere (1200 follower Twitteren), de 2013-ban elkezdte egyesével megköszönni a megosztásokat. Monton, aprólékos feladat, de mégis működött. Miért? A titok abban van, hogy konzekvensen, személyesen minden megosztást megköszönt, ezzel esélyt teremtve, hogy newsletter feliratkozásra irányítsa ezeket az embereket. Egyszerű engagementből így alakított ki személyes kapcsolatot.  Ezt 1300+-szor csinálta meg. A Product Hunt pár hónappal későbbi launcholásakor már 10000+-os követő bázisa volt, főleg ennek ennek a Twitter-válasz stratégiának. Ez pedig jó alapot és követőbázist biztosított a platform indulásához.

Az előkészítendő feladatokat 3 csoportra lehet bontani:

 1. Hunter’s Kit.
 2. kontakt listák és
 3. a tartalmak megírása.

Hunter’s Kit

A Hunter’s Kit tartalmazza  az összes szöveget, beállítást és vizuált, amelyet a Hunter a launch napján, a submit során meg fog adni. Mi ezt küldtük el Patrcik Vlaskovits-nak (@pv, róla majd később), hogy huntolja a Shapr-t. Az összes teendő benne volt lépésről lépésre (szövegek, képek, mit kell csinálni). Ennek a leírásnak köszönhetően az ő részéről nagyjából 2 percet vett igénybe, hogy kirakja.

Product Hunt: Hunter's Kit

Listák gyártása

Fontos, hogy a megfelelő embereket a megfelelő módon találd meg. Ahogy az algoritmus taglalásánál láttuk:

Nem mindegy, hogy ki és mikor upvote-ol titeket. Jobb ha minél előbb, és jobb, ha minél elismertebb valaki teszi.

Ennek az előkészítéséhez idő kell. Mi az alábbi listákat állítottuk össze. Mindenek előtt azt figyelembe véve, hogy kik lehetnek azok, akiknek van Twitter fiókjuk, és/vagy Product Hunton is van már regisztrált aktivitásuk:

 • Startupos és Marketing Facebook csoportok
 • Coworking space
 • Magyar Product Huntos termékek listája + Founderek
 • Shapr3D 1.0 verzióját upvotolók Twittere
 • Shapr3D versenytárs vagy industryhoz (3D CAD) szorosan kapcsolódó terméket upvote-olók Twittere
 • Twitter Mentionök és az ahhoz köthető fiókok
 • Twitterrel rendelkező Newsletter feliratkozók
 • Magyar PH-s szavazók
 • Top Hunterek (erre vannak elkészített, frissülő listák, például itt vagy itt)
 • Első 30-40 upvotoló (korai szavazatok nagyon számítanak), illetve az első 3-4 kommentelővel egyeztetni, mit és mikor írnak
 • Slack-en kigyűjteni a potenciális beszélgetéseket, ahova érdemes belépni (1-2 hónappal előtte is akár)
 • Csapat+Befektetők+Tanácsadók aktivizálása (Network élesítése)

Tartalom gyártása

A launch napján nagyon hirtelen, nagyon sok embert kell megkeresni, illetve sok platformra ki kell rakni a PH-s launchra vonatkozó tartalmat, így érdemes már a launch előtt letisztázni a főbb szövegeket. Természetesen a lentiek közül nem kell mindegyiket legyártani, csak ami épp illik a profilotokhoz. Mi az alábbi tartalmakat gyártottuk le:

 • Tweet és Facebook Post
  • GIF, videó, kép
  • könnyen megoszható tartalom (valamilyen játékkal akár viral loop-ot is megpróbálhattok kialakítani)
 • PH-s Twitter és Facebook Description
 • Az első, üdvözlő komment a CEO nevében
 • Első pár komment megírása – egyeztetése
 • Newsletter: 2.0 release-ről és Product Huntra irányító levél
 • Facebook Group + Coworking space postok

+1: Product Hunt exkluzív launch

A Product Hunt értékeli, ha exkluzív módon rájuk építed a launchodat, illetve ha jár a Product Huntról való felfedezésert valamilyen kedvezmény. Egy egyszerű overlay-jel és/vagy bónuszkód kiírásával mindez megoldható. A Product Huntos látogatókat könnyen meg tudjátok ismerni, mert ezen a linken keresztül érkeznek: “?ref=Product Hunt”, így azonnal különleges bánásmódban részesíthetitek őket.

Erre itt tudtok jelentkezni: https://rrhoover.typeform.com/to/ysDOD2

Mi a felkészülésre összességében 2 ember 2 napnyi idejét és munkáját áldoztuk. Vagyis szumma 4 napot. Ez lehet sok és kevés is. Megítélés kérdése.

A launch napja

A launch napján nincs más dolgod minthogy végrehajtsd mindazt, amit eddig elterveztél. Csinálj egy időbeosztást és tartsd magad hozzá. Legyen egy-két back-up terved is, mert nem fog minden úgy sikerülni, ahogy elvárod. Egy példa erre a direkt Twitter engagement outreachünk. Itt olyan embereket céloztunk meg, akikkel már Twitteren beszélgettünk, vagy Product Hunton upvote-olták a Shapr3D 1.0-t korábban. Körülbelül 60 direkt megszólítás volt. És mind engaged, márka percepcióval rendelkező emberek felé. Ennek ellenére csak elenyésző számban kaptunk visszajelzést, upvote-t. Nagyjából 5-10%-tól. Ez azért alulmúlta a várakozásunkat ezen a fronton. Fontos, hogy legyen B terv.

Azt este 8-ig el lehet dönteni, hogy mennyire érdemes éjszakázni, hány kommentet kaptok átlagosan, hány megkeresés lesz sajtótól, blogoktól egyebek. Ezeket érdemes egyből lereagálni, hogy ne rajtatok múljon a siker. A kommenteket érdemes megköszönni, sajtó megkeresésekre válaszolni még aznap, amikor hajt még titeket, meg őket is a Product Hunt láz.

Post-PH launch teendők

Köszönd meg az upvote-okat, főleg ha személyesen írtál, tweeteltél embereknek. Amennyiben sikeres volt, ami most azt jelenti, hogy TOP5 vagy TOP10-es termék lettél, nyugodtan ünnepeltesd magad különböző platformokon. A Product Hunt általában küld a TOP5-ös termékeknek egy levelet, amelyben érdeklődnek a PH-hatásról, megkérdezik milyen számaitok nőttek, milyen hatással voltak rátok a “hunt”.

Legyél arra készen, hogy a launch után pár napig még lesz innen származó aktivitás. Nekünk még 1 hónappal később is voltak PH-oldal megosztásaink Twitteren, és még a napokban is nőtt az upvote számunk.

A Product Hunt örömmel veszi, ha írtok cikket arról, hogyan sikerült a launchotok, érdemes angolul, és adott esetben meg is osztják a különböző oldalaikon. Ezt a cikket mi is meg fogjuk angolul írni például.

A Shapr3D 2.0 launchja

Na, de mi történt velünk?

A Product Hunt-os launchot a 2.0-s verzió kiadásának napjára időzítettük, de ennek az időpontja csak december 8-án, csütörtökön 16:00 körül (CET) lett biztos. Mivel úgy kalkuláltunk, hogy csütörtökön érdemes launcholni, a késés ellenére is elindítottuk a kampányt. A késés oka, hogy az Apple jóváhagyására vártunk, hogy az App Store-ba feltöltött appot elfogadják-e vagy sem. Ez a tervezettnél pár órával később következett be, és így értékes órákat vesztettünk. A másik opció, hogy a launchot péntekre toljuk, vagy jövő hétre, de végül a csütörtöknél maradtunk. Egyrészt mert népszerű nap, másrészt így az amúgy is eltervezett anyagokhoz tudtuk csatolni ezt az információt: exkluzivitást és határidő helyzetet kreáltunk. Épp csak kijött az új verzió, és máris Product Hunt-on volt.

A magyar idő szerinti délelőtt 9-10 órás launch helyett (USA nyugati parton ekkor van napforduló, tehát “ekkor keződik a hunt”), így csak 16 órakor tudtunk elindulni. Erre majd később kitérek, hogy ez miért okozott komoly problémát.

A célunk 300-400 upvote volt, ezzel az egyik legsikeresebb magyar startup lettünk volna, illetve benne lettünk volna a top5 termékben aznap, így a Product Hunt hírlevelében is. (A lenti a táblázat saját gyűjtés, ha kimaradt valamilyen hazai vonatkozású termék, akkor írjátok meg kommentben és frissítjük a táblázatot.)

StartupUpvote szám
1.UI Patterns694
2.Candy583
3.Slowmographer475
4.Tep325
5.5-minute Drops281
6.Shapr3D 2.0277
7.Who runs this?271
8.Trace187
9.Moverite181
10.Nutshell174

Azt pedig már a launch előtt elterveztük, hogy megírjuk ezt a posztot, tehát a tapasztalatszerzés is egy fő motiváció volt.

Hunter megtalálása

A launch előtt megkerestünk egy ismerőst, akinek sok követője van Twitteren és Product Hunton egyaránt. Patrick Vlaskovits, egy magyar származású, de az USA-ban élő entrepreneur, akivel Papp Gábor dolgozott együtt korábban. Patrick “huntolt minket”, és ahogy azt megbeszéltük vele, kirakta az általunk megírt és elkészített anyagokat. Ilyenkor amikor ő posztol valamit, akkor az őt Product Hunton követő emberek kapnak is egy értesítést. Ha ez 100 ember, akkor 100-an. Ha ez 3000 ember, akkor 3000-en. Ez is sokat segíthet a korai látogatók és upvote-olók szerzésében, ezért fontos egy jó hunter (top hunterek listáját fenn találjátok).

Ezzel párhuzamosan elkezdtük egyesével megszólítani az ismerősöket, a kigyűjtött PH-sokat, illetve megosztottuk a facebook csoportokban, hogy elindult a kampányunk. Emellett megkerestünk egy olyan ismerőst (Ves) is, aki a Product Hunt egyik külsős fejlesztője volt régebben. Ves-t szintén Gábor ismerte még egy 2014-es fejlesztői konferenciáról és az utána való sörözésről. Ő segített abban, hogy featured lett a termék, vagyis kikerült a Product Hunt főoldalára. Ez azért fontos, mert ha valaki nem kerül ide ki, akkor nagyon kevés az esélye, hogy organikusan rátalálnak a termékére. Ami kint van a főoldalon, az dupla előnnyel indul. Ha nem sikerül ide kikerülni, akkor könnyű eltűnni a zajban.

A szavazatok

Ezután vártuk, hogy jöjjenek be a szavazatok. Ezek ilyen lefutásban érkeztek december 8. 16:00 órától december 9. 09:00 óráig.

Total Upvote Shapr3D

A kezdeti felfutás után lelassult az ütem és végül a számok elmaradtak a tervezettől. Most a cikk publikálásakor 277-nél jár az upvote-ok száma. Vagyis a launch utáni hetekben még 100-120 szavazó érkezett. Ez részben annak köszönhetően a Product Hunt egy nappal később is megosztotta a termék oldalunkat a saját Twitter csatornáján, illetve, hogy a Product Hunt GIF-re keresztelt oldal is megosztott minket még egy pár napra rá. Ez nem rossz, hiszen így a választott kategóriáink top listáiba be tudtunk kerülni.

A Google Analytics-t megnézve, a weboldalunk látogatottsága nagyobb volt, mint egy átlagos hétköznap, de nem hozott jelentős forgalom növekedést. Direkt a Product Huntnak köszönhetően nagyjából 600 visitor jött az oldalra.

A Product Hunt mind felhasználókat, mind kommunikációt tekintve Twitter központú, ezért megnéztük, hogyan változtak a launch hatására az ottani számaink. A december havi profil látogatottságunk 125% nőtt az előző 3 hónap átlagához képest, valamint a követőink száma is nőtt 10%-kal. Ez nagynak tekinthető, mert a Twittert kevésbé használjuk, mint csatornát, szemben pl. a Facebook-kal: 400 follower (Twitter) vs. 31000 like (Facebook).

Forgalomszerzés szempontjából tehát nem jelentett komolyabb áttörést a Product Hunton való megjelenés, bár a cél nem feltétlenül ez volt, hanem a brand erősítése és a PH mint marketing csatorna kipróbálása. Az mindenképp pozitív, hogy a nap végére benne voltunk a Top 10 tech termékben.

Tanulságok

Tényleg számít az upvote minősége

Product Hunt szavazat

Ahogy ment fel a szavazatok száma azt vettük észre, hogy habár nagyobb az upvote számunk, mint egy másik terméknek, ettől függetlenül nem tudtuk megelőzni a listán (111 vs 189). Ez nagyban annak köszönhető, hogy túl nagyra nyitottuk az outreach-et és nem voltunk eléggé koncentráltak a rutinos felhasználók felkeresésében. Ezért rengeteg olyan ember upvote-olt minket, akiknek ez volt az első PH-s interakciójuk, reakciójuk. A legenda szerint min. 5 PH-s follower szükséges, hogy ne “friss felhasználóként” tekintsen rád az algoritmus. Ahogy a példa mutatja, a friss felhasználók akár ronthatják is a helyezést. Az algoritmus tehát nem csak jutalmazni, hanem büntetni is tud.

A PH-s ismerősünk többször is figyelmeztetett minket, hogy ne osszuk meg közvetlenül a Product Huntos linkünket (https://www.producthunt.com/posts/shapr3d-2-0), mert azt nem kedveli az algoritmus. Ezért több workaroundot is használtunk erre, ebből most két egyértelműt meg is mutatok.

 • Amikor megosztásra kérsz valakit, akkor csak megírod neki, hogy fenn vagy PH-n és nézzen meg (esetleg adhatsz egy rövid leírást, hogy kell: hely hiányában ezt twitteren nem, de Facebook csoportokban érdemes)

Twitter válasz

 • Olyan linket ossz meg, amely nem közvetlenül a termékoldalra mutat, de elég egyértelmű onnan, hogy mi a teendő. Ilyen lehet valamilyen nagyon specifikus keresés megosztása: https://www.producthunt.com/search/posts?q=shapr3D Itt pedig lehet nyilván több kombinációt is alkalmazni.

Tényleg érdemes előbb elkezdeni

Nagyon lassan kúszott fel a szavazatszámunk, és az első pár helyezett már órákkal előttünk feltöltötte a saját termékét. Magyar idő szerint délelőtt 9-10 körül. Amikorra mi felkerültünk (16 óra), addigra több terméknek már eleve volt 100-150 szavazata. Ezzel pedig stabilan előttünk maradtak a Product Hunt főoldalán, még akkor is, ha azt követően már alig-alig hoztak be szavazatokat.

Nem mindegy melyik nap posztolod magad

Ahogy korábban is írtam: a kedd-szerda-csütörtök a legforgalmasabb 3 nap. Cserébe itt is a legnagyobb a verseny.

Ha 1 nappal később rakjuk ki magunkat, akkor ugyanezzel a teljesítménnyel a 2-3. legnépszerűbb termék lettünk volna. 1 nappal korábban meg a top 10-be se fértünk volna be.

Egy része tehát a szerencsén is múlik, mert nem tudod előre, hogy melyik nap milyen termékek kerülnek ki. De akár tudatos döntés is lehet, hogy egy kevésbé forgalmas napon rakja ki magát valaki.

Kellenek az ismerősök

Habár meritokratikus rendszernek reklámozza magát, és lehet vitatkozni, hogy a networking mint soft skill, mennyire lehet egy ilyen rendszer része, de határozottan befolyásolta a mi PH-s pályánkat az, hogy ismertünk valakit a cégen belül, aki viszonylag gyorsan kirakott minket kiemelt státuszba. Egy jó hunter és egy featured megjelenés nélkül szinte esélytelen lett volna bármeddig is eljutni.

Van tipikus Product Hunt termék. Mi nem vagyunk azok

A Shapr3D nem egy klasszikus PH-s termék. Szűk réteg az, amelyiknek mond valamit igazán a 3D modellezés, és habár Productivity appnek nevezhetjük, nem a klasszikus industry semleges módon könnyíti meg a munkát, mint az olyan sikerek, mint a StartupStash, Slack vagy a Pixabay.

Ha leszűkítjük az összehasonlítást a kifejezetten iPad Topic-kal ellátott termékekre, akkor nagyobb sikerként könyvelhetjük el a napot. All time 19. helyen vagyunk 3890 iPad Topic-ban posztolt termék közül. Ha pedig pusztán azokat a termékeket nézzük, amik exkluzív iPad-en futnak, akkor 2. helyen állunk jelenleg. 3D printing topic-ban pedig a Shapr3D az első.

CAD (Computer Aided Design)-hez, 3D modellezéshez köthető termékeket és versenytársakat figyelmbe véve is nagyon jól szerepeltünk:

  • Shapr3D 2.0 : 275
  • Onshape: 114
  • GrabCAD: 63
  • Morphi: 15

Ez hosszú távon jól jöhet még, mert aki specifikusan ilyen termékeket keres Product Hunton, azok nagy eséllyel találnak meg minket majd. Ennek ellenére vannak negatív tanulságok is.

A mi felhasználóbázisunk nem a Product Hunton van

A Shapr3D-t elsősorban profi CAD felhasználók, designerek, mérnökök és építészek használják.

A Product Hunt fő célközönsége pedig inkább startupos, marketinges és webes technológia iránt érdeklődő ember.

Ebből következően egy sokkal kisebb célcsoportot érdekelhetett eleve csak az, amit mi csinálunk. Ez nem gond, pusztán egy adottság. És tudtuk is előre. Ezért is céloztuk meg a 300-400-as upvote szintet és nem az 1000-1500-ast.

Ha egy meglévő termékre épül a szolgáltatásod, sokkal könnyebb lesz

Ha egy olyan termékhez kapcsolódóan hozol ki egy kiegészítőt, amit már önmagában sokan használnak, akkor sokkal nagyobb a Product Huntos sikered esélye. Ha például a Gmail-hez kapcsolódik a terméked vagy mondjuk a Trellohoz, akkor eleve egy óriási potenciális célközönségről indulsz, akit érdekelhet, amit csinálsz. Ha egy mindentől független alkalmazást próbálsz befuttatni (Shapr3D, valamilyen mobilapp), akkor sokkal nehezebb dolgod lesz.

Ha a termékedet nem lehet azonnal kipróbálni, akkor komoly hátránnyal indulsz

A Shapr3D esetében is az volt az egyik nagy hátrány, hogy a terméket csak azok tudták kipróbálni, akiknek van iPad Pro-ja. Ilyenek ezen a platformon nagyon kevesen vannak. Ezért élveznek előnyt a webes alkalmazások Product Hunton még a mobilos appokkal szemben is, mert azokat azonnal ki lehet próbálni.

Miért és kinek jó a Product Hunt-os indulás?

Joggal merül fel a kérdés, hogy a fentiek ismeretében:

 • megérte-e a Product Hunt kampány és
 • valójában kinek éri meg itt launcholni?

Megérte nekünk?

Határeset.

Ha pusztán azt nézzük, hogy mennyien jöttek a weboldalra a kampány hatására, akkor valószínűleg nem. Ha a Product Hunt kampányra szánt időt arra fordítjuk, hogy egy design, mérnöki vagy 3D modellező iparági blogra írunk egy vendégposztot, akkor nagyobb hatást érhettünk volna el.

Ha viszont azt vesszük figyelembe, hogy leteszteltünk egy marketing csatornát, amiről most már tudjuk hogy számunkra nem hatékony, akkor mindenképp megérte. Mert így az erőforrásunkat nem ide és az ilyen oldalakra fogjuk koncentrálni a jövőben, hanem olyan tevékenységekre, amik tudjuk, hogy működnek. Az is pozitívum egyébként, hogy tudatos tervezéssel és jó execution-nel még hátrányos helyzetből indulva is lehet eredményeket elérni. Ezt bizonyítja, hogy a többi hasonló termékhez képest lényegesen jobb eredményeket értünk el.

Kinek éri meg PH-on launcholni?

Akinek:

 • Product Hunt kompatibilis terméke van
 • a célközönsége a Product Hunton van
 • van ideje felkészülni egy kampányra
 • aki nem csak ettől teszi függővé a terméke sikerét, hanem van B terve is

Összességében az mondható el a Product Huntról, hogy vannak olyan termékek, amelyeknek kifejezetten fekszik ez a platform. De még ezeknél is szükség van a nagyon tudatos tervezésre.

Ha valaki csak kirakja a termékét és azt várja tőle, hogy az majd szárnyra fog kapni, akkor szinte biztos, hogy csalódni fog a végén. Érdemes legalább 2-3 napot rászánni arra, hogy megtervezzük a kampányt, felkeressünk egy jó huntert, illetve olyanokat akik segítenek upvote-olni és kommetelni a korai szakaszban.

Hogy segítsünk a tervezésben összeszedtük nektek a legjobb cikkeket egy helyre, hogy megkönnyítsük a felkészülést: http://www.scoop.it/t/product-hunt-1

+1 A Candy esete 

Emailben megkerestük Gajdics Attilát, a Candy – magyar PH lista második helyezettje- co-Founderjét, hogy mesélje el a tapasztalatait, hogyan alakult az ő Product Huntos launchuk és milyen tanácsokat adna PH-n indulóknak.

 1. Mi az, ami jól sikerült a launch során?

Szerencsénk volt… Olyan hunter talált ránk, akire odafigyeltek a PH-sok is, ők is kommenteltek azonnal, így kikerültünk a főoldalra. Több alkalmazás-listázó oldalon már hónapok óta fent voltunk, rendszeresen frissítettük az infókat ahogy fejlődött az app. Egy ilyen oldalon talált meg bennünket a hunter. Egy versenytárs termék helyett keresett alternatív megoldást. A PH-n napi 2. lettünk, erre felfigyelt számos tech-híroldal, született 10-15 megjelenésünk Dél-Amerikától Kínáig elsősorban kisebb látogatottságú oldalakon, de köztük volt pl. a netted.net is, akiknél a nap app-ja lettünk a hírlevelükben.

 

 1. Mi az, ami rosszul sikerült?

Nem így terveztük az időzítést. Még csak az előkészítés közepén jártunk, úgyhogy a listázás napján egyáltalán nem mi irányítottuk az eseményeket. Természetesen, amint észrevettük reagáltunk mindenre és mindenkire, azonnal felvettük a kapcsolatot a hunterrel és az első PH-s kommentelővel is.

 

 1. Megpróbálnátok újra, és ha igen, miért?

Igen. Folyamatban vannak olyan fejlesztéseink amiket szerintünk érdemes a PH-n kihozni. A PH-közösség erős átfedésben van a célközönségünkkel, ezért biztosan újra megpróbáljuk.

 

 1. Volt hosszútávú hatása a Product Huntos szereplésnek?

Nem könnyű beazonosítani a hosszú távú hatásokat, de egy hónappal később a chrome store-ban ‘featured app’ és ‘editor’s top pick’ lettünk, és szerintem a PH-s sikernek is lehetett szerepe benne.

 

 1. Mit tanácsolnátok egy launchra készülő startupnak? Tippek? Érdemes-e neki kezdeni?

Olvassák el a Shapr3D PH-s cikkét, remek összefoglaló 🙂 Egy plusz tipp, ami indirekt módon a cikkből is kiolvasható: reggel kezdjétek ázsiai és európai célközönséggel azért, hogy mire felébred az USA már első helyen legyetek. És persze a legfontosabb: akkor célozd meg a PH-t, ha ott van a célközönséged.

 

 1. Fontos elem volt a launch (a tervezett) a roll-out stratégiátokban?

Igen, lényeges elem volt és marad is, de semmiképpen sem kizárólagos elem. Folyamatosan keressük azt, hogy hol lehet a leghatékonyabban elérni a célcsoportjainkat.

 

 1. Mennyi időt szántatok rá összesen, mert említetted, hogy volt egy alakuló tervetek?

Már két hónappal a tervezett listázás előtt elkezdtünk felkészülni rá, de természetesen ez nem ennyi munka. A megfelelő hunter megtalálására szántunk sok időt, százas listát elemeztünk, hogy olyat találjunk, aki ilyen termékekre fogékony, a PH-n sikeres, és van esély rá, hogy el is tudjuk érni. Szerintem a megkeresés, válasz-szerzés, meggyőzés csak nagyon szerencsés esetben úszható meg 2-3 hétnél rövidebb idő alatt.

Bónusz

Ebben a játékban pedig megpróbálhatod megtippelni, hogy melyik Product Huntos termék kapott több szavazatot eddig: http://www.highervslower.com/game/producthunt_votes Ha elég sokat nyomkodod, akkor előbb-utóbb a Shapr3D-vel is találkozhatsz. 🙂

Rosner Dániel
Rosner Dániel

Junior online marketer


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!