Blog 5 eszköz weboldal sebesség tesztelésére
Weboldal sebesség teszt
Írta:

5 eszköz weboldal sebesség tesztelésére

A weboldalak betöltési sebessége rendkívül fontos faktora a jó Google helyezésnek és a magas konverziónak. Ahhoz, hogy a sebességet ellenőrizni és optimalizálni tudjuk, érdemes weboldal sebesség tesztelésre alkalmas eszközöket használnunk.

Weboldal sebesség teszt: alapok

A gyors betöltődés technikai keresőoptimalizálás szempontjából elengedhetetlen minden weboldalnál, weboldal elemzésnél mindig külön terület. Google keresés során, ha a mi linkünket választja valaki, kritikus tényező a sebesség. Ha egy oldal lassan töltődik be, a felhasználók megunják a várakozást, és inkább bezárják az ablakot, vagy visszalépnek a Google keresőjébe, hogy egy másik oldalt nyissanak meg. Mivel a Google ezt úgy érzékeli (és így is van), hogy ez a felhasználói élményt csökkenti, ezért idővel hátrasorolja az oldalunkat a találatok között. De ez fordítva is igaz:

Ha az oldalunk jó felhasználói élményt biztosít, akkor feljebb kerülhetünk a találati listában.

Épp ezért rendkívül fontos része a technikai keresőoptimalizálásnak az oldal betöltődési sebességének optimalizálása. Weboldal elemzésére mi több oldalsebesség tesztelésére alkalmas eszközt is használunk, ezek közül mutatok most meg ötöt. Ezek a “weboldal sebesség teszt” programok sokszor a sebességen  túl azt is megmutatják, hogy oldalunk mely elemeinek optimalizálásával érhetünk el jobb teljesítményt.

Fontos megjegyezni, hogy kezdő szinten kérjük tapasztaltabbak segítségét, ha a honlap kódjában szeretnénk módosítani, mert egy nem kellően hozzáértő akár nagyobb kárt is tud okozni, melynek a kijavítása többe kerülhet mint egy profi bevonása.

Google PageSpeed Insights

A Google PageSpeed Insights egy 1-100-ig terjedő skálán osztályozza a honlapokat. 85-ös érték felett már igazán jó oldalt tudhatunk magunkénak. Ha nem érjük el ezt az értéket, akkor sem kell elkeseredni, a szolgáltatás javasol néhány javítási területet.

Weboldal sebesség teszt Google PageSpeed segítségével

Ezeket az értékeket érdemes mindig a versenytársakhoz hasonlóan megvizsgálni. És nem csak abszolút, hanem relatív skálán is értelmezni. Ha a mi oldalbetöltési sebességünk 70-80 körül alakul, míg mindenki másé maximum 60-70, akkor nem feltétlenül indokolt nagy összeget erre szánni. Ha viszont mi vagyunk elmaradva, akkor érdemes foglalkozni ezzel a területtel.

Dotcom-monitor

A dotcom-monitor szolgáltatását akkor szeretem különösképp alkalmazni, ha egy olyan oldalt tesztelek, aminek a világ számos pontján elérhetőnek kell lennie, mivel 24 különböző helyszínről futtat tesztet.

Dotcom Monitor

Egy olyan oldal esetében mint a The Pitch Education, félreviheti az értéket, mivel Buenos Airesből 47,5 másodperc, míg Shanghajból 49,9 másodperc alatt töltött be az oldal, így az átlagot torzítja.

Pingdom

A Pingdom az egyik legismertebb eszköz, ha website sebesség tesztelésre kerül sor. A szolgáltatás négy részre bontja az elemzését:

 1. Vízesés felbontás
 2. Teljesítmény értékelés
 3. Oldal analízis
 4. Előzmények

Pingdom

WebPageTest

A WebPageTest különlegessége két fő dologban rejlik:

 1. 40 különböző helyről lehet tesztet futtatni 25 különböző böngészőből
 2. Rendkívül széleskörű visszajelzést nyújt az oldalunkról

Webpage Test

Öt különböző területre oszthatóak a megjelenített tényezők úgy mint

 1. Összegzés
 2. részletes adatok
 3. teljesítmény nézet
 4. tartalom lebontás
 5. képernyő képek.

GTmetrix

Személyes kedvencem a GTmetrix, mely felhasználja a PageSpeed és egy másik rendkívül híres eszköz, az YSlow értékeit. Ez az oldal adja megközelítően a legtöbb javítási tippet. Annak ellenére, hogy a teszteket Vancouverből (Kanada) futtatják, rendkívül megbízható értékeket ad. Ha beregisztrálunk egy email címmel (vagy a fizetős verziót) használjuk, akkor a kanadai szervert európaira is tudjuk cserélni.

GTmetrix

Az oldalbetöltési sebesség elemzésekkel a célunk, hogy javítsuk a felhasználói élményt. A tartalmak gyorsabban és hatékonyabban töltődjenek be, mind desktopon, mind pedig mobileszközökön. Mivel az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a mobilnetet használók aránya, ezért érdemes rájuk is gondolni, amikor egy oldalt megtervezünk.

Általános érvényben elmondható, hogy 1-2 MB-nál ne tervezzünk nagyobb méretű oldalt, és a htttp requestek számát is csökkentsük minimálisra. Itt az 50-60 alatti értékeke azok jellemzően már jónak számítanak. Minél több ilyen requestet igényel egy oldal betöltése, annál többször kell a böngészőnék kommunikálnia a szerverrel, ez pedig jelentősen növelheti a betöltési időt.

INGYENES SEO TANFOLYAM

Ha érdekel a keresőoptimalizálás és szívesen megtanulnád a SEO alapjait, akkor jelentkezz az ingyenes 5 napos mini Keresőoptimalizálás Tanfolymunkra. Az emailes, online képzés során bevezetést kapsz a keresőoptimalizálás működésébe, valamint használható SEO tippekkel és trükkökkel gazdagodsz majd.

Keresőoptimalizálás tanfolyam

Minorics Dávid
Minorics Dávid

SEO tanácsadó


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!