Blog Képek átméretezése és szerkesztése
képek átméretezése és képek szerkesztése
Írta:

Képek átméretezése és szerkesztése

Ahogy egyre több digitális képet állítunk elő nap mint nap és a Facebook szépen lassan átadja a helyét az Instagramnak, egyre fontosabb tudás a képszerkesztés. Nem a profi design feladatokra kell gondolni, hanem olyan alap tudásra, amivel képeket tudsz tömöríteni, átméretezni, kicsinyíteni. Elsőre nem is gondolnád, hogy mennyi területen tudsz hasznot húzni ebből.

Képek és a SEO

A SEO egyik legfontosabb része a technikai SEO. Ez azt jelenti, hogy a Google nem csak a tartalom minőségét, illetve az arra mutató linkeket figyeli. Hanem emellett különösen nagy figyelmet fordít arra is, hogy a weboldal mennyire van jól felépítve technikai SEO szempontból.

A technikai SEO egyik fontos faktora pedig az oldal betöltési sebesség.

Miért?

Ha belegondolsz, teljesen logikus: A Google elsődleges célja, hogy minél jobban kiszolgálja a keresést végző személyek igényeit.

Ezt azok az oldalak tudják megtenni, amelyek gyorsan, egyszerűen, magától értetődően adják meg a választ a kereső kérdéseire. Ahhoz pedig, hogy az oldalad minél gyorsabban tudjon választ adni, fontos, hogy a rajta lévő fájlok mérete kicsi (optimalizált) legyen.

Az esetek jelentős részében a képek optimalizálásával jelentősen csökkenthető az oldalméret. Ezzel együtt pedig az oldalbetöltési sebesség.

Ma már rengeteg szoftver létezik, amivel pillanatok alatt el tudod látni ezt a feladatot. Most megmutatom neked a legjobbakat:

 • Képek formátumához igazítva (jpg, png)
 • A célodtól függően (képszerkesztés, kép átméretezés, kép tömörítés)
 • Online elvégezhető vagy a számítógépre letölthető programokat is

Képszerkesztés

Ma már az egyik, hanem a legfontosabb tartalom formátum a multimédia (képek, videó), és ez várhatóan a közeljövőben nem is fog változni. Így értelemszerűen ezeknek a formátumoknak a vágása/szerkesztése kiemelkedő fontosságúvá vált. Viszont nem kell designernek lenni ahhoz, hogy rendszeresen szembejöjjön veled egy-egy képszerkesztési feladat. Ma már léteznek egyszerűen használható online képszerkesztő programok is.

Hogyan érdemes elindulni?

1. Photoshop

A képszerkesztő szent grál (tulajdonképpen már szinonimájává vált a képszerkesztésnek) az Adobe Photoshop. Amennyiben ezt a szoftvert megtanulod kezelni alapszinten, más képszerkesztő alkalmazásra nem is nagyon lesz szükséged. Az egyetlen hátránya, hogy a Photoshop egy fizetős alkalmazás.

Az, hogy megéri-e befektetni rá, függ a célodtól, a használat gyakoriságától, és még sok egyéb tényezőtől. Amennyiben csak elvétve, alap szinten szeretnél ezzel foglalkozni, hogy néhány social media tartalmadat módosítsd, nincs szükséged fizetős appra, van más alternatíva is.

2. GIMP

Ez az app az egyik legjobb ingyenes képszerkesztő. Jó hír, hogy tudásban megközelíti a Photoshopot. Vannak profik, akik ezzel dolgoznak, mert az alapfeladatokon felül a profi munkák nagy részét is el lehet vele végezni. Tudsz vele képeket méretezni, vágni, más formátumba konvertálni, kicsinyíteni. Egyszóval ez talán a legjobb ingyenes képszerkesztő program.

Az egyetlen árnyoldala, hogy csak PC-n érhető el, ellentétben a Photoshoppal, ami 2019-től már tableten is megjelent.

De nem csak offline megoldások léteznek, hanem online szerkesztő programok is.

3. Canva

Az egyik legismertebb és leginkább feltörekvő online képszerkesztő alkalmazás a Canva. Több százezren használják, mert annyira egyszerű és intuitív. Nem tudja a Photoshop összes funkcióját, de nem is célja.

canva - online képszerkesztő

Kép átméretezés

Ahhoz viszont, hogy Instára, Youtube-ra, a legújabb blogposztodba, vagy Facebookra megfelelő méretű képet tölts fel, szükséged lesz a képek átméretezésére is. Ezeket sok program tudja, de azért nem mindegyik.

Ezekről az átméretező progamoktról azt érdemes tudni, hogy jóval kevesebbet tudnak, mint a fentebb említett képszerkesztő megoldások. Viszont azt a kevés dolgot jóval egyszerűbben elvégzik. És szinte minden készüléken használhatóak (legyen az PC, tablet, vagy telefon).

Több megoldás is szóba jöhet:

 1. Web-alapú szoftverek
 2. Letölthető szoftverek

A teljesség igénye nélkül mutatok párat, de mivel ezek a képszerkesztőkhöz képest viszonylag leegyszerűsített képkicsinyítő online programok, ezért a piacon nagyon sok található belőlük, egy Google kereséssel rengeteg jobbnál jobb szoftvert fogsz találni.

1. Web-alapú szoftverek

 • Picresize
 • Resize Your Image
 • Shrink Pictures
 • Web Resizer
 • Resize Pic

Ezekkel megoldható a képek átméretezése online.

2. Letölthető szoftverek

 • Batch Image Resizer
 • Graphics Converter Pro
 • High Quality Photo Resizer
 • Plastiliq ImageResizer
 • FastStone Photo Resizer

Egy kivétel: Paint

Fontos megjegyezni, hogy sokan a Paint-et használják képátméretezésre. A Paint használatával az a gond, hogy sok esetben a kép átméretezése mellett annak a minőségét is rontja. Vagyis nem minden esetben tudsz veszteség mentes átméretezést végezni vele. Tehát arra tökéletes, hogy megnézd, egy kreatív hogyan is fog kinézni az oldalon, social media feed-ben. De a végleges változatra mindenképpen olyan szoftvert keress, ami veszteség nélkül méretezi át a képeidet.

Kép tömörítés

A kép tömörítés lényege, hogy lekicsinyíted a fájl méretét (veszteség nélkül). Így a kép gyorsabban tud betöltődni az adott oldalon, illetve kevesebb tárhelyet is foglal.

Kétféleképpen lehet képet tömöríteni:

 1. Felrakod egy web-alapú képtömörítőbe, ami körülbelül 50-80%-kal csökkenti a képed méretét
 2. Zip / Rar fájlba tömöríted (becsomagolod) a képeket, így azt jóval gyorsabban tudod átküldeni bárkinek.

Web-alapú képméret csökkentés

Itt is nagyon sok elérhető szoftver van a piacon, mivel ezek is nagyon könnyen kezelhető, általában web-alapú appok.

1. TinyPNG

Az egyik legjobb megoldás.

Egy átlag felhasználónak tökéletes, hiszen alkalmas több kép csoportos átméretezésére (5 Mb alatti fájlokat 20-asával tömörít neked). És gyakran több, mint 90%-kal csökkenti a méretüket úgy, hogy a minőségükből körülbelül semmit nem vesztenek. Teljesen ingyen!

veszteségmentes képtömörítés TinyPNG segítségével

Amennyiben 5 Mb feletti fájlokat szeretnél tömöríteni, vagy sokkal nagyobb számban, mint 20-asával, akkor azért már fizetned kell.

A jó hír az, hogy a Tiny-nak több fájlformátumra is van megoldása, mindig az adott fájlformátumú domainnéven találod az oldalt, legyen az pdf tömörítés, png tömörítés, jpg tömörítés, és így tovább: TinyPNG.com, TinyJPG.com, stb.

A Tiny-nak van egyébként fizetős Photoshop pluginja is, amit ha megveszel, akkor már automatikusan a Photoshopból tudsz veszteségmentesen csökkenteni a képeid méretén.

2. Kraken.io

A másik hasznos megoldás a Tiny mellett a kraken.io. Van hozzá API, WordPress és Magento plugin, illetve még felhő szolgáltatás is a képekhez. Mentheted a képeket veszteségmentesen, sőt expert módban is, ahol te magad állíthatod be, milyen minőségben mentse le a képeket, vagy automatikusan igazíthatod őket.

Importálhatsz Google Driveból, Dropboxból, illetve exportálhatsz is ugyanide, akár tömörített fájlokat is. Ezzel a programmal rengeteg lehetőséged lesz már az ingyenes verzióban is!

De ezek mellett számos egyéb alternatíva is létezik még, amit kipróbálhatsz:

 • Imagecompressor
 • Iloveimg
 • Compressor.io
 • Compressjpeg.org

Képtömörítés WinRAR-ral

A WinRAR az egyik legismertebb letölthető képtömörítő program, és teljesen ingyenesen használható. A program és projekt támogatása a lelkiismeretedre van bízva.

Szinte egyidős az internettel, ezért nem csoda, hogy ez terjedt el a leginkább, és eggyé vált a neve a kép csomagolással.

Nagy file küldéséhez az egyik legjobb megoldás, hiszen töredékére csökkenti a fájlméretet.
Amikor óriás fájlt (vagy mammut fájlt) küldesz másnak, a küldő programok (pl.: email) elég gyengén szokták a szituációt kezelni.
Ezt megelőzendő érdemes mindig zip fájllá kicsinyíteni a képeket, fotókat – így azt sokkal gyorsabban és egyszerűbben, és ami még fontosabb, veszteségmentesen küldheted tovább.

Rengeteg átlag felhasználó nem csak sima képeket, hanem fotókat küld egymásnak, amik emlékként még értékesebbek a családi albumban. Ilyenkor hatványozottan fontossá válik a minőségromlás kérdése.

Sok egyéb módon is lehet képet kicsinyíteni minőségromlás nélkül, de ha nem szeretnél magához a képhez hozzányúlni, akkor mindenképpen ezt a zip becsomagoló és kicsomagoló programot javaslom.

Tudsz vele fotót, de még mappát is tömöríteni.

Hogyan tudsz vele képeket kicsinyíteni?

 1. Lépés: Töltsd le az alkalmazást.
 2. Lépés: Telepítsd fel az alkalmazást.
 3. Lépés: Jobb klikk a képre (vagy jelölj ki több képet, ugyanis csoportban is képes képeket tömöríteni – ez után itt is jobb klikket kell nyomnod az egyik képre)
 4. A lenyíló menüből válaszd a tömörítést
 5. Meg fog jelenni egy mappa, ami már .zip vagy .rar formátumban lesz, és ez fogja tartalmazni a képeidet. Onnan ismered fel az ilyen formátumú fájlokat, hogy a WinRAR ikonját fogod látni:

Hogyan csomagolhatsz ki rar fájlokat, amik be vannak csomagolva? Avagy a RAR fájl megnyitása:

A tömörített fájl kibontásához:

 1. Jobb klikkelsz a fájlra
 2. A legördülő menüből kiválasztod a “Kicsomagolás” pontot
 3. Már van is egy másik mappád, amiben ott vannak a képeid.

Összegzés

A képszerkesztés ma már nem nehéz feladat. Érdemes megtanulni a képszerkesztőket (Photoshop, GIMP, Canva) gyakran használni, mert bármikor szembe jöhet egy képszerkesztési feladat.


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!