Blog Pro Bono SEO 2019-ben: újabb remek évet zárt a Bátor Tábor
Bátor Tábor pro bono seo
Írta:

Pro Bono SEO 2019-ben: újabb remek évet zárt a Bátor Tábor

A tavalyi évben részletes cikket írtam arról, hogy milyen együtt dolgozni Magyarország egyik legsikeresebb alapítványával, a Bátor Táborral. Azóta eltelt egy újabb év, és pár napja kiderült, hogy az egyes alapítványok mekkora összeget szereztek az adó 1% felajánlásokból.

A tavalyi, 2018-as cikket itt lehet elolvasni.

Pro Bono SEO: ilyen együtt dolgozni az egyik legsikeresebb hazai alapítvánnyal

Az adó 1% piac

A G7 írt egy remek összefoglaló cikket tegnap a most már publikus adatokból. Ha érdekel a téma, akkor itt tudod elolvasni a teljes cikküket.

Szemlézve a lényeg:

  • a NAV adatai szerint 1,69 millió ember élt az adó 1% felajánlás lehetőségével
  • évről évre csökken az adó 1%-ot felajánló személyek száma
  • a tavalyi évhez képest 100 ezer emberrel kevesebb ajánlotta fel
  • a papír alapú bevallásos évekhez képest ez már 400 ezres visszaesés
  • ennek ellenére a felajánlott összeg tovább nő

adó 1 százalék

A legtöbb felajánlást ez a 3 szervezet kapta:

  1. Heim Pál Gyermekkórház
  2. Bátor Tábor
  3. Országos Mentőszolgálat

Míg tavaly a 3. volt a Bátor Tábor, idén a 2. helyre jött fel a felajánlott összeg mértéke alapján. Ebben pedig szerepe volt a nagyon jó online marketinges csapatnak, aki az alapítvány munkáját végzi házon belül és azon kívül. Én a SEO részben segítettem, ahogy korábban is.

Alapítvány SEO

A tavalyi cikkben részletesen írtam arról, hogy milyen a munka maga és milyen eredményeket értünk el. Idén csak egy screenshotot hoztam, amire kifejezetten büszkék vagyunk.

Az adóbevallás előtti napokban, amikor a legtöbb keresés érkezik az “adó 1%” kifejezésekre, akkor ez volt az organikus találati lista.

Bátor Tábor adó 1%

Jól látható, hogy a Bátor Tábor megelőzte még a NAV weboldalát is és az összes gyűjtőoldalt.

Ez azért érdekes, mert kampányidőszakon kívül az organikus találati lista nem így néz ki. A találati lista mozgása egy nagyon gyakori tényező. Sokan viszont nem is tudnak róla.

SERP fluctuation

A gyakorlatban az történik, hogy a találati lista nem állandó ma már, hanem folyamatosan változik. Nemcsak hetente, hanem naponta vagy akár óránként is. Erre az egyik kedvenc tesztem Chris Green (akivel pont a napokban találkoztam Angliában egy SEO konferencián) rank tracking elemzése, ami azt mutatta meg, hogy még óránként is változik a Google találati listája és a weboldalak sorrendje. Ezt hívjuk SERP fluctuation-nek.

serp fluctuation

Hasonló történt az Bátor Tábor esetében is, amire számítottam is.

Ha nem adóbevallás időszak van, akkor a találati lista elejét az NAV weboldalai vezetik. Azoban ahogy egyre közeledtünk az adóbevalláshoz, úgy változott meg a találati lista.

És sok esetben a Bátor Tábor lett az első találat a legtöbb adó 1% kifejezésre. Ahogy a fenti screenshoton is látni lehet.

Ez a gyakorlatban azért érdekes, mert az első 1,5 év azzal telt, hogy az alapítvány oldalának a technikai SEO-ját, tartalmi optimalizálását kellett rendbe rakni. Aztán ennek köszönhetően szépen fel is jött rengeteg adó 1% releváns kifejezésre a top 5-be. De itt a találatokat két részre kell osztani.

  1. A tematikusan releváns kifejezésekre (“beteg gyerekek”) a top 1-2-ben volt az oldal.
  2. Az adó 1% kifejezésekre pedig közvetlenül a NAV és a gyűjtőoldalak mögé jött be. Jellemzően a 3-5. helyre.

Amikor pedig megindultak a keresések az általános kifejezésekre, akkor gyorsan az első helyre lőtt a Bátor Tábor oldala. Ez pedig pontosan a SERP fluctuation jelenségével magyarázható. Erre már sokan felfigyeltek a nemzetközi, főleg angol nyelvű piacon, hogy adott kampányok során megváltozik a keresési szándék és ezt a Google is leköveti.

Simán előfordulhat, hogy az év 364 napján te vagy az első, de amikor megindul egy adott kampány hajrája, akkor visszacsúszol a 2. helyre. Ha egy kampány elhúzódik, és mondjuk egy hetes vagy 10 napos, akkor meg 355 napig vagy Te az első, de 10 napig jellemzően csak a 2.

Aztán a kampány után visszaáll minden az eredeti állapotba. Vagyis most épp az 5. helyen van. És ez az első dedikált alapítványi találat.

nyugalmi időszak adó 1%

A magyar piacon egyelőre kevés jó példát láttam erre, holott nemzetközi téren erről már sok cikk és tweet született. De a Bátor Táboros példa most érdekes tapasztalat volt. Ahogy vége lett az adóbevallás időszaknak, úgy a találati lista is visszarendeződött az általános időszaki állapotra. Most épp a NAV oldalai és a gyűjtőoldalak vannak az első helyeken adó 1% kifejezésekre. De, amint jön majd az új adóbevallási időszak, úgy ez a sorrend könnyen változhat. Ahogy azt tette idén is.

Korábban erre nem nagyon láttam ilyen markáns példát. Úgyhogy a tippem az, hogy 2018/2019-re, 1-2 év késéssel hozzánk is “befutott” az az algoritmus, ami a search intent alapú organikus pozíciók mozgásáért felel.

Azt persze fontos hozzátenni, hogy ez az előre ugrás nem véletlen. Egy oldal csak akkor tud a mindenkori top1 tartalom elé ugrani, ha arra valóban érdemes. Tehát jó a SEO-ja. Ezt a gyakorlatban úgy lehet “mérni”, hogy nyugalmi időszakban ott van közvetlenül a top találatok mögött. És innen lehet feljönni az első helyre.

Ha például valaki a 9. helyen van, akkor ő nem fog feljönni az elsőre egy ilyen helyzetben. De ha közvetlenül te vagy az első dedikált találat az összes általános leírás alatt (mint ahogy a BT most bár az 5., de ő az első 1. alapítvány), akkor van esélyed arra, hogy te legyél az első, amikor a leginkább számít!

És miért fontos, hogy a felajánlott pénz hova megy? Mert ismerem és láttam az alapítvány működését. Ez alapján tudom, hogy a BT-nél jó helyen van az 1%. Én is nekik adtam. Évről évre azért is segítek nekik, hogy ők minél több rászorulónak segíthessenek. Az idei terv, hogy 600-zal több súlyos betegséggel küzdő gyereknek/családtagnak segítensen az alapítvány, mint a tavalyi évben. Ez pedig 37,5%-os növekedést jelent. Minden egyes évben, amikor (részben a SEO-nak köszönhetően) több adó 1% felájánlást tud az a Bátor Tábor megszerezni, annál több rászorulóhoz jut el a segítségük.

Disclaimer: A Bátor Tábor SEO-ját továbbra is pro bono módon végzem, vagyis nem fogadok el érte semmilyen ellenszolgáltatást.


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!