CTR (Click-Through Rate)

A click-through rate (CTR), vagyis átkattintási arány azt mutatja meg, hogy az összes megtekintőből hányan kattintottak százalékban kifejezve.

Online Marketing Szótár > CTR (Click-Through Rate)

CTR (Click-Through Rate)

A click-through rate (CTR), vagyis átkattintási arány azt mutatja meg, hogy az összes megtekintőből hányan kattintottak százalékban kifejezve. A CTR egy fontos KPI, ami PPC hirdetések esetén, a keresőoptimalizálásban, email marketingben és számos egyéb területen megjelenik.

Az átkattintási arány (CTR) jelentése

A click-through rate (CTR), vagyis átkattintási arány egy fontos online marketing metrika. Azt mutatja meg, hogy az összes megjelenésből hányan kattintottak a hirdetésre, weboldalra, gombra vagy egyéb felületre. A CTR mutatószámot a SEO, PPC, email marketing és egyéb marketing területeken egyaránt használják. Fontos, hogy a CTR százalékos érték.

Az átkattintási arány kiszámolása

Az átkattintási arány kiszámolásához el kell osztani a megjelenések számát a kattintások számával, majd megszorozni százzal. A átkattintási arány képlete: 

CTR = (Kattintások száma / Megjelenések száma) * 100

kattintási arány számolása (CTR)

Mi befolyásolja a CTR értéket a SEO-ban?

Az átkattintási arányra számos tényező gyakorolhat hatást. Összefoglaltuk a legfontosabb faktorokat:

  • Oldal pozíciója: Minél előrébb helyezkedik el egy oldal az adott kifejezésre, annál magasabb az átlagos CTR érték. Exponenciálisan csökken az átkattintási arány, a második oldalon pedig gyakran 1% alatti. Fontos megjegyezni, hogy az erős márkanév növelheti a CTR-t.
  • Meta cím: Az oldalunk meta címe, tehát a SERP felületen olvasható kb. 60 karakteres szöveg, jelentős hatást gyakorolhat a CTR-re. Amennyiben figyelemfelhívó és a keresési szándékkal megegyező tartalmat sugall, akkor az növelheti a CTR értékét.
  • Meta leírás: A meta leírás nem direkt rangsorolási faktor, azonban indirekt módon hatása lehet a SEO eredményeinkre. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy a Google kereső félkövérrel kiemeli a kulcsszót, amennyiben megtalálható a meta leírásban. Ez pedig növelheti a CTR értékét, amely pedig direkt rangsorolási tényező.
  • PPC hirdetések: Amennyiben az adott kifejezésre számos PPC hirdetés található, az organikus találatok pozíciója lejjebb kerül. Az alacsonyabb átlag pozíció pedig negatívan hat az átkattintási arányra.
  • Kiemelt Google panelek (featured snippets), képek és videók: Bizonyos kifejezésekre keresve feltűnhet, hogy a találatok között képek, videók és kiemelt tartalmak találhatóak. Ezek képesek az organikus találatok pozícióját csökkenteni és ezáltal negatívan befolyásolni a CTR értéket.
  • Kulcsszó: Fontos, hogy a CTR-re hatással lehet a kulcsszó típusa is. Általánosan kijelenthető, hogy a márkázott kifejezéseknél magasabb a CTR.

Cikkek, ahol írtunk már erről a témáról

195 feliratkozó 4 nap alatt

A blog indulásakor azt ígértük, hogy transzparensek leszünk és sok olyan információt osztunk majd meg, amelyekből tényleg tanulni lehet. Itt a példa, hogy igazat mondtunk. :) Arról írtunk, hogyan gyűjtöttünk 4 nap alatt 195, 2 hét alatt pedig 500+ feliratkozót.
konverzió jelentése

A konverzió azt jelenti, amikor a weboldal látogatója teljesít valamilyen üzletileg (gazdaságilag) fontos célt, ami elősegíti a vállalkozás fejlődését.
seo trükk

Ezzel az a haladó SEO trükkel és néhány jól megírt Google Script-tel 20-50%-kal növelhető egy weboldal organikus forgalma. Ennek a folyamatát mutatom meg ebben a cikkben.
seo reverse engineering

Milyen jó lenne, ha létezne olyan eszköz, amivel mondjuk modellezni lehet egy másik weboldal Google Search Console fiókját! Ahol látnánk, hogy milyen kifejezésekre szerepelnek jól! És milyen tartalmak hozzák a legtöbb forgalmat. A jó hír: ez nem csak álom, hanem valóság.