Blog 5 közönség beállítás, melyekkel még hatékonyabb lesz a Facebook marketinged
hatékony facebook marketing
Írta:

5 közönség beállítás, melyekkel még hatékonyabb lesz a Facebook marketinged

A Facebook marketing során az egyik legnagyobb kérdés, hogy milyen célzással kezdjünk neki a kampányok beállításának. De mi van akkor, ha rátalálsz egy szűkebb szegmensre, melyből csak úgy dőlnek a konverziók az elején -azonban  a célcsoportodat kezded kimaxolni és a hirdetések megjelenési gyakorisága lassan az egy tucatot súrolja? Ebben az esetben a konverziók száma csökken, az ügyfélszerzés költsége emelkedik és az elérés pedig drágul…

Na, ilyenkor kell újabb közönségek után nézni!

Ez a cikk 5 különböző célzást mutat be, melyekkel jó eséllyel beletrafálsz ismét egy-egy profitot termelő közönségbe.

A lookalike (hasonmás) közönségekről feltételezhetően már hallottál. Ha nem, akkor új világ fog kitárulni előtted!

Általában, ha valaki már ismeri a lookalike közönség lehetőségét, akkor a Facebook oldal lájkolóihoz hasonló közönségeket hoz létre. Léteznek azonban ennél szofisztikáltabb célcsoport meghatározások is, melyekkel jó eséllyel közelebb kerülhetsz a célodhoz.

1. Ügyféllista alapú lookalike közönség

Jellemzően minden cégnek megvan a vásárlók email címe, melyeket sok esetben nem használnak másra, mint, hogy havonta küldenek nekik 1-1 spam szagú üzenetet, és úgy hiszik, hogy le is van tudva az email marketing. Öööö – nem igazán!

Sokkal hatékonyabb felhasználási módja is lehetséges az email listának. Létre lehet hozni egy ún. “egyéni közönséget”, melyben az email feliratkozóid lesznek.

Vagyis a Facebook összepárosítja az email címeket a Facebook user ID-kal. (Megj.: általában 30-50%-át találja meg a felhasználóknak, mivel, ha valaki nem azzal az email címmel regisztrált Facebookra, mint amivel a listán szerepel, akkor a Facebook is tehetetlen.) Utána pedig ezt a listát mintaként felhasználva létre tudsz hozni egy lookalike közönséget, amelyben olyan emberek lesznek, akik hasonlítanak a vásárlóidra.

Azt, hogy mennyire legyenek hasonlóak versus milyen tág legyen a lista, te határozod meg egy 1-től 10-ig terjedő skálán. Értelmszerűen az 1-es esetén a leghasonlóbb emberek kerülnek be a listába, a 10-esnél pedig inkább a mennyiség fog dominálni. (Bár hallottam már olyat, hogy az utóbbi konvertált jobban.)

Ügyféllista alapú lookalike audience használata

2. Engagement alapú lookalike közönség

Semmi kétség, hogy az engagement (vagyis amikor egy user interaktál a hirdetéseddel) egy jó indikátora egy kampány/hirdetés sikerességének. Jellemzően korrelációt lehet kimutatni a magas engagament és a sok konverzió között.

Ha valaki interakcióba lép egy hirdetéssel, akkor egyrészt segít nekünk az organikus elérésben, másrészt ez azt mutatja, hogy valami megragadta a figyelmét.

Mondanom sem kell, hogy ezek a userek számunkra sokkal értékesebbek, mint akik simán csak átscrolloznak a hirdetés felett.

Az első lépés, hogy létrehozol egy engagement alapú remarketing listát (egyéni közönséget), melyet ezután mintának használsz, amikor beállítod a lookalike közönséget. Viszont itt is több opciód van. Lehetőséged van videó, lead hirdetés, canvas hirdetés és Facebook oldal szerint is szegmentálni engagement alapon. Értelemszerűen, ha korábban nem volt lead form-od, vagy canvas hirdetésed, akkor ezek az opciók kiesnek.

Amit én a leggyakrabban használok, az a Facebook oldal-alapú remarketing lista. Itt azokra tudok célozni, akik vagy a posztokkal, vagy a hirdetéseimmel léptek interakcióba.

Engagement alapú lookalike hirdetés

3. “Time on site” alapú lookalike közönség

Ha valaki sok időt tölt a weboldaladon – és feltételezzük, hogy nem a konkurencia kémkedik -, akkor a látogató jellemzően releváns tartalommal találkozik, melynek következtében elindul a konverziós tölcséren és a munkamenet végeztével jó eséllyel potenciális lead fázisba kerül.

Ilyenkor egy jól célzott remarketing kampány akkor is hozhat a konyhára, ha csupán a legtöbb időt az oldalunkon töltő felhasználókat célozzuk meg újabb hirdetésekkel.

De létre tudunk hozni olyan lookalike közönséget is, amelynek alapjául a korábban felállított idő alapú remarketing lista szolgál.

Time on site facebook hirdetés lookalike alapján

4. Weblap forgalom alapú lookalike közönség

Amikor egyéni közönségeket állítasz be, akkor lehetőség van a weboldal forgalmad alapján különböző listákat létrehozni, melyet a legtöbb esetben remarketing kampányokra szoktak használni.

Az egyik ilyen opció, amikor egyes weblapok látogatóit gyűjtöd egy listába. Bennük az a közös, hogy pl. mindegyik járt egy termékoldaladon, vagy kategória oldalon.

Ezután megfogod ezt a listát és létrehozol belőle egy lookalike közönséget. A hirdetés, melyet majd futtatni fogsz erre a közönségre mindenképpen arról az adott termékről (vagy termékkategóriáról) szóljon, amit az eredeti közönség nézett, mivel olyanoknak fogsz megjelenni, akik hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek.

Weblab látogatottság alapú lookalike audience

5. LTV alapú lookalike közönség

A Facebooknak az utóbbi időben egy kiemelkedő fejlesztése volt az ún. “lifetime value” alapú lookalike közönség lehetősége.

De miről is van szó? Azt már az egyes pontban érintettük, hogy lehet vásárlói email lista alapján lookalike közönséget létrehozni. Viszont most annyival megspékelték a dolgot, hogy az email címek mellett fel lehet vinni a rendszerbe a vásárlók értékét. Vagyis, ha “A” felhasználó “X”értékben vásárolt, “B” felhasználó meg “5X”értékben, akkor a Facebook súlyozottan fogja figyelembe venni B felhasználót a hasonló célközönség keresése során.

Ezáltal jobb eséllyel juthatunk el azokhoz egy lookalike közönség célzás során, akik többet hagynak a kasszánál, magasabb a vásárlási hajlandóságuk.

LTV lookalike facebook hirdetés

Pár jótanács, melyet érdemes figyelembe venni, amikor a listádat készíted.

  1. Használd a Facebook által javasolt template-et.
  2. Ne csak a magas vásárlói értékkel bíró vevőket tedd bele a listába, hanem azokat is, akik kis értékben vásároltak. Ezáltal fog tudni a Facebook különbséget tenni az egyes felhasználók között, mely előnyödre fog válni a lookalike közönség létrehozásánál is.
  3. Ne használj negatív számokat a listában. Ezt csak azért írom, nehogy valaki így akarja kifejezni, hogy az adott vásárló nagyon nem fontos neki.
  4. Ne használj pontokat, vagy vesszőket a számoknál, bezavarhat a Facebooknak az értékek felismerésében.
  5. Használj minél több megkülönböztető adatot a listában. Az email cím mellé fel lehet tölteni összesen 14 további adat típust (pl. név, telefonszám).

A legnagyobb hiba a Facebook marketing területén, ha az ajánlatod “hőmérséklete” nem egyezik a célközönségével. Vagyis a márka számára ismeretlen embereknek rögtön konkrét ajánlatot mutatni nem éppen bölcs dolog. KIVÉVE, ha ezek az emberek nagyon hasonlítanak azokhoz, akik neked a törzsvásárlói bázisodat adják.

Ezért igazán nyerő az LTV alapú lookalike, mivel lehetőséget ad átugrani 1-2 szintet a konverziós tölcsérben.

Ha Facebook hirdetéssekkel kapcsolatban még több cikket akarsz olvasni, akkor látogass el a 7 Blogra.

Farkas Zsolt
Farkas Zsolt

CEO


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!