Blog 2022 számokban és a terveim 2023-ra
2022 évértékelő
Írta:

2022 számokban és a terveim 2023-ra

Már közel 15 éve minden évben megcsinálom az évértékelőmet saját magamnak. Az idei zsinórban a 7. év, amikor ebből készül publikusan elérhető változat is. Ebben szoktam összeírni, hogy milyen volt a hátrahagyott év és mennyire sikerült teljesíteni a kitűzött célokat. Valamint ezekben tervezem meg azt is, hogy mit várok az új évtől.

A korábbi ilyen cikkeket itt tudod elolvasni időrendi sorrendben.

 1. 2016-os évértékelő: https://thepitch.hu/2016-szamokban-es-tervek-2017-re/
 2. 2017-es évértékelő: https://thepitch.hu/2017-szamokban-es-a-terveim-2018-ra/
 3. 2018-as évértékelő: https://thepitch.hu/2018-szamokban-es-tervek-2019-re/
 4. 2019-es évértékelő: https://thepitch.hu/2019-szamokban-es-a-terveim-2020-ra/
 5. 2020-as évértékelő: https://thepitch.hu/2020-szamokban-es-a-terveim-2021-re/
 6. 2021-es évértékelő: https://thepitch.hu/2021-szamokban-es-a-terveim-2022-re/

A tervezést idén is a korábban már jól megszokott 4 kategóriára bontottam:

 1. Munka
 2. Szakmai kihívások
 3. Magánélet
 4. Egészség, mozgás

A végén pedig ott lesznek a szintén ismerős tételek:

 • Az év nagy felismerései
 • Bakancslista
 • A 2023-as célok

Miben más az idei év?

Az idei évértékelő pár nappal a megszokott január 1-es dátum után készült el. Eddig mindig az volt a megszokott rend, hogy az évértékelőt két ünnep között írom meg. Mindig fent maradtam 1-2 este, és amikor már mindenki aludt, akkor csendben és nyugalomban megírtam. Ez minden évben olyan szumma 5-7 órát vett igénybe. Most viszont nem tudtam mentálisan és fizikailag rávenni magam erre karácsony és újév között. Ennek több oka is van, amikre részben van válaszom. Részben meg egyelőre nincs. De ezek az évértékelő végére úgyis kiderülnek. A lényeg, hogyha bár csúszva is, de elkészült az értékelő írásos változata. Merthogy maga az értékelés fejben azért elkészült 2022. decemberben, de megírni csak pár nap csúszással tudtam.

Illetve a sok szám mellett / helyett idén inkább több képet igyekeztem a cikkbe rakni.

2022-es év értékelése

Munka (9/10)

Ha globálisan nézzük, akkor a 2022-es év nagy előrelépés volt 2020-hoz és 2021-hez képest. A Covid 2020-ban és 2021-ben számos téren nagyon sok bizonytalanságot hozott. És bár a mi szakterületünk – az online marketing – jól jött ki a Covidból, azért nagyon sok mentális kapacitást elvitt a teljes fókusztól, hogy állandóan a járványon vagy épp a gazdasági problémákon agyaltunk.

Ezzel szemben 2022 üzletileg szerintem egy sokkal nyugodtabb év volt. Itt is voltak nehezítő tényezők (árfolyamingadozás, masszív infláció stb), de itt már stabilabban lehetett építkezni és dolgozni is. Nyitva volt az óvoda, lehetett közlekedni, irodába menni, utazni, étterembe menni, kikapcsolódni, konferenciákra menni, szakmai programokat szervezni, maszk nélkül létezni. Tehát a legtöbb külső körülmény adott volt, hogy normális éves menetben haladjanak az üzleti dolgok.

Azt viszont fontos tudni, hogy amikor elkezdtem írni az évértékelőket publikusan, akkor igazából csak 1 (vagy max 2) fókusz volt a mindennapokban munka téren. Mára ez azért jelentősen megváltozott. A The Pitch mellett fut az Exact Match (PPC + analitika ügynökség), illetve két saját hajós vállalkozás is, a Ship Store és a Lazy Jack. Ezért ezeket külön-külön, de egyben is vinni kell.

Ügynökség(ek)

A The Pitchet (SEO) most már közel 10 éve csináljuk. Leírni is durva, pedig igaz. Emellett 2020-ban elindult az Exact Match (PPC + analitika), ami most lesz 3 éves. Anno 2-en indultunk Sepsey Barnával. Mostanra a két cég együtt 15 főt foglalkoztat főállásban, és a teljes szakértői csapat közel 20 fős.

Ez már teljesen más szint és más munkaszervezést is igényel, mint amikor 2-3-an dolgoztunk együtt egyetlen „szoba-irodából” egy Bazilika melletti irodaházban. Most már 137 nm-en is alig férünk el, ha épp mindenki az irodában van.

A két cég együtt pedig a 2022-es naptári évben közel 300 milliós árbevételt csinált. Ez ugyanaz a nagyságrendi ugrás, mint ami a létszámban is megjelent az elmúlt 5-6 évben. Szellemi munkát végző szolgáltató szektorban ez a nagyságrend már egy értelmezhető és komoly méret, amit ez alapján kell vinni és kezelni is. A fejlődés jól látszik évről évre, emellett jók a folyamatok és stabil a csapat is. Itt elégedett vagyok azzal, ahova eljutottunk 2022 végére.

Hajós bolt + hajós oktató cég

2022-ben nagy hangsúlyt fektettünk két új saját projektre. Az egyik Lazy Jack vitorlás és motorcsónak oktató cég (amit 2020/2021-ben kezdtünk el) és a Shipstore hajós bolt volt (amibe 2021. végén szálltunk be a szakmai partner mellé a két pénzügyi befektető kivásárlásával). Bár itt technikailag két külön cégről van szó, de ugyanaz a tulajdonosi kör és érdemben a lefedett terület is. Ezért bár külön kezeljük őket jogilag, de valójában egy ernyő alá tartozik a két cég.

A Lazy Jack a 2021-es induló év 3 milliós árbevételéről 16 millió forintra tudott emelkedni, míg a Ship Store a korábbi 10-12 milliós átlagos szintről 34 millió forintra ugrott azt követően, hogy 2021. decemberben beszálltunk Barnával és átvettük a teljes üzleti + marketing részt. A két cég tehát együtt 50 milliós árbevételt ért el a 2021-es 13-14 milliós szintről. Az látszik, hogy a Ship Store esetében a csak e-kereskedő piaci szereplők stabilan tudnak 60-100 millió körüli árbevételt csinálni, így ott bőven van továbblépési lehetőség a mostani 30-40 milliós szintről. De szerintem az oktatási részen is van még előrelépési lehetőség, viszont ott kevés az igazán jó minta a hazai piacon, akit benchmarknak lehetne tekinteni.

Ami még érdekes, hogy mi egy olyan stratégiát követünk itt, amit igazából senki nem csinál. Ezért nehéz megmondani, hogy ennek hol a teteje. Mi ugyanis nemcsak e-kereskedők vagy egy oktató cég akarunk lenni, hanem a teljes hajós-vitorlás értéklánc mentén haladunk. Vagyis próbáljuk lefedni a hajózással kapcsolatos fő területeket, legyen az szerelés, műszaki szemle, tanácsadás, műszaki vizsga felkészítés, karbantartás, papírmunka vagy épp a hajóbiztosítás. És olyan munkákat is meg tudunk csinálni, amit mások nem. Ugyanis olyan tudás és szakértelem van meg házon belül, ami máshol nincs. Így például olyan hajós projektekkel is minket kerestek meg 2022-ben, mint egy hazai fesztivál úszó színpadjának elektromos szerelése, Magyarországon teljesen egyedi motorcsónakok beüzemelése és szervize, ismert hazai bankvezető hajójának teljes papírmunkája és ügyintézése vagy épp ismert személyek hajójának felújítása. Vagyis itt a sztenderd „e-kereskedelmi adok-veszek” tevékenység mellett egy sokkal másabb munkaterület és minőség is megjelenik.

Ha bővebben érdekel ez a két vállalkozás, hogy mi a mögöttes mozgatórugó, miért foglalkozunk ezzel egyáltalán, akkor olvasd el a Telekom Hello Biznisz cikkét, amiben pont ezekről meséltem egy interjú formájában.

https://hellobiznisz.hu/teriteni-a-kartyakat-az-mindig-egy-klasszikus-veszely-hogyan-epit-uj-uzletet-az-ismert-seo-szakerto/

Ja és 2022. december 25. óta konstans terheléses (DDOS) támadás alatt áll orosz IP címről néhány weboldalunk. Úgyhogy amíg mások bejglit ettek, addig mi tech supporttal chateltünk, Cloudflaret telepítettünk és kármentettünk.

Digital Cube

2019-ben csináltuk az első DCC-t Bay Áronnal és Geiger Tomival, azzal a céllal, hogy végre legyen egy dedikált PPC, Analitika és SEO konferencia itthon.

Mindegyik év jó volt eddig, de érzésre a 2022-es DCC volt szakmailag szerintem a legjobb az eddigiek közül. A 2019-es az újdonságtartalma miatt, a 2022-es pedig a szakmai tartalom miatt emelkedik ki. Nyilván a 2020 és 2021-es évekre rányomta a bélyegét a Covid, és ott érezhető volt a mi részünkről, az előadóknál és a résztvevőknél is az óvatosság. De egy biztos, hogy a DCC immár egy ismert és bejáratott brand.

Blog

Erről már korábban is írtam a blogon, de a The Pitch blogra 2022-ben sokkal kevesebb cikket írtam mint korábban.

Merthogy cikket írtam bőven, de azok nagy része például pont a Shipstore és Lazy Jack blogokra ment, illetve egyéb saját oldalakra. Most megnéztem és 2022-ben több mint 50 anyagot, cikket írtam. Ezeknek viszont csak a töredéke készült a The Pitchre. Ez egyrészt valahol fáj és bánt. De közben természetes is. Ha megnézzük, hogy mikor mennyi cikk született a The Pitchre, akkor jó lekövethető az átalakulás.

 • 2019: 50 cikk
 • 2020: 28 cikk
 • 2021: 11 cikk
 • 2022: 9 cikk

Évente 50 cikket írtam a The Pitch-re 2019-ben, amikor csak ez az egy projekt volt fókuszban. 2020-ban indult az Exact Match, oda készült sok cikk + szolgáltatás oldal. A 28 pitches cikk mellett készült jó 20 anyag a másik ügynökségi oldalra. Vagyis itt is kijön a kb 50 anyag / év szám. 2021-ben indult a Lazy Jack, 2022-ben a Ship Store. Ezekre az oldalakra is írtam 20-30 anyagot. És máris ott vagyunk, hogy az évi 50 anyag igazából megvan. Nem veszett el. Csak átalakult.

Ez valahol így természetes. De ez persze nem segít azon, hogy néha kicsit fáj, hogy ennyivel csökkent a pitches cikkek száma. Viszont itt be kell hozni egy másik, úgy tényezőt, amit a szakmai kihívások belső motiváció részhez írtam meg.

Egyéb

A 2021-es április 1-es tréfához hasonlót nehéz minden évben gurítani. Az akkorát ment, hogy még 1.5 évvel később is meglepődnek sokan, hogy mennyire benézték azt a cikket.

A 2022-es évben más irányt vettem elő, és szerintem ez is egy jól sikerült, szórakoztató anyag lett.

Szakmai kihívás (8/10)

Belső motiváció

Érdekes felismerés, hogy az elmúlt 1-1.5 évben átalakult a belső motivációs „erőterem”. Kevés olyan embert ismerek, aki annyira tettrekész és motivált tud lenni mint én. És ezt a motivációt évekig saját magammal szemben tudtam felkelteni és fenntartani. Azaz nem kellett senkinek noszogatni, hogy „nah, csináld már meg ezt vagy azt”. Hanem kitaláltam valamit, átgondoltam hogyan kell megcsinálni és sokszor 2 percen belül már rajta is voltam az ügyön.

Amikor például a The Pitch volt az egyetlen szakmai fókusz terület és minden, amit csináltam ide összpontosult, akkor a belső motiváció úgy nézett ki, hogy amit kitaláltam azt meg is csináltam. Aztán az idő előrehaladtával néhány dolog megváltozott:

 • a gyerekek születése után egyre kevesebb idő és energia miatt arra, hogy az apró pluszokat beletoljam
 • nagyon sok időt töltök a gyerekekkel, és aktívan kiveszem a részem a gyereknevelésben (oviba viszem-hozom őket, járunk úszni, lovagolni, játszunk, fürdetek, mesélek, altatok én is)
 • már nem mennek annyira az éjszakázások (ami alatt nem is a hajnalig történő munkát kell érteni, hanem azt hogy leülök még 9 után 1-2 órára pár cikket befejezni vagy újdonságokat kipróbálni)
 • kikoptak a vasárnap esti NFL meccsnézés közbeni dolgozós maratonok (amikor leültem este 7-kor és alvásig szöszöltem ezzel azzal)
 • a The Pitch mellett a többi projektre is időt + energiát kell szánni
 • a társasházból kertes házba költözés + a rengeteg barkács projekt + hobbi projektek szintén az extra időből vesznek el

Ezeket így mind összeadva sokszor az az érzésem támad, hogy amíg régen, 2015-2018/2019 között már-már megszállottan, teljes fókusszal és erős belső motivációval tudtam dolgozni, addig mára ez sokkal inkább szétdarabolódott. Most is megvan, hogy órákon keresztül tudatosan és nagy fokú hatékonysággal dolgozom. De már nem az a típusú minden átmenő belső tűz van sokszor bennem, mint mondjuk 5-8 éve. Ezzel egyébként nincs feltétlen gond, csak fejben tudni kell alkalmazkodni, hogy ne ugyanazt várjuk el magunktól, mint egy teljesen más életszakaszban és körülmények között.

Az viszont továbbra is fontos, hogy a hullámvölgyek ellenére konzisztensen haladnak azért előre a dolgok. És igazából ez az, ami miatt nem élem meg problémaként az egészet. Mert a folyamatos és korábbi tudatos építkezés segít abban, hogy hosszú távon jó irányba menjenek a dolgok. Illetve a következő lépcsőfok mindig megugorható legyen.

Szakmai konferenciák

Az utolsó élő szereplős külföldi konferenciám 2020 elején volt. Aztán voltak még próbálkozások mindenféle online formátumokkal (live, előre felvett stb), de nekem ezek egyáltalán nem jöttek be. 2022-ben már lehetőség lett volna újra felvenni ezt a fonalat, de az extra projektek mellett erre nem maradt se idő, se energia.

Projektek

Voltak olyan projektek, amiket igazából teljesen félre kellett tenni. 2020-ban elkezdtünk dolgozni két magazinon, hogy az ügynökségi erőforrásokat ki tudjuk használni, hogyha komolyan beüt a Covid és erős ügyféllemorzsolódás lesz. Ehelyett ügyfélboom jött, mert szinte mindenki online menekült, aki tudott. És a felszabaduló kapacitásokat átcsatornáztuk a Shipstoreba és Lazy Jackbe. A magazinok most elvannak, takarék lángon teljesítenek, de nem látom realitását, hogy sokkal több idő lenne rájuk 2023-ban majd.

Affiliate light

Az évek során több olyan affiliate projektet is kipróbáltam, amikben láttam fantáziát. Még cikket is írtam róla 2021 őszén.

Az egyik fő érdekesség, hogy 2022-ben az egyik legjobban teljesítő hazai affiliate program feltételeit megváltoztatták. Míg korábban (2022 előtt) minden egyes hozott ügyfél után recurring jutalékot kaptál, vagyis amíg a hozott ügyfél előfizetett újra és újra, addig te is kaptad a jutalékot, addig 2022-től csak az új belépők után kaptál affiliate bevételt, de ott is csak korlátozott ideig. A végeredmény? Míg 2021-ben az éves affiliate bevétel 1.5 millió forint volt, addig ez 2022-re 113 ezer forintra esett vissza. Nyilván ez a havi szintű 10-11 ezer forint sem nulla pénz, de erre aktívan marketinget és saját ajánlói tartalmat meg folyamatot már nem éri meg építeni. Főleg úgy, hogy ez évről évre folyamatosan csak marginalizálódni fog.

A többi affiliate projekt is megyeget, de komolyabb elvárások nincsenek ezekkel szemben, ugyanis nem tudnak annyit termelni, hogy reális alternatívái legyenek a többi saját projektnek.

A zero inbox már nem zéró

Nagyjából 10 éven keresztül szinte mindig képes voltam inbox zero elvet követni, amikor az inboxod gyakorlatilag mindig nulla emailen van. Mert mindegyiket kezelted. Vagy megválaszoltad, vagy taskoltad későbbre, archiváltad stb.

2022-ben gyakorlatilag teljesen elesett a céges inboxom és konstant van előttem 20-30, de néha 50 email amivel nem tudtam még haladni. 50 felé nem ment soha, de már a 20 is bőven több, mint amivel komfortos vagyok. Egész egyszerűen annyi céges és üzleti email és task jön be, amit nem lehet úgy feldolgozni, hogy közben más feladataim is vannak.

Pár éve olvastam azt a mondást, hogy:

Az inbox igazából nem más, mint olyan todo list, amire mások is írni tudnak.

Innen szemlélve rám ez tökéletesen igaz is. Azok az emailek, amiket meg kell válaszolni, foglalkozni kell velük, azok mindig másoktól és kívülről jönnek. És folyamatosan. Valójában minden nap 2-4 órát emailezéssel kéne tölteni, hogy tartani tudjam az inbox zerot. Ez egyrészt évekkel ezelőtt valamivel kevesebb volt időben, mert kevesebb email jött, másrészt nekem is több időm volt, amikor csak ezekkel tudtam foglalkozni.

Még nem látom tökéletes megoldást és a kiutat ebből a helyzetből, mert én aztán tényleg tudatos és szabálykövető vagyok ilyen téren, de van az a mennyiség, amivel már fizikailag nem lehet megbirkózni. Mert ha egyszer le is tudok menni stabilan 0 környékére, akkor napok alatt vissza tud kúszni 5-10 olyan email, amivel órákat kell foglalkozni.

Magánélet (9/10)

Utazás + programok

2022 még lassabban telt utazások terén, 2023-tól szeretnénk aktívabbak lenni. Volt néhány szuper belföldi kirándulás, és mindenféle egyéb programok. Voltunk a balatonlellei vidámparkban, ahol korlátlan dodzsem használat mellett nagyjából 20-szor dodzsemeztünk, megnéztük a parlamentet belülről, vitorláztunk, hajót műszaki szemléztettünk, megidéztem Hende Csabát, fénytűzoltót néztünk, vártuk a Mikulást, Digital Cube konf után munkatársnak kereket cseréltem, leadtunk egy csomó ajándék mesekönyvet a Ökumenikus Segélyszervezetnek Foxposton keresztül, Mikulásgyárnak vittünk ajándékot.

UK NFL

Idén is eljutottunk egy NFL meccsre Londonba, ahogy Covid előtt többször már. A meccs és az egész túra szuper volt. Klasszik 5/7.

Ha pedig Londonban jártunk, akkor beugrottunk a kedvenc burgerláncunkba, a Five Guysba is.

Gasztro kalandok

Sok új receptet kipróbáltunk, voltam pizza workshopon Szabi a péknél, gyártottunk leírás szerinti zabkását, reggeli szendvicset, füstölt vajat, kamadon sütöttünk marhaszegyet, mexikói barbacoat, chilis babot, szifonba töltött habot és így tovább. Végigettem az év során kb az összes sima és érlelt sonkát, és most már tudom, hogy a kedvencem a Prosciutto Crudo.

Felújítás és barkács

2022-t erősen dominálta a sok barkács projekt. Térkövezés, magaságyás építés, medence építés, kerti konyha építés, garázs felújítás csak hogy egy párat említsek. Ezeket pedig mind családilag csináltuk, a feleségemmel Kittivel és az apukájával. Egyrészt mert szeretjük ezeket csinálgatni, másrészt pedig olyan árakon pörögnek ezek a munkák, hogy a nagy részét megéri magunknak megcsinálni sokszor.

A fenti projekteknél csak a munkadíjon szerény becslés alapján 6-7 millió forint körüli összeget spóroltunk meg. Ha tudod mire van szükség, akkor a neten ma már szinte mindent lehet rendelni. Leszállítják, átveszed, aztán hagy szóljon. Én is rendeltem „tonnaszámra” betont, térkövet, zsalutéglát, faanyagot, homokot meg minden egyebet.

Magaságyás

Medence

A legnagyobb projekt volt 2022-ben és alá is becsültem a munkaigényét. A tavasz nagy része rá is ment, hogy nyárra kész legyen. Főként délutánonként, esténként és hétvégenként csináltam munka mellett. Végül 30 embernap ment bele a gödör kijelöléstől kezdve odáig, hogy teljesen elkészült.

A medence fő lényege az volt, hogy nincs végtelen helyünk az udvaron és nem akartuk, hogy a medence szétdominálja a kertet, plusz a fű se menjen ki alatta. Ezért az a megoldás született hogy egy kisebb medence készült, amit a föld alá süllyesztettünk. A teteje egy csörlővel felhúzható és teljesen járható felnőtt emberek számára. Ezt egy acélszerkezetre szerelt WPC burkolattal oldottunk meg, van rákötve medencefűtés, van világítás is hozzá. Bármikor felhúzható és használható. Utána meg le lehet engedni és hintázni, játszani lehet felette. Ennek a teljes tervezését és kivitelezését saját kezűleg csináltuk meg.

Innen indult az egész folyamat.

És ez lett a vége. Jelenleg egy intexes medence van csak a gödörbe belerakva, teszteltük az első évben, hogy ez így milyen, mennyire jó / tartós. Költségben biztosan olcsóbb volt mint kifóliázni, csempézni stb. A tervek már megvannak, hogy lehet majd továbbfejleszteni és elő van hozzá készítve minden. A kérdés, hogy megér-e annyi plusz munkát vagy sem. Ez majd 2023-ban kiderül.

Térkövezés

Volt egy kisebb térkövezős projektünk is még év elején. Itt igazából csak megtoldottunk egy részt, hogy nagyobb tér legyen az étkezőasztalnak és egyszerre több vendéget tudjuk fogadni, ha elkészül a kerti konyha teljes egészben.

Kerti konyha

Még nincs teljesen kész, de ez is szépen haladt, főleg a nyári időszakban, amikor már kész volt a medence. Az egész a régi elbontásával kezdődött, kiépítettük a vizet, az áramot. Kész van a szerkezet, az öntött betonpult, van áram, beépített hűtő, víz, vízmelegítő, a beépített kamado helye, betontpultba süllyesztett konnektor stb. Az ajtók hiányoznak még róla, ami 2023-as projekt lesz. A kamado még nincs a fix helyén, mert az elektromos szerelés nem lett teljesen kész és ha az bekerül a helyére, akkor nehezebb hozzáférni a mostani kötésekhez. A lényeg, hogy minden működik és funkcionális, de a konnektorok és kötődobozok rejtve lesznek majd. Most még nagyon barkács hatása van itt-ott.

Az egyik kedvenc képem a szintező lézerezés este 11 órakor, ami nagyjából úgy nézett ki mintha valami techno buliban lettem volna. A kemencéből is egy modernebb kivitel készült, a régi klasszik helyett antracit színvilágba vittük el a dolgot és ezzel is próbáltuk a klasszikust formát összehozni egy modernebb iránnyal.

Aztán voltak mindeféle egyéb barkács projektek. Garázskapu automatika szerelés, robotfűnyíró telepítés, irodai kilincs meg talicska hegesztés, garázsfestés. A festést ráadásul a gyerekek is imádják.

Emellett sok egyéb apró és nagyobb dolgot is csináltunk a gyerekekkel. Minden évben komolyan vesszük például a farsangot, és saját jelmezt készítünk. 2022-ben egy fullos kukásautót csináltunk építési „maradékok” és a szerszámosban talált dolgok felhasználásából.

Ja és lett napelemünk is, még pont azelőtt hogy gallyra tették az egész iparágat a nyár folyamán.

A nagy dinnye teszt

Mint nagyjából minden magyar családban, így nálunk is többen esküsznek arra, hogy mik a jó dinnye kiválasztás szempontjai. Kopogjon, sárga legyen az alja, legyen rajta az inda, olyan hangja legyen mint a betört csizmaszárnak stb. Nah, idén szintet léptünk. Vettünk egy csomó dinnyét több helyen az országban és több boltban. És ezeket elvittük egy szülinapi bulira. Ott pedig „dinnyekopogtató versenyt rendeztünk”. A feladat az volt, hogy előre tippeld meg melyik dinnye lesz a legjobb!

Előre beszámoztuk őket, lehetett kopogtatni, forgatni és vágás előtt kellett véleményt mondani róluk. A tippeket mindenki papírra írta, aztán a végén átbeszéltük a tapasztalatokat. Mint kiderült, a dinnye ízlés igenis eltérő. Van akinek az íz a fontos, hogy jó édes legyen. Másnak az állag és íz kombináció a lényeg. Nem baj ha nem szuper édes, de ropogjon. Mivel nagyjából 10 éve terveztem már egy ilyet csinálni, ezért örülök, hogy végre sikerült megvalósítani.

Eszközök jönnek, mennek

2022 őszén vettünk egy új oktató motorcsónakot, aminek nagyon örültem.

Cserébe ellopták az elektromos rolleremet fényes nappal az Etele Pláza utcai bicikli tárolójából. Ennek már kevésbé örültem. Pedig le volt lakatolva és direkt térfigyelő kamera alá is raktam. Megtettem a feljelentést, hátha elkapják a tolvajt, de sok reményt nem fűztem hozzá. A folyamat egyébként korrekt volt, de azért nagyon lassú. Több mint 1 órát vártam a járőrökre, lement a helyszínelés, aztán mehettem a rendőrségre külön feljelentést tenni. A nyomozó tök normális volt, de mondta hogy ne számítsak sok jóra, mert ha pl kapucni volt az illetőn, akkor kb esélytelen, hogy elkapják. De cserébe lett egy szép kis bűnügyi kartonom.

Majd 1.5 hét múlva jött is a postai levél, hogy megszüntették a nyomozást, mert nem sikerült a tettest azonosítani. Nem meglepő. Viszont 1 hónappal később újabb levél jött. Jelzést érkezett az elkövető kilétére vonatkozóan, és újrakezdték a nyomozást, ami ellen fellebbezésnek helye nincs. Mondom, ok. Miért fellebbeznék? Azóta pedig meg is találták az elkövetőt december végén. Úgyhogy most indul a polgári peres eljárás, ahol benyújthatom a kárigényemet a rollerre és a levágott lakatra is. Meglátjuk mi lesz belőle. Ezúton üzenem N. László elkövetőnek, hogy ejnye-bejnye.

Egészség / Mozgás (6/10)

Nem állítom, hogy totál kudarc mert nem. Például öcsém a PDC Darts esemény előtt a Pesti Pipiben egy sajtos burger evése közben megjegyezte, hogy:

„Látszik, hogy melózol meg betonzol, mert az alkarod másfélszer akkora mint korábban volt.”

Ritkán kapni ilyen szép bókot, úgyhogy ezúton is köszönöm neki!

Igazából a sok fizikai + barkács munkán kívül volt azért mozgás terv. Mert elhatároztuk, hogy többekkel eljárunk kosarazni. Majd az első alkalommal év elején történt egy komolyabb baleset (Achilles ín szakadás), így akivel jártam volna ő egész évre kiesett. Így én is lemorzsolódtam. Ez persze év végére meg is tette a hatását, mert a tervezett 85-87 kilós szintet nem sikerült tartani és tartósan 88-90 kiló között mozogtam. Ez a 183 centis magassághoz nem vészesen sok, de pont azzal az 5-8 kilóval több, mint amivel teljesen komfortosnak érezném magam. Nem mellesleg karácsonykor felpróbáltam a 6-8-10 éve vett ingjeimet, és egyik se volt kényelmes. Technikailag rámjött mind, de maradjunk annyiban, hogy tartósan nem hordtam volna őket. Persze mondhatnám, hogy 25 évesen jól állt a slim flit fazon, de most már bőven a regular fit kategóriába tartozom. Úgyhogy IDÉN IS nekiállok, hogy faragjak egy kicsit ezen. De most már tényleg!

Ami viszont érdekes, hogy az év utolsó negyedében jelentősen megnőtt az alvásigényem. Azt vettem észre, hogy a korábbi gyakorlatilag percre pontos napi átlag 7,5 óra alvás 10-15%-kal megemelkedett. Egyelőre kivárok, hogy 2023 első felében is fennmarad ez vagy visszaáll a korábbi szintre. Most az első megfigyelésem az, hogy a mentálisan és fizikálisan aktív napoknál megmaradt a 7.5 órás alvásigényem, vagy akár 6.5 órával is beérem. De a „lustább” napokon mindig többet alszok mint 7.5 óra. Ez elsőre nekem pont ellentétesnek tűnik, mint ami logikus lenne, de lehet hogy megvan a pontos magyarázat rá.

Az idei év nagy felismerései

Az aktív gyereknevelés melós dolog

Ezt már évek óta tudom, és magamnak már korábban is mindig mondogattam, hogy az aktív gyereknevelés nagyon sok energiát igénylő feladat. Nem feltétlenül mondanám de facto „nehéznek”, de hogy energiaintenzív, az tuti. Én például egy 8-10 órás aktív munkanap alatt sem fáradok el annyira mentálisan és fizikailag mint egy olyan körben, amikor délután felvesszük a gyerekeket az oviban, aztán valami program / otthon játék, vacsora, fürdetés, mese, altatás kombóban. Itt egy 17 óra és 21 közti 4 órás szekció engem fizikailag és mentálisan annyira leszív, hogy utána már sokszor csak pihenni van „erőm és kedvem”. Ezzel szemben, ha épp reggel 8-tól egész nap dolgozni kell, akkor nap végére is bőven marad még energiám.

Minden évnek megvannak a slágerei és a nagy visszatérői

Nagyon sok olyan év van, amikor felfedezek egy-egy új számot és akkor azt nagyon sokat hallgatom. Az én zenehallgatási szokásaimat jól jellemzi, hogy egy számot képes vagyok végtelenítve hallgatni akár 3 héten keresztül is. Berakom, loop, aztán hagy menjen. Másokat ezt persze az őrületbe kerget, de nekem ez nagyon bejön. Ráadásul annyira, hogy ezeket a számokat utána sem unom meg soha. Tehát amit képes vagyok végtelenítve hallgatni, azt bármikor újra meg tudom hallgatni. Akár megint újra és végtelenítve is. És itt vannak olyan számok, amik visszatérően jönnek elő. Az idei évben például ezeket a számokat hallgattam meg min 100 feletti ismétlésszámmal (van amit 500-szor). Vannak közte újak és régiek is.

A zéró kóla ébren tart

Amikor tudom, hogy egy adott nap sok munkám van, határidőre be kell valamit fejezni vagy csak szimplán tudom, hogy este még 1-2 órát dolgozni akarok, akkor nap közben meg kell szép lassan innom min 1 liter zéró kólát. Ilyen mikrodózis jelleggel.

1 liter zéró kólában kb 100 mg koffein van. Ez kb ugyanannyi, mint amennyi egy csésze kávéban is található. Csak míg a kávét egyben issza meg a legtöbb ember, addig a kólát lehet akár 2-3 decinként elnyújtva is inni a nap folyamán. Így a hatása is sokkal jobban elnyújtva jelentkezik. Én legalábbis azt tapasztaltam, hogy nap közben 1 liter zéró kóla 1-2 órával tolja el az aktívan ébren töltött időt nálam. Ha éppen 1.5-et is meg akarok inni, akár 2-3 órára is növelhető ez az idő. Az nyilván más kérdés, hogy a mindennapos masszív kólafogyasztás nem egészséges, de a napon belüli élettani hatása mindenesetre érdekes felismerés volt az elmúlt 1-2 évben. Én időnként szoktam is élni vele, hogy amikor tudom, hogy egy adott napból több aktív órát kell kihozni lokálisan.

A legjobb kés

Általános felhasználásra ez a legjobb háztartási kés: 12 cm-es Tramontina Traditional / Dynamic steak kés. Valahányszor gyorsan bármilyen késre van szükségem (kiflit félbevágni, kenyeret kenni, sajtot vágni stb), akkor mindig ezt keresem. Illetve ha valahova megyek és segítek a főzésben (mondjuk nagyszülőknél), kaját készítek, akkor mindig felidegesítem magam, hogy ott nincs ilyen kés. Ha pedig otthon a mosogatógépben van koszosan, akkor inkább elmosom kézzel minthogy másik kést használjak. Nyilván nem jó minden célra, mert húst nem ezzel szeletelek, vagy hagymát se ezzel a legjobb vágni. De mindennapos általános felhasználásra ez a tuti tipp. A fogazás miatt például soha nem kellett még élezni, pedig 11 éve megvan és már én is használtan szereztem. Egy baj van: ebből csak 1 darab van otthon.

Almagrafika

Az utóbbi időben egyre többször használtam ezeket a képeket, amikor almát veszek. Gyerekként az alma nekem alma volt. Aztán szép lassan rájöttem, hogy sok esetben nem mindegy, hogy milyet veszel, mert más az íze és máshogy viselkednek sütés-főzés közben. Ezért jó ha tudod előre mire számíthatsz vagy pontosan mit keress a boltban egy adott célra.

Az év átverése

Évek óta ugyanazt a vajkrémet vettük. Majd egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy tök fura az állaga. Mint kiderült, a csomagolás érdemben nem változott, de a vajkrémből szendvicskrém lett. Egyik napról a másikra kivették a vajat a vajkrémből és ezzel egy világ omlott össze bennünk. Se az íze, se az állaga nem ugyanaz már. Az ára persze így is duplájára nőtt. Ha vaj lenne benne, akkor meg gondolom még tovább nőtt volna az ára. Szóval értem én, hogy „könnyen kenhető” lett, de közben sz@r is.

Az éjjel nappali budaörsi Tesco sokszor nagyon jó

Hozzánk kocsival nagyon közel van a budaörsi Tesco. 7 perc oda, vásárlás, 7 perc vissza. Viszont mivel 0-24 nyitva van, ezért többször is voltam már este 10 után vagy 11-kor ott vásárolni. Nincs forgalom, nyugalom van, csend, nincs tömeg a boltban. Ha pedig olyan dolgokat kell venni, amit ott tuti kapok, akkor gyakran jártam oda inkább vásárolni mint a nap közbeni tömegben bárhol máshova. Ilyenkor berakok valami podcastet, zenét hallgatok és végigtolom a bevásárlókocsit a sorokon, aztán megveszek mindent, ami kell. Ilyenkor már csak önkiszolgáló kassza van, ezért vagy menet közben kell leolvasni a vonalkódokat, vagy a kalandvágyók tolhatják úgy mint néha én. Többször is max tornyokat építettem a vásárolt cuccokból. Egyszer az egyik eladó oda is jött hozzám és mondta, hogy:

Ennyi cuccot még soha senki nem tudott felhalmozni ide borulás nélkül, mióta itt dolgozom. Gratulálok!

Milyen egy jó könyv?

Egy jó könyv akkor igazán jó, ha nem csak a tartalma jó, hanem a kidolgozottsága, fogása is. Idén 3 olyan könyvvel találkoztam, ami extra érzéseket váltott ki belőlem.

Az elmúlt évek (de egyébként minden idők) legjobb könyve, amit a kezembe fogtam az Aaron Franklin Meat-Smoking Manifesto & Franklin Steak könyvei. Nemcsak a tartalma szuper, hanem ahogy a kezedbe veszed és lapozod, egyszerűen csak jó érzés fogni. Nem tudom megmagyarázni miért, de nem nagyon éreztem még ilyen semmilyen könyv kapcsán. A kötés anyaga, a lap minősége is valami elképesztő.

Ezen kívül, amitől még nagyon sokat várok az az alábbi könyv, a témája miatt. Nem olvastam még végig, mert ahogy megvettem, utána pár nap múlva kölcsönadtam. De amint visszakapom, akkor átrágom magam rajta. Itt a tartalom igazából az, ami kifejezetten érdekel.

És 2022-ben eljutottam életem szerintem első könyvbemutatójára. Egyetemről ismert jó barátom, Szabó Christophe társszerzője volt az „Olvasd a játékot!” című könyvnek. Eljutottak a Libri bestseller listájára is.

Hasznos és jó UX

Előfordulnak azok a helyzetek, amikor valamire azt mondod, hogy „hú, ez tök jó” vagy hogy „erre nem is gondoltam, hogy ez mennyire hasznos”. Anno amikor az Etele Pláza megnyílt, akkor azzal promózták, hogy az egy „okospláza lesz”. A nyitáskor erre nem sok minden utalt, azóta egy-két funkcióban tényleg megjelenik az „okosság”, de elsőre azért többet vártam a nagy marketing szöveg mellett. Viszont ami tényleg kifejezetten jó, az az Etele Moziban a termek mellett található információs kijelző. Megmutatja, hogy épp hol tart a vetítés, hány perc reklám van a film előtt, mikor kezdődik a stáblista stb. Itt például 9 percnél járt már a vetítés, de még hátra volt 3-4 perc a film kezdésig. Tehát innen már egyből tudod, hogy elmehetsz még mosdóba, nem kell rohannod. Vagy hogy mikor lesz percre pontosan vége az előadásnak.

Sírva röhögök

Vannak olyan (jellemzően) építőipari megoldások, amikor sírva röhögök, hogy „ezt így miért meg hogy” sikerült összehozni. Ezeket mindig lefotózom, aztán év végén jókat kacagok rajta. Ezt például az óvodába sétálva fotóztam az egyik háznál.

Aztán egyik nap, a Waze helyett beraktam a Google Mapset, és azt javasolta, hogy a körforgalomban előbb menjek körbe, majd hajtsak ki jobbra.

De találtam olyan parkolót is, ahol nem lehet parkolni.

A karácsonyi jókívánságot pedig az utóbbi időben ilyen formában szoktam elintézni.

A 2023-as célok

Munka

A 2022-es év nagyrészt úgy telt munka téren, ahogy terveztük. Minden projekt olyan pályán van szakmailag és üzletileg, amivel elégedettek vagyunk. Ezért komoly módosítási igényt is nem érzek. Új projektbe egészen biztosan nem kezdek, és az önállóan vitt SEO szakmai projekteket is korlátozni kell. Ez a gyakorlatban azt is jelentheti, hogy lesznek olyan SEO projektek 2023-ban, amikre nemet fogunk / fogok mondani, ha az adott feladatot csak én tudnám házon belül vinni. Erre azért van szükség, mert különben nem marad idő és lehetőség fókuszálni.

Inkább mondok nemet, minthogy túlvállaljam magam.

Szakmai célok

A 2023-as év hasonlóan fog telni, mint a 2022-es szakmai célok terén. A két ügynökség jól működik, stabil csapattal, jó ügyfélkörrel és kialakított folyamatokkal megyünk. Ami újdonság volt az a két hajós projekt felpörgése 2022-ben.

Az már most biztos, hogy nagy fókusz lesz a hajós bolton és oktató cégen 2023-ban, mert a 2022-es volt az első valódi üzleti évünk mind a két területen. Így arra kell koncentrálni, hogy újfent hozni tudjuk ugyanazt a szintet mint tavaly és akár tovább is tudjunk lépni.

Az alap folyamatok szépen össze lettek rakva, de azért érződik, hogy nagyon sok olyan dologra nem jut idő, amit simán megcsinálnánk, ha csak ez lenne a fő projektünk. Több időt ennél viszont érdemben nem lehet ezekre szánni, mert akkor meg a meglévő egyéb feladatok és projektek akadnának el.

Ebből a szempontból 2023 inkább az optimalizálás éve lesz. És itt nem a SEO-ra kell gondolni, hanem a folyamatok és rendszerek tökéletesítésére. Új projekt nem lesz, hanem csak a meglévőket kell még jobbra reszelni.

A Pitchre 6-8 minőségi cikket mindenképp szeretnék feltenni majd 2023-ban, illetve összeraktam több olyan képzéstervet is, amik szerintem kimerítik egy olyan üzleti és digitális marketing MBA szintjét is, amit itthon nem is igen lehet elérni. Ezekből két anyagot tavasszal ki is rakok majd. Az egyik a digitális üzleti modellekről szól, a másik pedig arról a versenytárselemzési és piackutatási módszertanról, amit én magam is használok minden (saját) projekt esetében.

Egészség, mozgás

Itt jelentősebb változást tervezek eszközölni. A korábbi években ment ez a „jó lesz az a kb 85 kilós cél”, most ez lefelé módosítom és 82.5 kg-ot célzok meg. De nem is év végéig, hanem a 2023. június 1. határidővel. És teszek hozzá január 15-ig bezárólag egy „büntetés tételt” is, hogyha nem jön össze. Ötleteim vannak, de még nem tudtam dönteni, hogy melyik az amelyik kellően motiváló, de közben meg nem destruktrív és nyomasztó.

Magánélet

2023-ban mindenképpen többet szeretnénk külföld irányába kirándulni, legyen szó akár csak egy bécsi hétvégéről, vagy egy külföldi nyaralásról. Ezek az elmúlt években főleg a Covid miatt mind meghiúsultak, de most már remélem nem lesz ilyen jellegű külső akadály.

Jelenleg a gyerekek ugyanabba az óvodába járnak, de 2023 őszén Emma elkezdi az iskolát. Ez nyilván új helyzetet fog eredményezni, mert onnantól kezdve nem egy helyre, egy időben kell hozni-vinni őket majd. Ráadásul születésük óta igazából a nap 24 órájában együtt voltak kiskoruk óta, és bár van köztük 1.5 év korkülönbség, kicsit olyanok mintha ikrek lennének. Ennek a változásnak a menedzselése egy új feladat lesz. Az is lehet persze, hogy ez teljesen flottul fog menni. Majd leglátjuk.

Nagy terveim vannak a 2023-as farsangi jelmezt illetően. Ha a gyerekek is benne vannak, akkor egy egész pöpec fagyis kocsit fogunk építeni, LED világítással meg mindennel. Persze ha tudjuk ezt is a lakásfelújításból megmaradt anyagokból.

Idén lesz családi esküvő és egy prágai salakmotor Grand Prix versenyre is megyünk.

Tervben van a garázs szigetelése, kerítés javítás, új kerítés, csepegtető öntözés, kerti konyha befejezése. Nyilván mind saját kezűleg. Illetve 2022-ben sikerült akkora fát venni, aminek a törzse olyan vastag mint mások combja.

Kár lenne ezt kidobni, úgyhogy ezt először kiszárítom majd, feldarabolom majd és ha jó minőségű az anyag, akkor készítek belőle valamit. Elsőre nem tudom, hogy a nordmann fenyő alkalmas-e bármire, mennyire lesz puha stb. De legrosszabb esetben alátét készül majd belőle.

Összegzés

2022 számomra és számunkra jó év volt. Néhány apróságot leszámítva nincs hiányérzet bennem.

Ha újra kellene csinálni, akkor érdemben nem változtatnék a fő dolgokon. Reméljük egy év múlva ugyanezt tudom majd elmondani 2023-ról is.


Hozzászólások

Moderáld magad – vagy mi fogunk. :)
Na jó, nem fogunk, szóval csak ésszel!